Iași: Încheierea anului jubiliar - 25 de ani de la constituirea comunității parohiale "Sfânta Tereza a Pruncului Isus"
Anul jubiliar pentru a marca 25 de ani de la constituirea comunității parohiale "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a fost deschis anul trecut, la 29 septembrie 2019, în cadrul Sfintei Liturghii de hram prezidate de PS Iosif Păuleț. Miercuri, 30 septembrie 2020, PS Iosif Păuleț a deschis celebrările jubiliare în cadrul Sfintei Liturghii de la 18.00, când comunitatea parohială "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a aniversat opt ani de la sfințirea bisericii și consacrarea altarului. În zilele următoare, joi, vineri și sâmbătă, în cadrul Sfintelor Liturghii de seară, preoți care au activat în parohia noastră au prezidat și ținut cuvântul de învățătură. Duminică, 4 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii de hram, PS Petru Gherghel a încheiat anul jubiliar.
După cuvântul de salut și bun venit a părintelui paroh Petru Sescu, Preasfințitul și-a exprimat bucuria de a fi prezent la această frumoasă celebrare.
Pr. Ionuț Imbrișcă, în cadrul cuvântului de învățătură, a subliniat câteva aspecte din viața Sfintei Tereza a Pruncului Isus, printre care și cufundarea în milostivirea lui Dumnezeu, "calea cea mică" sau calea copilăriei spirituale. Ce înseamnă acest lucru? Însăși sfânta spune că "lui Isus îi place să-mi arate singurul drum care conduce la cuptorul divin; abandonarea copilului care doarme fără frică în brațele Tatălui său" pentru că "Isus nu cere gesturi mari, ci numai abandonarea și recunoștința". Pentru a primi iubirea lui Dumnezeu este necesară o inimă de copil; numai fiind mici, de fapt, putem să fim ținuți în brațe de mama. Cine se face mic ca un copil, devine mare în împărăția cerurilor. Tereza a pus în practică aceste sfaturi și le-a îndeplinit cu multă încredere în Dumnezeu.
Dar oare ce face ca mica Tereza să fi atât de mare și atât de iubită, se întreba părintele predicator. Tot el răspunde că secretul se află tocmai în contrastul care a existat în viața ei, între încercările venite din trăirea credinței, noaptea întunecată a credinței, suferința provocată de ispitele împotriva credinței și iradierea credinței înseși, care emană din ea imediat după moarte și care continuă să crească și astăzi. Faptul că a știut să fie statornică în aceste încercări, a făcut-o să devină model pentru toți cei care trec prin aceste clipe grele ale credinței. Încercările vin, dar dacă rămâi statornic în Dumnezeu, vei reuși să treci peste toate.
La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele paroh a mulțumit PS Petru Gherghel pentru onoarea și prețuirea dovedită prin prezența la sărbătoarea noastră, iar o reprezentată a comunității a recitat următoarea poezie:
Într-o noapte înstelată, cred că ați avut un vis
Să puneți la noi pe stradă un mic colț de paradis
Ca o barcă printre valuri, ce-i condusă de o cruce
Pe noi toți din Nicolina către Domnul ne conduce.
Este cortul întâlnirii, ca și cortul Alianței
Și pentru creștinii noștri e un izvor al speranței.
Mai apoi, marea-mplinire avea în curând să fie:
Visul nostru-al tuturor: noua noastră Parohie.
Și-ați mai stabilit patroana, pentru-al nostru colț de Iași
Pe Tereza ceea mică, să conducă-ai noștri pași.
Inspirat ați fost atunci, căci Tereza lui Isus
Tot mereu revarsă haruri, ca și flori ce vin de sus.
Ca un bob în primăvară era astă parohie
Iar azi, la jubileu, pare-a fi o-ntinsă vie.
Și-ntr-un sfert de secol, iată, ne-ați trimis și lucrători:
Patru parohi, patru ctitori, harnici și zeloși păstori.
Azi, acum la jubileu, toți vedem cu claritate:
Gândul și ideea, Preasfințite, v-au fost de-a dreptul inspirate.
Acum și-aici, vă cerem: ne fiți prieten și pe mai departe
Iar Domnul Sfânt reverse belșug de har peste comunitate!
Și Preasfințitul Petru a avut un an special: aniversarea a 80 de ani de viață, 55 de ani de preoție și 30 de ani de episcopat. De aceea întreaga comunitate, animată de corul tinerilor, i-au cântat din suflet "La mulți ani!"
Preasfințitul a făcut o mărturisire de credință: în perioada comunismului, deși nu existau prea multe publicații religioase, circula o carte "Ploaie de trandafiri" care i-a ajutat pe mulți care erau în căutare să-și găsească rostul în viață. De asemenea, Excelența Sa ne-a mărturisit că atunci când a gândit o nouă biserică în cartierul Nicolina au fost mai multe propuneri pentru patronul acestei biserici, dar cele mai multe voturi au fost pentru Sfânta Tereza, o sfântă mereu actuală care grăiește atât prin frumusețea fizică, cât mai ales prin cea spirituală. Biserica proiectată de domnul arhitect Gheorghe Hereș vrea să fie ca o floare, ca o săgeată care se îndreaptă spre cer, simbolizând rugăciunile credincioșilor înălțate spre Domnul. Sfânta Tereza este o chemare pentru toți, dar în special pentru tineri la o viață frumoasă, trăită pentru Domnul.
În final, în nume propriu, dar și în numele PS Iosif Păuleț, a exprimat un gând de prețuire pentru toți cei care, timp de 25 de ani au lucrat cu suflet mare în această comunitate și i-a îndemnat pe credincioși de a fi mere alături de Sfânta Tereza care ne îndreaptă privirea spre cer. Ca semn de prețuire Preasfințitul a oferit părintelui paroh o icoană cu Maica Domnului de la Cacica.
Pr. Petru Sescu
* * *
Un album de fotografii de la acest eveniment a fost publicat pe site-ul Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași: www.sfterezaiasi.ro.
* * *
Înregistrarea transmisiunii în direct:
* * *
Transmisiuni în direct din Biserica "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași sunt disponibile doar în timpul evenimentelor liturgice, la adresa: http://www.sfterezaiasi.ro/?page_id=155
lecturi: 1138.