Papa Francisc: Angelus (16 februarie 2020)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Evanghelia de astăzi (cf. Mt 5,17-37) este luată din "predica de pe munte" și tratează tema împlinirii Legii: cum trebuie eu să împlinesc Legea, ce este de făcut. Isus vrea să-i ajute pe ascultătorii săi să aibă o abordare corectă a prescrierilor poruncilor date lui Moise, îndemnând să fie disponibili față de Dumnezeu care ne educă la adevărata libertate și responsabilitate prin Lege. Este vorba de a o trăi ca un instrument de libertate. Să nu uităm asta: a trăi Legea ca un instrument de libertate, care mă ajută să fiu mai liber, care mă ajută să nu fiu sclav al patimilor și al păcatului. Să ne gândim la războaie, să ne gândim la consecințele războaielor, să ne gândim la fetița aceea care a murit de frig în Siria alaltăieri. Atâtea calamități, atâtea. Acesta este rod al patimilor și oamenii care fac războiul nu știu să-și domine propriile patimi. Le lipsește împlinirea Legii. Când se cedează în fața ispitelor și a patimilor, nu suntem stăpâni și protagoniști ai propriei vieți, ci devenim incapabili s-o gestionăm cu voință și responsabilitate.
Discursul lui Isus este structurat în patru antiteze, exprimate cu formula: "Ați auzit că s-a spus... dar eu vă spun". Aceste antiteze fac referință la tot atâtea situații din viața zilnică: uciderea, adulterul, divorțul și jurămintele. Isus nu abolește prescrierile care se referă la aceste problematici, ci le explică semnificația deplină și indică spiritul cu care trebuie respectate. El încurajează să se treacă de la o respectare formală a Legii la o respectare substanțială, primind Legea în inimă, care este centrul intențiilor, al deciziilor, al cuvintelor și al gesturilor fiecăruia dintre noi. Din inimă pornesc acțiunile bune și cele rele.
Primind Legea lui Dumnezeu în inimă se înțelege că, atunci când nu este iubit aproapele, ne ucidem într-o oarecare măsură pe noi înșine și pe alții, pentru că ura, rivalitatea și dezbinarea ucid caritatea fraternă care este la baza raporturilor interpersonale. Și acest lucru este valabil pentru ceea ce am spus despre războaie precum și pentru bârfe, pentru că limba ucide. Primind Legea lui Dumnezeu în inimă se înțelege că dorințele trebuie conduse, pentru că nu tot ceea ce se dorește se poate avea și nu este bine de cedat în fața sentimentelor egoiste și posesive. Când se primește Legea lui Dumnezeu în inimă se înțelege că trebuie abandonat un stil de viață făcut din promisiuni nerespectate, precum și să se treacă de la interdicția de a jura fals la decizia de a nu jura deloc, asumând atitudinea de sinceritate deplină față de toți.
Și Isus este conștient că nu este ușor de trăit poruncile în acest mod așa de totalizant. Pentru aceasta ne oferă ajutorul iubirii sale: El a venit în lume nu numai pentru a da împlinire Legii, ci și pentru a ne dărui Harul său, așa încât să putem face voința lui Dumnezeu, iubindu-l pe El și pe frați. Totul, totul putem face cu Harul lui Dumnezeu! Mai mult, sfințenia nu este altceva decât a păstra această gratuitate pe care ne-a dat-o Dumnezeu, acest Har. Este vorba de a ne încrede în El și de a ne încredința Lui, Harului său, acelei gratuități pe care ne-a dat-o și de a primi mâna pe care El ne-o întinde constant, pentru ca eforturile noastre și angajarea noastră necesară să poată fi susținute de ajutorul său, plin de bunătate și de milostivire.
Astăzi Isus ne cere să înaintăm pe calea iubirii pe care El ne-a indicat-o și care pornește din inimă. Acesta este drumul de urmat pentru a trăi ca niște creștini. Fecioara Maria să ne ajute să urmăm calea trasată de Fiul său, pentru a ajunge la bucuria adevărată și a răspândi pretutindeni dreptatea și pacea.
_______________
După Angelus
Iubiți frați și surori,
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini; îndeosebi, pe cei care provin din Croația și din Serbia; din Trappes, Franța; din Dieceza de Toledo, Spania; și studenții de la "Colegio Asunción Cuestablanca" din Madrid.
Salut credincioșii din Biancavilla, Fiuggi, Aprilia, Pescara și Treviso; copiii de la Mir din Serravalle Scrivia, Quarto d'Altino și Rosolina.
Și urez tuturor o duminică frumoasă! Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 770.