Întâlnirea CEI despre zona Mediteranei. Cardinalul Sandri (Biserici orientale): "A lucra pentru marea primăvară a Mediteranei"
De Daniele Rocchi
"Mare Nostrum să nu fie un zid, ci o punte pentru toate realitățile creștine, și nu numai, care se arată la malurile sale": în ajunul evenimentului "Mediterana, frontieră de pace", evenimentul de reflecție și spiritualitate care se va ține la Bari de la 19 la 23 februarie, din inițiativa CEI, vorbește la agenția SIR cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale. "Sunt recunoscător pentru această inițiativă CEI - afirmă prefectul care va fi prezent la Bari - care implică atâția păstori ai Bisericilor noastre orientale catolice. Scopul este acela de a trăi un timp sinodal pentru a conștientiza mărimea problemelor pe care zona mediteraneeană trebuie să le înfrunte, îndeosebi criza umanitară a migranților care părăsesc țările lor din cauza războaielor, instabilității, mizeriei și vor să găsească o destinație sigură de pace". De aici dorința ca "Mare Nostrum să nu fie un zid, ci o punte pentru toate realitățile creștine, și nu numai, care se arată la malurile sale. Fiind creștini, ca Biserici catolice, suntem chemați să acționăm pentru a veni în întâmpinarea fraților din celelalte religii". Gândul prefectului se îndreaptă spre "cei care vin din Orientul Mijlociu, în majoritate islamici, și din Africa", îndeosebi "spre eritreeni și spre etiopieni care în număr mare încearcă să ajungă pe coastele noastre încercând să depășească zidul de apă. Bari vrea să fie o conștientizare a crizei care interesează această zonă și a răspunsului pe care noi, comunități creștine și Biserici, suntem chemați să-l dăm respectând regulile".
Eminență, la Bari vor fi prezenți episcopi și patriarhi din Bisericile de rit oriental cu tot patrimoniul lor de credință și de tradiții. Care este contribuția pe care aceste Biserici o vor putea da întâlnirii?
Înainte de toate trebuie să amintim că sunt păstori ai unor Biserici decimate de războaie, ca în Siria și în Irak, de dezastre politice și economice, victime ale samavolniciilor, persecuțiilor și violențelor. Biserici din țări unde conviețuirea nu este "opțională" ci "obligatorie", chemate - așa cum sunt să conviețuiască cu celelalte religii ca ebraismul și islamul, și cu frații creștini-ortodocși și de alte denominațiuni. La Bari vor aduce această experiență de Cuvânt împărtășit la nivel ecumenic împreună cu suferința discriminării, persecuției, limitării libertății, fugii creștinilor. Cred că aceasta va fi contribuția lor de mărturie directă și trăită oferită păstorilor occidentali.
Printre temele în discuție sunt cetățenia, libertatea religioasă și inegalitățile...
Cred că discuția va avea ca punct de referință "Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună", semnat la 4 februarie 2019 la Abu Dhabi, de papa Francisc și marele imam de Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyib, și care remarcă importanța dialogului, colaborării comune și cunoașterii reciproce. Lumea nouă pe care o vrem nu este întemeiată pe dezbinare și pe despărțire ci pe unitate și pe fraternitate, din moment ce toți locuitorii din aceste țări sunt cetățeni cu titlu deplin. A trăi ca și creștini este un drept. Nu cerem privilegii, vrem numai să avem aceleași drepturi și obligații ale altora. Toți uniți pentru a construi o lume pentru binele oamenilor fără deosebire de etnie, avere, credință, idei politice. O lume în care accesul la educație, la casă, la sănătate, la muncă să fie permis tuturor, unde tinerii să-și poată forma o familie, unde demnitatea femeii să fie apărată: aceasta este marea primăvară a Mediteranei.
La Bari, cu Bisericile de rit oriental vor fi reprezentați și foarte mulți credincioși din diaspora care acum privesc la țările lor de pe malul de nord al Mediteranei, adică din țările occidentale unde au ajuns să trăiască. Va fi spațiu pentru a vorbi și despre diaspore?
Este o temă pe care o îndrăgim mult. Și aici trebuie să spunem mulțumesc episcopilor italieni pentru marea lor primire și posibilitate oferită credincioșilor din diaspora să aibă bisericile și preoții lor. Același lucru se întâmplă și în alte țări precum Franța și Spania. Cererea înaintată de patriarhi este aceea de a avea și episcopi proprii. Patriarhii orientali simt mult responsabilitatea față de credincioșii lor din diaspora care au devenit din locuitori ai Orientului Mijlociu în observatori permanenți din Occident unde au găsit o aranjare adecvată, un loc de muncă, o casă, o familie. Patriarhii ar primi cu mare plăcere, pentru acești credincioși din Europa, posibilitatea de a le da episcopi și nu numai ordinarii sau vizitatori apostolici. Ar fi un semn de mare atenție pastorală.
Episcopii se vor confrunta cu o provocare însemnată: "A încredința credința generațiilor viitoare". O problemă care unește cele două maluri ale Mediteranei, o urgență inevitabilă pentru Bisericile care au ieșire la Mare Nostrum...
Credința să nu se înece în Mediterana. Adevărata provocare este supraviețuirea credinței creștine și a Bisericii catolice. Tinerii riscă să fie absorbiți de cultura dominantă din aceste maluri prospere din zona Mediteraneeană și să piardă astfel credința lor înecându-se în societatea noastră lichidă, lipsită de valori stabile. Dacă nu se mai crede în divinitatea lui Cristos, în Biserica Catolică, în mântuire, în moarte ca pas spre întâlnirea cu Dumnezeu Tatăl, atunci va fi o mare tristețe. Ceva se face deja: în eparhia de Piana degli Albanesi, episcopul a promovat un catehism bizantin pentru tineri străbătând străzile tipice ale spiritualității orientale. Tinerii și supraviețuirea credinței sunt, după părerea mea, provocarea pe care toți păstorii din zona Mediteraneeană ar trebui s-o îndrăgească.
(După agenția SIR, 17 februarie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 370.