Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Novenă și adorație euharistică pentru Ziua Mondială a Bolnavului

Ne alăturăm inițiativei PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, și vă oferim un model de novenă și adorație euharistică pentru Ziua Mondială a Bolnavului. Anul acesta propunem o novenă de rugăciune pentru bolnavi, care se va desfășura la nivel parohial, între 4 și 12 mai 2020. Îndemnăm preoții, persoanele consacrate și asociațiile din Dieceza de Iași, care oferă servicii sociale și medicale persoanelor aflate în suferință, să promoveze această inițiativă. De asemenea, vă oferim un model de rugăciune a credincioșilor pentru ziua de 13 mai și un model de adorație euharistică pentru această zi.

Sfântul Ioan Paul al II-lea ne-a lăsat un dar minunat, o zi specială de rugăciune pentru bolnavi, instituind Ziua Mondială a Bolnavului, care se celebrează în fiecare an la data de 11 februarie. Din motive pastorale, în Dieceza de Iași, aceasta se celebrează la 13 mai, în ziua comemorării Sfintei Fecioare Maria de la Fatima.

Din păcate, situația actuală nu ne permite organizarea pelerinajului tradițional al bolnavilor la Cacica, la 13 mai 2020, astfel încât, mai mult ca oricând, rugăciunea este și va fi modalitatea cea mai adecvată de a rămâne în comuniune. După cum știți, în fiecare an la Cacica, în cadrul pelerinajului bolnavilor, se celebra sfânta Liturghie, apoi urma un moment de adorație euharistică. Vă recomandăm din toată inima să faceți același lucru în comunitățile dumneavoastră: să celebrați sfânta Liturghie pentru bolnavi și să organizați un moment de adorație pentru persoanele aflate în dificultate. În aceste timpuri de grea încercare îi amintim în rugăciune și pe toți aceia care se îngrijesc de bolnavi, pe familiile lor, operatorii sanitari, precum și pe toți cei care au responsabilități pentru politicile din domeniul sanitar.

Oficiul pentru Pastorația Sanitară

*

Novenă de rugăciune către Sfânta Fecioară Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor

4-12 mai 2020

Rugăciune de început

Doamne Isuse Cristoase, care ai venit în lume să tămăduiești neputințele oamenilor, te rugăm să primești smeritele noastre rugăciuni pentru cei încercați de boală! Mântuiește-i, Doamne, pe toți, căci tu îi iubești pe oameni, și rânduiește toate spre folosul lor! Căci noi suntem neputincioși și nu îi putem ajuta dacă nu ne vei lumina cu harul tău.

Dăruiește-le lor răbdare și liniște, alungând de la ei toată frica și toată deznădejdea, ca să nu fie îngenuncheați de durere și să își piardă speranța în iubirea ta milostivă! Și dacă le este de folos ca ei să ducă mai departe crucea bolii, fie, Doamne, după voia ta, nu după voia noastră. Tu care viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

Ziua I (4 mai 2020)

Dumnezeul nostru, noi credem în tine și ne rugăm ție, întărește-ne credința! Te iubim, dar sporește-ne dragostea! Ne căim de păcatele noastre, dar fă să prisosească această căință! Te dorim ca pe cea mai înaltă dorință a noastră! Îți mulțumim ție, Binefăcătorul nostru cel veșnic! Te chemăm ca pe puternicul nostru apărător. Dumnezeul nostru, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, mângâie-ne cu milostivirea și îndurarea ta și apără-ne cu puterea ta de orice boală și neputință. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a II-a (5 mai 2020)

Răsplătește, Doamne, Dumnezeul nostru, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, toată iubirea pe care o arată cei care se îngrijesc de bolnavi și suferinzi, înmulțind binecuvântările tale în casele lor! Pentru ei, suferința să fie un prilej de a face binele, ca să se arate astfel în inimile lor iubirea pe care ai cerut-o celor ce te urmează. Așa te rugăm, prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a III-a (6 mai 2020)

O, Maică Sfântă, a celor ce cheamă cu evlavie numele tău! O, grabnică sprijinitoare a neamului omenesc, nădejde a celor deznădăjduiți! La tine alergăm noi atunci când ne aflăm în necazuri și în dureri, așteptând cu milostivire îndurarea ta.

Niciun muritor nu a cunoscut o durere mai mare ca a ta, atunci când l-ai văzut pe Fiul tău, Isus Cristos, răstignit pe cruce. Nicio mamă nu a plâns pentru fiii ei cât ai plâns tu pentru căderile și durerile noastre.

Știind marea ta grijă pentru cei ce laudă numele tău, te rugăm, Preacurată Fecioară Marie, vezi suferințele și neputințele noastre și nu lăsa să fim biruiți de ele!

Ajută-ne, Maică Preasfântă, tămăduitoarea bolnavilor, ca simțind ocrotirea ta sfântă, să te cinstim împreună cu toți îngerii și sfinții în toate zilele vieții noastre! Așa te rugăm, prin Fiul tău Isus Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a IV-a (7 mai 2020)

Doamne, Dumnezeule, care dăruiești pace celor ce iubesc legea ta, prin mijlocirea Preacuratei Fecioare Maria, ai grijă de slujitorii tăi cei bolnavi care sunt greu încercați de deznădejde! Nori negri s-au abătut asupra sufletelor lor și unii dintre ei nu mai văd razele iubirii tale. Cugetele lor s-au întunecat și nu se mai împărtășesc din lumina ta.

Dăruiește-le lor și nouă, Doamne, roadele Duhului tău cel Sfânt, care sunt pacea, dragostea, îndelunga răbdare, credința, blândețea, înfrânarea și curăția, ca atunci când vom părăsi această vale de lacrimi să intrăm în odihna ta cerească. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

Bucură-te, Marie...

Ziua a V-a (8 mai 2020)

Doamne, Dumnezeul nostru, mărturisim înaintea feței tale neputințele și slăbiciunile fraților noștri. Frică mare i-a cuprins înaintea acestor încercări, în loc să-i cuprindă încrederea în providența ta și în grija pe care ne-o porți nouă oamenilor.

Dacă nu ne-ar fi cuprins harul tău, furtuna deznădejdii i-ar fi doborât la pământ. Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, te rugăm să nu ne lași fără ajutorul tău ceresc. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VI-a (9 mai 2020)

Preasfântă Fecioară Marie, mijlocește la bunul Dumnezeu pentru cei bolnavi forța, curajul și generozitatea de a nu ne pierde pe drum, de a nu abandona lupta, de a nu se clătina în fața durerii, de a rezista. Luminează mintea tuturor celor bolnavi să perceapă prezența lui Cristos, o prezență capabilă să dea sens suferinței acceptate și oferite. El care viețuiește și domnește împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VII-a (10 mai 2020)

Doamne, Dumnezeule al milei și al îndurărilor, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, trimite harul tău cel sfințitor peste cei care se îngrijesc de bolnavi, copleșindu-i cu harul tău plin de iubire și bunătate față de oameni. Fă ca fiecare om, în mijlocul pustiului său, să găsească un semn al prezenței tale, căci tu ești Dumnezeul care vine în întâmpinarea noastră! Fiecare dintre noi poate fi pentru altul, împreună cu tine, un tovarăș de drum, în comuniune cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a VIII-a (11 mai 2020)

Doamne, Isuse Cristoase, cel ce vrei ca toți oamenii să se mântuiască și nimeni să nu piară. Cu umilință în inimă, prin mijlocirea Maicii tale Preasfinte, ne rugăm ca, în ceasul sfârșitului vieții noastre să ne dai minte întreagă, cunoștință adevărată, părere de rău pentru păcatele vieții noastre, pentru ca prin credință, speranță și dragoste, cu inimă curată să îți putem vorbi, Doamne, cel ce ești binecuvântat în veci: "În mâinile tale îți oferim sufletele noastre". Tu, care viețuiești și domnești împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt în toți vecii vecilor. Amin.

Bucură-te, Marie...

Ziua a IX-a (12 mai 2020)

Sfântă Fecioară Marie, nu uita, în strălucirea măririi tale, tristețea noastră a celor de pe pământ. Aruncă o privire plină de bunătate asupra celor care se află în suferință, care se luptă cu dificultățile și care nu încetează să guste zilnic din amărăciunile vieții.

Fecioară Marie, veghează la căpătâiul tuturor bolnavilor din lume: al celor care au pierdut orice speranță de vindecare; al celor care strigă și plâng de durere; al celor care nu se pot trata fiindcă nu au bani; al celor care în acest moment și-au pierdut cunoștința și sunt în pragul morții; al celor care au intrat în agonie.

Marie, Mama lui Isus și a noastră, sprijină pe cei slabi; întărește-i pe cei care se simt izolați, mângâie-i pe cei care sunt victime ale răutății oamenilor, ai milă de toți cei care s-au îndepărtat de Cristos, de toți cei care au uitat de el. Fii tu siguranța celor care se află în îndoială, lumina celor care caută, forța celor care luptă și căldura inimilor care simt frigul. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

Adu-ți aminte...

*

Rugăciunea credincioșilor

Fraților preaiubiți, prin preacurata Fecioară Maria, a venit Mântuitorul în lume. Să-l preamărim pe Dumnezeu și prin Maica Preacurată să înălțăm rugăciunea noastră către Fiul său, Isus. Să ne rugăm cu credință spunând:

R. Te rugăm, ascultă-ne!

- Pentru ca Biserica lui Cristos să fie plină de iubire față de toți oamenii și refugiu în orice suferință, să ne rugăm:

- Pentru ca Sfântul Părinte Francisc, episcopii și preoții să fie primii care să facă cunoscută legea iubirii creștine cu umilința și curajul adevăratului păstor al turmei, să ne rugăm: R.

- Pentru ca puterile civile și autoritățile publice să fie imparțiale în administrarea dreptății și să apere drepturile celor slabi, să ne rugăm: R

- Pentru personalul și voluntarii care activează în structurile sanitare și socio-caritative: umple inimile lor cu iubirea ta, pentru ca să crească din ce în ce mai mult în dăruirea de sine, privindu-l mereu pe aproapele cu milostivire și iubire, mai ales pe cel care suferă, să ne rugăm: R.

- Pentru cei bolnavi, ajută-i tu, Doamne, pentru ca zilnic să reînnoiască încrederea și speranța lor în tine, care le stai alături și să trăiască fiecare moment al vieții ca pe o ocazie de a te întâlni și de a recunoaște prezența ta în gesturile de bunătate pe care le primesc de la cei din jur, să ne rugăm: R.

- Pentru cei bătrâni, dăruiește-le, Doamne, răbdare și seninătate în suferințele vieții, iar pe cei bolnavi îmbărbătează-i cu prezența ta și întâmpină-i cu bunătate pe muribunzi, să ne rugăm: R.

- Pentru cei ce suferă cu trupul sau cu sufletul în acest timp de pandemie, întărește-i, Doamne cu puterea ta, și fă-ne să fim atenți la suferințele și lipsurile semenilor noștri, astfel încât toți să guste din iubirea delicată a inimii tale, să ne rugăm: R.

- Pentru ca, după suferințele acestei vieți, cei aflați în agonie să fie primiți în patria cerească, să ne rugăm: R.

Dumnezeule atotputernic, ascultă cu bunătate rugăciunea pe care Biserica ta o înalță prin mijlocirea Născătoarei de Dumnezeu și dăruiește-le tuturor oamenilor îndurarea și pacea ta! Prin Cristos, Domnul nostru.

R. Amin.

*

Ziua Bolnavului
13 mai 2020

ADORAȚIE EUHARISTICĂ

Cântec:

Expunerea Preasfântului Sacrament

Pr. Doamne, suntem azi în fața ta tineri și bătrâni, sănătoși sau mai șubrezi, proaspeți sau obosiți, treji sau adormiți, vii sau plictisiți, adică așa cum ne-a prins momentul. Venim în fața ta cu o rugă sinceră pentru cei bolnavi. Pentru ei, cei bolnavi care suferă în tăcere acasă, și pentru noi, cei bolnăvicioși, care din când în când gustăm boala.

Domnul nostru și Creatorul nostru, bunătatea ta ne încurajează să vorbim cu tine. Mila ta șterge orice ceață care separă Creatorul de creație. Să vorbim cu tine, Domnul meu, este plăcerea inimilor noastre, căci în tine găsim tot ce își dorește inima noastră. Aici harul tău să ne ajute să te cunoaștem mai mult și mai mult într-un mod profund. Aici raze ale harului tău să-mi inunde inima. Aici sufletele noastre simt mângâierea vieții eterne.

Doamne, ne dorim să te vedem iubit, ne dorim ca împărăția și gloria ta să fie proclamate, mai ales milostivirea ta. Doamne, permite-ne să glorificăm bunătatea și mila ta până în ultimul moment al vieții noastre, cu fiecare bătaie a inimii, cu fiecare strop al suferinței! Transformă-ne într-un imn de adorare a ta! Iar când ne vom afla pe patul de moarte, fie ca ultima noastră suflare să șoptească dulce: te iubesc Isuse!

Cântec:

Rugăciune

"Isus i-a întrebat: Dar voi, cine spuneți că sunt? Atunci Simon Petru a luat cuvântul și a spus: «Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului celui Viu»" (Mt 16,15-16)

Cine este Isus pentru mine?
Isus e Cuvântul făcut om.
Isus e pâinea vieții.
Isus e victima oferită pe cruce pentru păcatele noastre.
Isus e sacrificiul oferit pentru păcatele mele și pentru păcatele lumii.
Isus este Cuvântul proclamat.
Isus e Adevărul care trebuie spus.
Isus e Viața care trebuie parcursă.
Isus e Lumina care trebuie făcută să strălucească.
Isus e Viața care trebuie trăită.
Isus e iubirea care trebuie iubită
Isus e bucuria care trebuie împărtășită.
Isus e sacrificiul care trebuie oferit.
Isus e pacea care trebuie dată.
Isus e pâinea vieții care trebuie mâncată.
Isus e înfometatul care trebuie hrănit.
Isus e însetatul care așteaptă un pahar de apă.
Isus e înfriguratul care trebuie îmbrăcat.
Isus e străinul care trebuie ospătat.
Isus e bolnavul care trebuie însănătoșit.
Isus e omul singur, care trebuie mângâiat.
Isus e respinsul care trebuie acceptat.
Isus e leprosul care trebuie spălat pe răni.
Isus e micuțul pe care trebuie să-l îmbrățișezi.
Isus e orbul pe care trebuie să-l călăuzești.
Isus e prizonierul pe care trebuie să-l vizitezi.
Isus e bătrânul care trebuie să fie ajutat.
Pentru mine, Isus e viața mea, e unica mea iubire,
Pentru mine Isus e Totul.

(Maica Tereza de Calcutta)

Cântec:

Rugăciune 2

O, Doamne, o nouă zi a răsărit, iar eu mă aflu în continuare, neputincios. Când mă simțeam mai bine nu știam să prețuiesc bucuria de a sări din pat și de a deschide fereastra pentru a lăsa să intre lumina ca un torent în camera mea. Nu prețuiam fericirea de a-ți oferi, în genunchi, trupul meu treaz, ochii mei, brațele mele, picioarele mele și pregătirea pentru o nouă zi de muncă. A fost necesară această boală, o, Doamne, pentru a-mi da seama că sănătatea este un dar al bunătății tale și că eu nu știam să-ți mulțumesc pentru aceasta. Pentru a răscumpăra nepăsarea mea de atunci, îți ofer trupul meu neputincios, fruntea mea scăldată de sudoarea febrei, mâinile mele nesigure, orele mele de nesomn, această lungă zi care mă așteaptă. Îți ofer bucuriile pe care mi le vor aduce vizitele ce sper să le primesc. Îți ofer atențiile binevoitoare care-mi vor fi adresate și de care mulți alți bolnavi sunt lipsiți. Îți mai ofer și momentele în care voi avea sentimentul că sunt părăsit și pe acelea în care, din pură nepăsare, nimeni nu mă va mai băga în seamă: fă, o Doamne, ca eu să mă simt fericit doar cu tine!

Dăruiește-mi puterea de a primi cu zâmbetul pe buze încercarea suferinței, fără să mă revolt! Fă să fiu un bolnav dispus să primesc tratamentele, să dau pildă prin răbdarea și cumințenia mea și să fiu recunoscător pentru ajutorul ce-l primesc de la ceilalți! În felul acesta voi reuși să fiu un bun ucenic al tău, chiar și în timpul bolii. Amin.

Cântec:

Rugăciunea credincioșilor

Te rog, Doamne, pentru bolnavii care în unele spitale, pe lângă faptul că trebuie să suporte boala, sunt constrânși să trăiască într-un climat de indiferență, insensibilitate, dezumanizare. Caută în zadar pe cineva cu care să-și împartă durerea și neliniștea și își dau seama că îi deranjează pe ceilalți. Observă că sunt considerați ca o piedică. Doamne, fă-ne conștienți de faptul că atunci când refuzăm să ușurăm povara fratelui care suferă, ajungem să-i mărim greutatea sau chiar să-i zdrobim!

Kyrie eleison

Doamne, scoate din vocabularul nostru expresia "pe mine nu mă privește" sau "am făcut destul". Când e vorba de crucea unui frate, eu sunt întotdeauna implicat, din moment ce ești implicat și tu. Și când am făcut deja prea mult, rămâne mereu loc să fac ... mai mult.

Kyrie eleison

Doamne, vindecă-mă de boala contagioasă a obișnuinței, de ispita oboselii! Fă ca darul meu să aibă întotdeauna prospețimea și spontaneitatea primei zile! Fă ca fidelitatea mea să nu fie o repetare obosită și resemnată a trecutului, ci creativitate, noutate, surpriză, bucurie de a inventa viitorul, anticipare a zorilor, mers pe ritmul speranței! Vreau să redescopăr zi de zi semnificația angajamentului meu. Doamne, nu vreau să îmbătrânesc pe calea obișnuinței și fă-mă să cad în ispita de a fi treaz!

Kyrie eleison

Litania Sfântului Ioan Paul al II-lea

Doamne, miluiește-ne
Cristoase, miluiește-ne
Doamne, miluiește-ne
Cristoase, auzi-ne
Cristoase, ascultă-ne
 
Tată din cer, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.
Fiule răscumpărătorul lumii, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.
Duhule Sfânt, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi.
Sfântă Treime, un singur Dumnezeu, miluiește-ne pe noi.
 
Sfântă Marie, Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi
Sfinte Ioan-Paul al II-lea,
Cufundat în Tatăl bogat în îndurare,
Unit cu Cristos, Răscumpărătorul omului,
Umplut cu Duhul Sfânt, Domnul și Mângâietorul,
Complet dedicat Mariei,
Prietenul, Sfinților și al Fericiților,
Succesorul lui Petru și slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu,
Străjer al Bisericii, învățătoarea credinței adevărate,
Tată al Sfatului,
Iubitor al unității creștinilor și a întregii familii umane,
 
Iubitor zelos al Euharistiei,
Neobosit Pelerin al pământului,
Misionar al tuturor neamurilor,
Martorul credinței, al speranței și al dragostei,
Participant curajos la suferințele lui Cristos,
Apostol al păcii și reconcilierii,
Promotor al civilizației iubirii,
Vocea noii evanghelizări,
Maestru al vieții trăite în profunzime
Învățător al sfințeniei trăite ca un scop al vieții,
Papă al Divinei Îndurări,
Mare Preot al Bisericii la oferirea sfintei Liturghi,
Păstor care își conduce întreaga turmă spre cer,
 
Frate și Maestru al preoților,
Tatăl persoanelor consacrate,
Patronul familiilor creștine,
Ajutorul celor căsătoriți,
Protectorul pruncilor nenăscuți,
Protectorul copiilor, orfanilor și al celor abandonați
Prietenul și învățătorul tinerilor,
Bunule Samaritean pentru cei în suferință,
Sprijin pentru persoanele în vârstă și singure,
Glăsuitor al adevărului despre demnitatea umană,
Soțul rugăciunii cufundate în Dumnezeu,
Iubitor al desfășurării jertfei liturgice pe altarele lumii,
Personificarea muncii grele,
Îndrăgostit de crucea lui Cristos,
Exemplu în împlinirea chemărilor,
Rezistent în suferință,
Model de viață și de moarte pentru Domnul,
 
Tu, care îți aduci aminte de păcătoși,
Arătător al căii pentru cei pierduți,
Iertător al celor care ți-au greșit,
Respectuos față de adversari și persecutori,
Apărător al celor persecutați,
Sprijinul șomerilor,
Preocupat de persoanele fără adăpost,
Vizitatorul prizonierilor,
Consolidarea celor slabi,
Exemplu de solidaritate.
 
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra ta păcatele lumii, iartă-ne, Doamne.
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra ta păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne,
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra ta păcatele lumii, miluiește-ne, Doamne.

Roagă-te pentru noi, sfinte Ioan Paul al II-lea.
Ca prin viața și cuvintele noastre să vestim lumii pe Cristos, Răscumpărătorul omului!

Să ne rugăm:

Dumnezeule Milostiv, primește mulțumirea noastră pentru darul apostolic, viața și misiunea sfântului Ioan Paul al II-lea, iar prin mijlocirea lui ajută-ne să creștem în iubire față de tine și să vestim cu curaj iubirea lui Cristos tuturor oamenilor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin

Tatăl nostru

Toți să adorăm fierbinte...

P. Tu le-ai dat pâine cerească (T.P. Aleluia)

C. Având în sine orice plăcere (T.P. Aleluia)

Să ne rugăm:

Dumnezeule, care ne-ai lăsat în acest sacrament minunat memorialul morții și învierii tale, fă-ne, te rugăm, ca astfel să cinstim sfântul mister al trupului și sângelui tău, încât să simțim necontenit în noi roadele răscumpărării tale, care viețuiești și domnești în vecii vecilor! Amin.

Binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament

Cântec:


 

lecturi: 2871.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat