Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 19 februarie 2020

Cateheze despre Fericiri: 4. Fericiți cei blânzi

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În cateheza de astăzi tratăm despre a treia din cele opt fericiri din Evanghelie lui Matei: "Fericiți cei blânzi, pentru că ei vor moșteni pământul" (Mt 5,5).

Termenul "blând" folosit aici înseamnă literalmente dulce, docil, gentil, lipsit de violență. Blândețea se manifestă în momentele de conflict, se vede din modul în care se reacționează la o situație ostilă. Oricine ar putea să pară blând când totul este liniștit, dar cum reacționează "sub presiune", dacă este atacat, ofensat, agresat?

Într-un pasaj, sfântul Paul amintește de "blândețea și îngăduința lui Cristos" (2Cor 10,1). Și sfântul Petru la rândul său amintește atitudinea lui Isus la Pătimire: nu răspundea și nu amenința, pentru că "s-a încredințat în mâna celui care judecă cu dreptate" (1Pt 2,23). Și blândețea lui Isus se vede puternic în Pătimirea sa.

În Scriptură cuvântul "blând" indică și pe cel care nu are proprietăți de terenuri; așadar ne impresionează faptul că a treia fericire ne spune tocmai că cei blânzi "vor moșteni pământul".

În realitate, această fericire citează Psalmul 37, pe care l-am ascultat la începutul catehezei. Și acolo se pun în relație blândețea și posesia pământului. Aceste două lucruri, dacă ne gândim bine, par incompatibile. De fapt, posesia pământului este domeniul tipic al conflictului: se duce luptă adesea pentru un teritoriu, pentru a obține hegemonia asupra unei anumite zone. În războaie cel mai puternic prevalează și cucerește alte terenuri.

Dar să privim bine verbul folosit pentru a indica posesia celor blânzi: ei nu cuceresc pământul; nu spune "fericiți cei blânzi pentru că vor cuceri pământul". Îl "moștenesc". Fericiți cei blânzi pentru că "vor moșteni" pământul. În Scripturi verbul "a moșteni" are un sens și mai mare. Poporul lui Dumnezeu numește "moștenire" tocmai țara lui Israel care este Țara Promisiunii.

Acea țară este o promisiune și un dar pentru poporul lui Dumnezeu și devine semn a ceva mult mai mare decât un simplu teritoriu. Există o "țară" - care permite jocul de cuvinte - care este cerul, adică țara spre care noi mergem: cerurile noi și pământul nou spre care noi mergem (cf. Is 65,17; 66,22; 2Pt 3,13; Ap 21,1).

Așadar cel blând este cel care "moștenește" cel mai sublim dintre teritorii. Nu este un laș, un "vlăguit" care își găsește o morală de pretext pentru a rămâne în afara problemelor. Dimpotrivă! Este o persoană care a primit o moștenire și nu vrea s-o irosească. Cel blând nu este un conciliant ci este discipolul lui Cristos care a învățat să apere cu totul alt pământ. El apără pacea sa, apără raportul său cu Dumnezeu, apără darurile sale, darurile lui Dumnezeu, păzind milostivirea, fraternitatea, încrederea, speranța. Pentru că persoanele blânde sunt persoane milostive, fraterne, încrezătoare și persoane cu speranță.

Aici trebuie să amintim de păcatul mâniei, o mișcare violentă al cărei impuls îl cunoaștem toți. Cine nu s-a mâniat vreodată? Toți. Trebuie să răsturnăm fericirea și să ne punem o întrebare: câte lucruri am distrus cu mânia? Câte lucruri am pierdut? Un moment de furie poate distruge atâtea lucruri; se pierde controlul și nu se evaluează ceea ce este important cu adevărat și se poate ruina raportul cu un frate, uneori fără remediu. Datorită mâniei, atâția frați nu-și mai vorbesc, se îndepărtează unul de altul. Este contrariul blândeții. Blândețea adună, mânia desparte.

Blândețea este cucerire a atâtor lucruri. Blândețea este capabilă să învingă inima, să salveze prieteniile și atâtea altele, pentru că persoanele se înfurie dar apoi se calmează, se gândesc din nou și revin la situația de dinainte și astfel se poate reconstrui cu blândețea.

"Pământul" de cucerit cu blândețea este mântuirea acelui frate despre care vorbește aceeași Evanghelie a lui Matei: "Dacă te ascultă, l-ai câștigat pe fratele tău" (Mt 18,15). Nu există pământ mai frumos decât inima altuia, nu există teritoriu mai frumos de câștigat decât pacea regăsită cu un frate. Și acela este pământul de moștenit cu blândețea!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 827.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat