Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O parabolă despre apropierea lui Dumnezeu

Interviu luat cardinalului Tagle

De Alessandro Gisotti

Aproape în rugăciune de cei care suferă, fără deosebiri: fie că sunt persoane infectate de coronavirus sau populații sleite de război așa cum se întâmplă în Siria. Așa trăiește papa Francisc aceste zile deosebite - marcate de măsurile extraordinare pentru a contrasta epidemia - în care este a șaptea aniversare a alegerii la catedra lui Petru. O dată, cea de 13 martie 2013, care rămâne de neșters în amintirea credincioșilor, și nu numai, din toată lumea și care este retrăită cu deosebită emoție de cardinalul Luis Antonio Tagle. În acest interviu cu mass-media vaticane, prefectul Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor se oprește asupra temelor cheie ale pontificatului, definind acești primi șapte ani ai lui Francisc ca o "parabolă" despre apropierea și compasiunea lui Dumnezeu.

Cardinal Tagle, au trecut de acum șapte ani de la alegerea papei Francisc. Care sunt amintirile dumneavoastră personale despre acea zi de 13 martie 2013?

Eram unul din cei șase episcopi creați cardinali în ultimul consistoriu al lui Benedict al XVI-lea la 24 noiembrie 2012. După trei luni am făcut parte din conclavul care l-a ales pe papa Francisc. Întregul eveniment constituie o experiență unică, însă cu multiple fațete. Printre numeroasele amintiri despre 13 martie 2013, aș vrea să relatez două. Înainte de toate, atunci când cardinalul Bergoglio a obținut numărul de voturi cerute pentru a fi ales papă, în rândul cardinalilor au izbucnit bucurie, aplauze și laude aduse lui Dumnezeu, care încă o dată ne asigura că nu va părăsi Biserica sa. Însă când l-am privit pe cardinalul Bergoglio, am văzut că stătea așezat cu capul aplecat. Exuberanța mea s-a transformat dintr-o dată în pathos. În postura aplecată a noului papă percepeam povara ascultării, înclinarea în fața voinței misterioase a lui Dumnezeu. Am perceput și necesitatea de a se înclina în rugăciune, un act de încredere în Dumnezeu, care este adevăratul Păstor al Bisericii. După aceea, când ne-am unit cu papa Francisc pentru a saluta mulțimea adunată în piața "Sfântul Petru", mi-am dat seama că fiecare pontif nou este un dar pe care Dumnezeu "îl va dezvălui" lent în decursul anilor slujirii sale papale, o promisiune pe care Dumnezeu o va împlini în fața poporului său. În timp ce la 13 martie 2013 îi mulțumeam lui Dumnezeu pentru darul papei Francisc, eram emoționant văzând darul și promisiunea pe care Dumnezeu avea să înceapă să le împărtășească cu Biserica și lumea în anii viitori.

Ce a adus acest pontificat dumneavoastră personal și ca păstor al unei mari dieceze ca Manila?

În afară de bogăția învățăturii și a gesturilor pe care le-am primit de la papa Francisc în acești ultimi șapte ani, mă bucur pentru lecțiile pe care mi le-a dat exemplul său, în special ca păstor la Manila: a acorda atenție fiecărei persoane în mijlocul unor mari mulțimi, a menține contactul personal în mijlocul unei mari organizări, sau "birocrații" ecleziastice, a accepta propriile limite și necesitatea de a avea colaboratori în mijlocul așteptărilor "supraumane", a ști că ești un servitor și nu Mântuitorul.

Dumneavoastră ați avut multe ocazii de întâlnire cu papa Francisc. Ce vă impresionează mai mult la persoana sa și la mărturia sa?

Cardinalul Bergoglio și eu am lucrat împreună ca membri ai Consiliului ordinar al Secretariatului Sinodului Episcopilor din 2005 până în 2008. Mă impresionează faptul că a adus papalității persoana simplă, de umor și conștiincioasă pe care am cunoscut-o mereu. Practic în toate întâlnirile cu el, prima întrebare pe care mi-o adresează nu se referă la problemele de pe ordinea de zi, ci este: "cum se simt părinții dumneavoastră?". Chiar dacă mulți îl consideră pe bună dreptate unul din motoarele și făuritorii cei mai influenți ai istoriei și ai omenirii contemporane, eu văd în el și în conversațiile noastre o simplă "parabolă" a apropierii și compasiunii lui Dumnezeu. Fiind o astfel de "parabolă", papa Francisc poate să miște și să modeleze istoria.

Pentru papa, rebutații sunt cei dintâi: bolnavi, săraci, migranți. Să ne gândim acum la persoanele lovite de coronavirus. Totuși, există unii cărora le este greu să accepte "opțiunea preferențială" a papei față de cei din urmă. După părerea dumneavoastră, de ce?

Nu vreau să judec pe nimeni, în special pe cei care, așa cum spuneți dumneavoastră, cu greu acceptă această "opțiune preferențială" față de rebutați, precum și față de creație. Doresc pur și simplu să amintesc tuturor, inclusiv mie însumi, că iubirea specială pe care creștinii trebuie s-o aibă față de cei din urmă din societate nu este o invenție a papei Francisc. Biblia, practica Bisericii încă de la nașterea sa, învățăturile sociale ale Bisericii, mărturia martirilor și sfinților, precum și misiunea constantă a Bisericii față de cei săraci și cei neglijați în decursul secolelor, constituie un cor și o simfonie pe care suntem invitați să le ascultăm și la care suntem chemați să unim glasurile și "instrumentele" noastre de care dispunem, adică persoana noastră, timpul nostru, talentele noastre, bogăția noastră. Propune să avem mai multe contacte personale și întâlniri cu persoanele lipsite de apărare și sărace. Însă trebuie să permitem acestor întâlniri să tulbure inima noastră și să ne conducă la rugăciune, așa încât să-l putem simți pe Isus care ne vorbește în cei săraci.

Pentru papa Francisc vestirea misionară este fundamentală. Cum poate fi făcută mai concretă "Biserica în ieșire" despre care vorbește el și în ce mod vă inspiră acest lucru în noul rol al dumneavoastră de prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor?

Este adevărat că "Biserica în ieșire" conform papei Francisc este o Biserică ce merge spre bărbații și femeile și situațiile concrete din lume pentru a duce Evanghelia prin cuvinte și fapte. Misiunea sau evanghelizarea este motivația de a fi a Bisericii. Însă nu trebuie să uităm că papa Francisc subliniază și faptul esențial că misiunea trebuie să-și ia origine dintr-o întâlnire profundă cu Isus, dintr-o experiență de credință și din convingerea că Isus ne iubește și ne mântuiește, dintr-o inimă plină de bucuria pe care numai Evanghelia poate să o aducă, dintr-o inimă mișcată de Duhul Sfânt de a împărtăși cu alții, în așa fel încât bucuria noastră și bucuria lor să poată fi desăvârșită (cf. 1In 1,4). Fără Isus și fără Duhul Sfânt, misiunea nu este "o ieșire" care vine de la Tatăl. Devine un proiect uman, un program social sau civic care în sine poate să fie bun, însă eventual nu este misiune creștină sau eclezială în adevăratul sens al cuvântului "misiune". Misiunea creștină autentică cere martori autentici. Avem nevoie de misionari autentici, nu numai de lucrători. Ne dorim să reușim să menținem și să promovăm această orientare în Congregația pentru Evanghelizarea Popoarelor.

În sfârșit, care este urarea dumneavoastră pentru Sfântul Părinte la această aniversare așa de importantă?

Îi urez papei Francisc să poată continua să descopere și să manifeste darul și promisiunea făcute de Dumnezeu Bisericii și omenirii atunci când, în urmă cu șapte ani, a fost chemat la slujirea petrină. Fie ca să poată fi mângâiat de rugăciunea și de iubirea atâtor persoane. Și aș vrea să spun: "Sfinte Părinte, să fiți sănătos și plin de bucurie!".

(După L'Osservatore Romano, 13 martie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 464.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat