Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CONGREGATIO DE CULTO DIVINO ET DISCIPLINA SACRAMENTORUM

DECRET

În timp de COVID-19 (II)

Luând în considerare evoluția rapidă a pandemiei de COVID-19 și ținând cont de observațiile venite de la Conferințele Episcopale, această Congregație oferă o actualizare la indicațiile generale și la sugestiile date deja episcopilor în decretul precedent din 19 martie 2020.

Din moment ce data Paștelui nu poate să fie transferată, în țările lovite de boală, unde sunt prevăzute restricții cu privire la adunările și mișcările persoanelor, episcopii și preoții să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă fără participarea poporului și în loc potrivit, evitând concelebrarea și omițând salutul păcii.

Credincioșii să fie anunțați despre ora de începere a celebrărilor în așa fel încât să se poată uni în rugăciune în locuințele proprii. Vor putea fi de ajutor mijloacele de comunicare telematică în direct, nu înregistrată. În orice caz rămâne important să se dedice un timp corespunzător rugăciunii, valorizând mai ales Liturgia Horarum.

Conferințele Episcopale și fiecare dieceză să aibă grijă să ofere materiale ajutătoare pentru a ajuta rugăciunea familială și personală.

1 - Duminica Floriilor. Comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru; în bisericile catedrale să se adopte a doua formă prevăzută de Liturghierul Roman, în bisericile parohiale și în celelalte locuri forma a treia.

2 - Liturghia crismei. Evaluând cazul concret în diferitele țări, Conferințele Episcopale vor putea da indicații cu privire la o eventuală transferare la o altă dată.

3 - Joia Sfântă. Spălarea picioarelor, deja facultativă, se omite. La sfârșitul Liturghiei de la Cina Domnului se omite și procesiunea și Preasfântul Sacrament să se păstreze în tabernacol. În această zi se acordă în mod excepțional preoților facultatea de a celebra Liturghia, fără participarea poporului, într-un loc potrivit.

4 - Vinerea Sfântă. La rugăciunea universală episcopii vor avea grijă să stabilească o intenție specială pentru cei care se află în situație de rătăcire, pentru cei bolnavi, pentru cei morți (cf. Missale Romanum). Actul de adorare a Crucii prin sărutare să fie limitat numai la celebrant.

5 - Veghea Pascală. Se celebrează numai în bisericile catedrale și parohiale. Pentru liturgia baptismală, să se mențină numai reînnoirea promisiunilor baptismale (cf. Missale Romanum).

Pentru seminarii, colegii sacerdotale, mănăstiri și comunități călugărești să se respecte indicațiile acestui decret.

Exprimările de devoțiune populară și procesiunile care îmbogățesc zilele din Săptămâna Sfântă și din Triduum-ul Pascal, după evaluarea episcopului diecezan vor putea să fie transferate în alte zile potrivite, de exemplu la 14 și 15 septembrie.

De mandato Summi Pontificis pro hoc tantum anno 2020.

Din sediul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, 25 martie 2020, solemnitatea Bunei Vestiri.

Cardinal Robert Sarah
prefect

ÎPS Arthur Roche
arhiepiscop secretar

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2800.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat