Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu" - legământul fericitei Veronica Antal, transpus în mozaic

Faima de sfințenie a fericitei tinere Veronica Antal se răspândește tot mai mult, nu numai prin faptul că biserica din Nisiporești, unde se află moaștele ei, vede o prezență din ce în ce mai numeroasă a pelerinilor de diferite confesiuni, fie din țară, fie din străinătate, dar, în ultima vreme, interesul față de această "mică" sfântă a Moldovei, cu dubla cunună a martiriului și a fecioriei inspiră tot mai mulți artiști să vorbească despre ea. Se înmulțesc pe zi ce trece poeziile și cântecele care descriu exemplul credinței ei, viața ei s-a tradus deja în limbile italiană, croată și slovacă, grupuri de rugăciune sau constituit în numele ei în diferite parohii, iar tineri din colțuri nebănuite ale lumii (de exemplu cei din Sri Lanka, din Japonia, din Kazahstan, din Venezuela, din Italia și din Spania etc.) caută să-i urmeze exemplul.

Ultima creație iconografică în ordine cronologică (în precedență au fost realizate vitralii sau picturi în bisericile din Hălăucești, Luizi-Călugăra, Galbeni) care o reprezintă în mod admirabil pe fericita Veronica este mozaicul realizat de pr. Eugen Robu și Daniela Brigita Robu (studentă la arhitectură) și care își va găsi locul în biserica romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, în Dieceza de Iași.

Simbolistica acestui mozaic este deosebită. Pe un fundal albastru, ce ar putea simboliza atât dorul ei după cer, cât și apa râului Moldova, care trece prin dreptul localității Nisiporești, locul nașterii ei în această lume, dar și pentru paradis, fericita Veronica este îmbrăcată în haine populare, simbol al apartenenței ei la poporul român, ținând în mâini un buchet alcătuit din crini, simbolul curăției, și o ramură de palmier, simbolul martiriului. Rozariul pe care Veronica îl ținea strâns în mâini și în momentul martiriului ei este aurit, culoarea aurului simbolizând prețuirea rugăciunii și importanța acesteia în viața ei, armă cu care a luptat tot timpul vieții, dar mai ales în clipa supremă a morții. De o importanță deosebită sunt alte două simboluri, nemaiîntâlnite până în prezent, rod evident al inspirației autorilor mozaicului. Astfel, pe cămașa brodată apar 42 de flori, acestea reprezentând numărul loviturilor de cuțit primite de la agresor, iar în jurul capului sunt prezente alte 12 flori, simbolizându-i pe cei 12 apostoli ai lui Cristos. La fel ca apostolii, care au fost trimiși în lumea întreagă să vestească evanghelia lui Cristos, și aceasta tânără moldoveancă catolică, prin viața și exemplul ei de credință, dar mai ales prin moartea ei martirică, asemenea apostolilor, a fost aleasă din rândul poporului nostru și trimisă în lumea întreagă să propovăduiască vestea cea bună tuturor oamenilor de bunăvoință. Amestecul de culoare verde și albastru al acestor flori indică perenitatea și actualitatea veștii celei bune - verdele, dar și direcția spre care ne îndreaptă cuvântul lui Dumnezeu - albastrul - care este cerul, și în consecință viața veșnică împreună cu Preasfânta Treime și cu toți sfinții. Aureola aurită pe fundal albastru din jurul capului este simbolul prin excelență al sfințeniei, pe care încă din primele veacuri Biserica îl permite și îl folosește numai celor pe care îi recunoaște ca atare, adică pentru cei ridicați la treapta sfințeniei prin decizia Sfântului Părinte, lucru care în cazul fericitei Veronica a avut loc în ziua de 22 septembrie 2018, prin beatificarea ei în biserica din Nisiporești. Prin culorile roșu și negru ale florilor de pe cămașă revine simbolul martiriului - roșul, dar și viața de pocăință, prin apartenența fericitei Veronica la marea familie a Ordinului Franciscan Secular (Terțiar) - negrul.

În sfârșit, chipul fericitei Veronica este de o blândețe și o seninătate fără margini, semn al întrupării totale a cuvântului lui Dumnezeu în viața ei, care nu se teme de ceasul cel rău, deoarece este sigură că "ea este a lui Isus, și Isus este al ei", după cum scria chiar ea. Această blândețe și seninătate arată că în viața ei s-au împlinit cuvintele din invitația lui Cristos, care spune: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă! Luați asupra voastră jugul meu și învățați de la mine că sunt blând și umil cu inima și veți găsi odihnă pentru sufletele voastre! Căci jugul meu este plăcut, iar povara mea este ușoară" (Mt 11, 28-30).

Mii de felicitări părintelui Eugen Robu și surorii sale, Daniela Brigita Robu, artiștii acestui mozaic splendid dintre care primul, preot fiind, vestește cuvântul lui Dumnezeu nu numai prin cuvânt și exemplu, ci și prin artă, frumusețea icoanei realizate trimițând inevitabil la Dumnezeu, frumosul veșnic și înomenit în Cristos, care salvează și mântuiește lumea întreagă, punându-i pe cale exemple de creștini care și-au realizat vocația la sfințenie în mod desăvârșit cu singurul scop de a ne încuraja și pe noi să pășim pe urmele lor, spre paradis. Contribuția surorii la realizarea mozaicului, Daniel Brigita Robu, laică, se reflectă mai ales în gingășia ce emană din întreg mozaicul, iar reprezentarea feminității fericitei Veronica - model și exemplu de tânără și de femeie - aparținându-i, cred, în cea mai mare măsură.

Mozaicul are dimensiunile de 90x70 cm și va putea fi admirat și contemplat în biserica romano-catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani, Dieceza de Iași.

Fericită Veronica, roagă-te pentru noi!

Pr. Damian Pătrașcu,
postulator general

* * *

Secțiunea specială "Veronica Antal" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 3040.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat