Mamă, tu meriți o statuie!
"Te voi iubi mereu, orice ar fi! Te voi ocroti, îți voi fi mereu aproape și te voi face fericită până la moarte!" Este una din multele declarații de dragoste pe care le face un tânăr prietenei sale, viitoarei lui soții. Iar ea, încântată și de multe ori bazându-se pe sinceritatea lui, fără prea multe calcule, intră în joc și crede! La drept vorbind, el chiar e sincer, așa simte și așa spune. Și începe viața de familie...
Simțindu-se iubită, cu răbdare și pricepere, pregătește hrana de zi cu zi, spală, calcă, face curat, dă sens existenței soțului, iar acesta îi răspunde dându-i sens existenței și muncii ei. Farfuria goală după un prânz pregătit cu disponibilitate, haina curată și călcată purtată cu respect, a merge împreună la Liturghia de duminică, a ieși împreună după o săptămână de muncă, toate acestea constituie tot atâtea forme de prețuire prin care el îi dovedește că nu s-a înșelat în alegerea făcută.
Și când credea că nu o mai poate surprinde nimic, după ce a renunțat la propriul nume de familie, asumându-l prin căsătorie pe al lui, după ce s-a dedicat trup și suflet începutului vieții de familie, iat-o însărcinată! O nouă experiență care o va consuma, dar care o va și motiva să se reinventeze!
În fața unei astfel de noutăți, la modul cel mai sincer, soțul deja începe să se preocupe. Oare va fi pus pe locul doi, copilul urmând să ocupe primul loc în viața mamei? Cum va fi experiența schimbării pampersului, cum îl va face să tacă atunci când va plânge? Ce vor spune colegii lui de muncă de noua lui experiență de tată? Dacă nu va putea dormi din cauza plânsului copilului? Cum să facă?
Aici intră din nou în scenă ea, fosta tânără, acum soție și imediat mamă. Nu se preocupă! E calmă, stăpână pe situație și din când în când își mângâie ușor burtica. De fapt începe să interacționeze și cu cel mic. Îl simte pe soț temător, dar îl asigură că totul va fi bine. Și chiar e bine, pentru că nu peste mult timp încep durerile nașterii. Iar ea, cea sensibilă și gata să plângă din cel mai banal motiv, în fața chemării nobile de a fi mamă, curajoasă, aduce la lumină rodul iubirii lor, darul lui Dumnezeu pentru ei, copilul lor.
Iat-o deodată, și soție și mamă, iar pe el, și soț și tată. Nu mai e timp de glume! Să fi vrut să le spună, când să înceapă să râdă, începe și cel mic să plângă. În jurul lor și în viața lor s-a schimbat totul: Mai multă mâncare, mai multă curățenie, mai multe haine spălate și călcate, mai puțin timp pentru ei, mai multă nevoie de bani, mai multe facturi, mai multă iubire de dat, mai multă iubire de primit.
Ca printr-o minune temerile lui au dispărut. Când copilul începe să plângă, e suficient să fie ea în preajmă, pentru că ea are soluția magică: în brațele ei tace, de la sânul ei se hrănește, din două mișcări îl schimbă și tot ea îl adoarme. Nu știu cum reușește, dar o face cu atâta naturalețe, încât parcă e făcută pentru asta.
Chiar așa, ea a fost făcută pentru asta! Acum, la titlul de prietenă, de logodnică, de mireasă și soție l-a mai adăugat pe cel de mamă, un progres firesc, care constituie un răspuns la o chemare, la chemarea lui Dumnezeu, care a voit-o astfel.
El a voit ca ea să fie mama mea, soția tatălui meu și mama fraților mei. Iar eu, în calitate de copil al ei, experimentându-i căldura inimii și a brațelor, mâncându-i cu poftă mâncarea pregătită cu atâta dibăcie și îmbrăcându-mă cu hainele curate și frumos mirositoare, spălate de către ea, privind-o, admirând-o și simțindu-i iubirea, eu spun că merită o statuie, merită tot ce e mai bun din partea mea și a noastră! Merită să fim credincioși, așa cum ne-a învățat de atâtea ori; să fim înțelepți, cum am văzut la ea; să fim răbdători, cum a fost ea cu noi; să fim buni, cum ne-a călăuzit mereu.
Ea e mama mea, a noastră, e mama pe care a avut-o sau o are fiecare dintre noi. E mama care merită respectul nostru, e mama pe care chiar Dumnezeu a ales-o pentru Fiul său, e mama din toate timpurile, din care s-a născut fiecare om pe acest pământ, ea e "mama"!
Pr. Felician Tiba
lecturi: 2710.