Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Paștele esențial al papei Francisc

Celebrările din Triduum și Via crucis regândite pentru a-i însoți pe credincioși în urgența Covid-19

Totul va fi mai sobru și esențial. Oficiul Celebrărilor Liturgice ale Suveranului Pontif a trebuit să organizeze în timpi rapizi riturile pe care papa Francisc urmează să le prezideze fără prezența credincioșilor, într-o bazilică "Sfântul Petru" semi-goală. Și totuși niciodată ca la acest Paște atâția vor privi la papa grație mijloacelor de comunicare. De fapt, pontiful vrea să fie aproape de multele persoane imposibilitate să meargă la Liturghie și să participe la celebrările din acest singular Triduum pascal în timp de pandemie și de izolare forțată. Crucifixul de la "San Marcello" și icoana Salus populi Romani care au însoțit fie rugăciunea de la 27 martie, fie liturghia din Duminica Floriilor, vor fi mereu prezenți.

În Joia Sfântă, așa cum se știe deja, papa nu va prezida Liturghia Crismei cu preoții din Roma: celebrarea se va ține când se va termina criza. Liturghia in Coena Domini, care comemorează instituirea Euharistiei, se va ține la ora 18.00 (19.00 ora României) la altarul catedrei fără tradiționalul rit al spălării picioarelor (care oricum este prevăzut că poate să fie omis) și nu se va încheia cu repunerea preasfântului sacrament la sfârșitul celebrării.

În Vinerea Sfântă momentele vor fi două. Primul este celebrarea Pătimirii și a adorării Crucii, la ora 18.00 (19.00 ora României), în bazilica "Sfântul Petru". Crucifixul de la "San Marcello" va fi acoperit. Va fi o meditație a predicatorului Casei Pontificale, părintele Raniero Cantalamessa, apoi crucifixul va fi dezvelit. Va fi adorația dar nu sărutarea Crucii.

În seara de Vinerea Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), Via Crucis se va ține în Piața "Sfântul Petru", cu stațiunile de-a lungul șirului de coloane, în jurul obeliscului și în sfârșit de-a lungul parcursului care conduce la platoul din fața bazilicii. Sunt două grupe de purtători ai crucii. Vor fi deținuți din închisoarea "Due Palazzi" din Padova (meditațiile au fost scrise de unii dintre ei), și medici și infirmieri de la Fondul Asistență Sanitară (FAS). De fapt, ei sunt în prima linie în slujirea bolnavilor loviți de pandemie.

În timpul veghii din Sâmbăta Sfântă, la ora 21.00 (22.00 ora României), nu se vor celebra botezuri. Ceremonia inițială cu focul va avea loc în spatele altarului Mărturisirii. Nu vor fi lumânări pentru cei prezenți și cântarea celor trei invocații "lumen Christi" va avea loc numai cu aprinderea ulterioară a luminilor din bazilică în timpul procesiunii spre altarul catedrei. Vor trage clopotele de la "Sfântul Petru" în momentul "Gloria" care anunță învierea.

Aceeași sobrietate va caracteriza și Liturghia din duminica Paștelui, pe care papa o va celebra la ora 11.00 (12.00 ora României) la altarul catedrei. Evanghelia va fi proclamată în greacă și în latină. La sfârșit papa Francisc va merge în sacristie să se dezbrace de veșminte, apoi se va întoarce în bazilică în fața altarului Mărturisirii, de unde va rosti mesajul Urbi et Orbi și va împărți binecuvântarea pascală. Așadar totul se va desfășura în interior.

(După L'Osservatore Romano, 9 aprilie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 656.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat