Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Lombardi despre papa Francisc: "Șapte ani urmărind sinodalitatea și proximitatea"

De M. Michela Nicolais

"Sinodalitate". Părintele Federico Lombardi, președinte al Fundației Vaticane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, alege acest cuvânt pentru a trasa un bilanț al primilor șapte ani de pontificat al lui Francisc. Referința pentru anul abia trecut este la Sinodul pentru Amazonia, cea referitoare la agenda viitoare este Sinodul convocat de Bergoglio despre această temă pentru anul 2022. Însă "sinodalitatea" este una din caracteristicile cele mai pregnante ale "Bisericii în ieșire" a lui Francisc - explică Lombardi la agenția SIR - în afară de un stil de viață: "Pontificatul său este un exemplu de nouă evanghelizare care urmărește proximitatea și milostivirea, apropierea de oameni, la așteptărilor cărora răspunde cu limbajul său și cu acțiunile sale".

A șaptea aniversare a pontificatului lui Francisc este marcată de un eveniment, ca urgența sanitară pe care o trăim, excepțională și imprevizibilă datorită vastității de răspândire și durată. Deja a schimbat ritmul activităților papale, cu transmisiile directe în streaming ale Angelus, ale liturghiilor de la "Sfânta Marta" și ale audiențelor de miercuri. Care este semnificația a toate acestea?

Este semnul faptului că Biserica, în mod matur și responsabil, participă cu apropierea sa la societatea în care este inserată și respectă indicațiile pentru binele comun care au fost date și de autoritățile competente. Pe de o parte, este un semn de solidaritate, de colaborare și de respect, pe de altă parte este o formă de mare participare la situația dificilă pe care o trăim, urmărind preocuparea și sprijinul față de ceea ce trăiesc oamenii și față de consecințele pe care urgența sanitară care se desfășoară le are asupra vieții sale, asupra comportamentelor, asupra activităților educative și economice. În sinteză, o mărturie a participării și a solidarității pe care situația, nu numai națională ci mondială, le impune ca necesare.

Summit-ul din februarie despre pedofilie este un eveniment care a caracterizat anul care abia a trecut și care continuă să aibă dezvoltări semnificative, așa cum demonstrează "task force" instituită recent în sprijinul activităților de contrastare a acestei plăgi duse înainte de episcopii din toată lumea. Ce însemnătate are atenția lui Francisc față de această temă?

Problema pedofiliei este una despre care se ocupă de mult timp pe drumul Bisericii, în mod real dar care încă nu s-a manifestat așa de mult la nivel universal. Atenția față de această plagă a început în ultimele decenii din secolul trecut și a devenit foarte evidentă la începutul acestui secol, așadar se poate spune că a fost o noutate absolută a acestui pontificat. Fiecare papă, așa cum a fost deja Benedict al XVI-lea precum și Francisc, înfruntă această criză și se află în fața unor situații care se referă la Biserică în mod specific, dar și la societatea mai amplă. La rândul său, Biserica înfruntă această situație cu multă responsabilitate, căutând căi potrivite și găsind măsuri și soluții care o implică în mod tot mai amplu. Caracteristica pontificatului lui Francisc este că a implicat toată Biserica la nivel universal, așa cum a demonstrat întâlnire din februarie despre pedofilie, care a adunat în Vatican reprezentanții tuturor Bisericilor. O etapă foarte importantă au fost și Normele aprobate de papa Francisc în această materie, mai ales Vos estis lux mundi, care conține indicații foarte clare pentru toate diecezele. Un semn de solidaritate și colegialitate, la nivel universal, al Bisericii în promovarea nu numai a conștiinței, ci și a unei responsabilități decise în acțiune.

Tocmai "sinodalitatea" a fost cuvântul cheie al unei alte întâlniri ecleziale din acest ultim an de pontificat - Sinodul despre Amazonia - și va fi tema următorului Sinod al Episcopilor convocat de Sfântul Părinte în 2022...

Tema sinodalității și modul de a o trăi și în forme mai participate și explicite nu numai în cadrul episcopatului ci și în Biserică în ansamblul său, este una din caracteristicile acestui pontificat. Nu mă uimește faptul că Sfântul Părinte a stabilit explicit această temă pentru o reflecție ulterioară în cadrul următorului Sinod al Episcopilor. Este vorba de un aspect cu privire la care acest pontificat a dat o contribuție importantă și eficace, în linie coerentă cu Conciliul al II-lea din Vatican dar mergând dincolo de el pentru a implica toată comunitatea creștină într-un dinamism misionar și coresponsabil, în numele obligației universale de a vesti Evanghelia oamenilor din timpul nostru.

Anul 2020 va fi anul publicării lui "Praedicate evangelium", documentul de reformă a Curiei Romane?

Nu sunt în măsură să fac previziuni sau să dau evaluări. Cu siguranță, tema reformei este prezentă încă de la începuturile pontificatului și s-a dovedit o temă complexă, în cadrul căreia Francisc a început să facă să corespundă viziunea sa de "Biserică în ieșire" și slujirea desfășurată de la Roma de papa și de colaboratorii săi. Este vorba de un drum lung, care s-a prezentat așa încă de la început. Au fost făcut pași înainte, în cadrul realizărilor parțiale. Să vedem acum cum va continua drumul.

(După agenția SIR, 13 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 620.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat