Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (31 mai 2020)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi când piața este deschisă, putem să ne întoarcem. Este o plăcere!

Astăzi celebrăm marea sărbătoare a Rusaliilor, amintind revărsarea Duhului Sfânt asupra primei comunități creștine. Evanghelia de astăzi (cf. In 20,19-23) ne readuce la seara de Paște și ni-l arată pe Isus înviat care apare în cenacol, unde s-au refugiat discipolii. Le era frică. "A stat în mijloc și le-a spus: «Pace vouă!»" (v. 19). Aceste prime cuvinte rostite de Cel Înviat: "Pace vouă!", trebuie considerate mai mult decât un salut: exprimă iertarea, iertarea acordată discipolilor care, pentru a spune adevărul, îl abandonaseră. Sunt cuvinte de reconciliere și de iertare. Și noi, atunci când le urăm pace altora, dăm iertarea și cerem și iertarea. Isus oferă pacea sa tocmai acestor discipoli cărora le era frică, cred cu greu în ceea ce au văzut totuși, adică mormântul gol, și au subevaluat mărturia Mariei Magdalena și a celorlalte femei. Isus iartă, iartă mereu, și oferă pacea sa prietenilor săi. Nu uitați: Isus nu încetează niciodată să ierte. Noi suntem cei care încetăm să cerem iertare.

Iertând și adunând în jurul său pe discipoli, Isus face din ei o Biserică, Biserica sa, care este o comunitate reconciliată și pregătită pentru misiune. Reconciliată și pregătită pentru misiune. Când o comunitate nu este reconciliată, nu este pregătită pentru misiune: este pregătită să discute înlăuntrul său, este pregătită pentru [discuții] interne. Întâlnirea cu Domnul înviat răstoarnă existența apostolilor și îi transformă în martori curajoși. De fapt, imediat după aceea spune: "Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit eu pe voi" (v. 21). Aceste cuvinte ne face să înțelegem că apostolii sunt trimiși să prelungească aceeași misiune pe care Tatăl a încredințat-o lui Isus. "Vă trimit eu pe voi": nu este timpul de a rămâne închiși, nici de a regreta: a regreta "timpurile frumoase", acele timpuri petrecute cu Învățătorul. Bucuria învierii este mare, dar este o bucurie expansivă, care nu trebuie ținută pentru sine, este pentru a o da. În duminicile din Timpul Paștelui am ascultat mai întâi tot acest episod, după aceea întâlnirea cu discipolii din Emaus, apoi bunul Păstor, discursurile de rămas-bun și promiterea Duhului Sfânt: toate acestea sunt orientate să întărească credința discipolilor - și credința noastră - în vederea misiunii.

Și tocmai pentru a anima misiunea, Isus le dăruiește apostolilor pe Duhul său. Spune evanghelia: "A suflat asupra lor și le-a zis: «Primiți pe Duhul Sfânt»" (v. 22). Duhul Sfânt este foc care arde păcatele și creează bărbați și femei noi; este foc de iubire cu care discipolii vor putea "incendia" lumea, acea iubire de duioșie care-i prețuiește pe cei mici, pe cei săraci, pe cei excluși... În sacramentele Botezului și Mirului l-am primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale: înțelepciunea, înțelegerea, sfatul, tăria, știința, evlavia, frica de Dumnezeu. Acest ultim dar - frica de Dumnezeu - este tocmai contrariul fricii care înainte îi paraliza pe discipoli: este iubirea față de Dumnezeu, este certitudinea milostivirii sale și bunătății sale, este încrederea de a se putea mișca în direcția indicată de El, fără ca să ne lipsească vreodată prezența sa și sprijinul său.

Sărbătoarea Rusaliilor reînnoiește conștiința că în noi locuiește prezența dătătoare de viață a Duhului Sfânt. El ne dăruiește și nouă curajul de a ieși afară dintre zidurile protectoare ale "cenacolelor" noastre, ale grupurilor mici, fără a ne acomoda în viața liniștită sau a ne închide în obișnuințe sterile. Să înălțăm acum gândul nostru către Maria. Ea era acolo, cu apostolii, când a venit Duhul Sfânt, protagonistă cu prima comunitate a experienței minunate a Rusaliilor, și s-o rugăm pe ea pentru ca să obțină pentru Biserică spiritul misionar arzător.

_______________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori!

În urmă cu șapte luni se încheia Sinodul Amazonian; astăzi, sărbătoarea Rusaliilor, să-l invocăm pe Duhul Sfânt pentru ca să dea lumină și putere Bisericii și societății din Amazonia, greu încercate de pandemie. Mulți sunt cei infectați și cei răposați, chiar și în rândul popoarelor indigene, deosebit de vulnerabile. Prin mijlocirea Mariei, Mama Amazoniei, mă rog pentru cei mai săraci și cei mai lipsiți de apărare din acea regiune îndrăgită, dar și pentru cei din toată lumea, și fac apel să nu lipsească nimănui asistența sanitară. A îngriji persoanele, a nu economisi pentru economie. A îngriji persoanele, care sunt mai importante decât economia. Noi, persoanele, suntem templu al Duhului Sfânt, nu economia.

Astăzi în Italia se celebrează Ziua Națională a Alinării, pentru a promova solidaritatea față de cei bolnavi. Reînnoiesc aprecierea mea față de cei care, în special în această perioadă, au oferit și oferă mărturia lor de îngrijire față de aproapele. Amintesc cu recunoștință și admirație pe toți cei care, susținându-i pe bolnavi în această pandemie, și-au dat viața. Să ne rugăm în tăcere pentru medicii, voluntarii, asistenții medicali, toți lucrătorii din sănătate și atâția care și-au dăruit viața în această perioadă.

Urez tuturor o duminică frumoasă de Rusalii. Avem multă nevoie de lumina și de puterea Duhului Sfânt! Are nevoie de asta Biserica, pentru a merge împreună și curajoasă mărturisind Evanghelia. Și are nevoie de asta întreaga familie umană, pentru a ieși din această criză mai unită și nu mai dezbinată. Voi știți că dintr-o criză ca aceasta nu se iese egali, ca înainte: se iese ori mai buni ori mai răi. Fie ca să avem curajul de a ne schimba, de a fi mai buni, de a fi mai buni decât înainte și a putea construi pozitiv post-criza pandemiei.

Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere, în piață!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 566.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat