Un an al "Documentului despre fraternitatea umană", piatră de hotar a raporturilor dintre catolici și musulmani
Salvatore Cernuzio
A venit ca un fulger, în urmă cu douăsprezece luni, în timpul primei călătorii a unui papă în Emiratele Arabe Unite. Un text curajos și profetic în fața unei omeniri rănite de diviziuni și fanatisme ideologice. "Documentul despre fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuire comună" împlinește un an de la semnare, petrecută la 4 februarie 2019, la Abu Dhabi, din partea lui Francisc și a lui Ahmad Al-Tayyib, mare imam de Al-Azhar, prestigioasa universitate sunnită cu care Sfântul Scaun a împletit raporturile numai în ultimii ani, sub pontificatul lui Bergoglio, după o lungă perioadă de "îngheț".
Aclamat ca piatră de hotar în raporturile dintre musulmani și catolici "din Orient și din Occident" - și criticat de minorități conservatoare ostile oricărei deschideri la dialogul cu islamul -, documentul a fost rod al unei întâlniri "la masa verde" la "Sfânta Marta" dintre Bergoglio și Al-Tayyb, așa cum este revelat chiar de marele imam. A fost semnat în fața ochilor a 700 de lideri religioși de diferite confesiuni, reuniți la evenimentul organizat de Muslim Council of Elders (Consiliul Înțelepților musulmani), și a pus bazele pentru a instaura cultura dialogului predicată din totdeauna de Francisc, pentru a favoriza cunoașterea reciprocă și, mai ales, pentru a da loc unei colaborări comune care să poată pune capăt plăgii terorismului, formă "execrabilă" de instrumentalizare a numelui lui Dumnezeu. Dialog și dreptate, libertate religioasă, protejarea locurilor de cult, drepturile femeilor, tutelarea minorităților, sunt celelalte teme, fundamentale, tratate în text, redactat în trei exemplare păstrate în Vatican, la Al-Azhar și în Emiratele Arabe Unite.
De la semnarea sa au fost multe roadele, începând de la întemeierea, în august, a unui Comitet Superior pentru Fraternitatea Umană pentru promovarea și implementarea practică a Declarației. Același Comitet care a comisionat proiectul unei case interreligioase, Abrahamic Family house, care se va ridica tocmai la Abu Dhabi, și care va primi în interiorul său o moschee, o sinagogă și o biserică dedicată sfântului Francisc de Assisi.
Proiectul a fost prezentat lui Francisc în noiembrie, în timpul audienței acordate de papa lui Al-Tayyib în Vatican: a șasea întâlnire dintre pontif și liderul musulman, prima după semnarea "Documentului despre Fraternitatea umană" la Abu Dhabi, în timpul căreia au fost remarcate bunele raporturi reciproce și dorința reciprocă de pace.
Teme reafirmate de prefectul Dicasterului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, Paolo Ruffini, care a zburat în Emiratele Arabe Unite pentru a lua parte la Forumul "Arab Media Convention for Human Fraternity", organizat cu ocazia primei aniversări a Documentului. În intervenția sa de ieri la Etihad Towers din Abu Dhabi - prezentată de situl Il Sismografo - Ruffini a subliniat cum această aniversare este oportunitatea pentru a reînnoi "angajarea și promisiunea reciprocă de a fi toți instrumente de pace".
Apoi a tratat tema fraternității umane în optica mass-media "unde toți știm cât de important este a dezvolta o perspectivă în favoarea unei politici a mass-media bazată pe conviețuirea pașnică". Îndeosebi, prefectul a evidențiat, folosindu-se de date și grafice, marile numere de accesări și vizualizări care au însoțit vizita papală în Emirate din anul trecut, "unul din momentele cele mai importante pentru comunicările vaticane". Un milion numai utilizatorii care au putut urmări în direct semnarea Documentului, ca o confirmare a faptului că și marele public, în afară de studioși și de cei care se ocupă de aceste lucruri, a înțeles importanța evenimentului.
Pe această linie, Ruffini a anunțat și voința Dicasterului Vaticanului pentru comunicare să întărească acorduri existente deja cu unele producții de televiziune, cu scopul de a relata principiile Documentului nu numai ca informare ci ca adevărată formare de dialog și cunoaștere reciprocă.
O altă confirmare a bunelor raporturi dintre Sfântul Scaun și Emiratele Arabe a fost, în sfârșit, vizita din 2 februarie a unei delegații vaticane, conduse de cardinalul Giuseppe Versaldi, prefect al Congregației pentru Educația Catolică, la șeicul Nahyan bin Mubarak Al Nahyan, ministru al toleranței. În timpul întâlnirii, ministrul a reafirmat că Emiratele, sub conducerea președintelui Khalifa bin Zayed Al Nahyan, susțin recentele eforturi globale pentru a promova solidaritatea globală și a răspândi principiile păcii și fraternității în toate lumea.
"Defunctul șeic Zayed bin Sultan Al Nahyan a întemeiat Emiratele Arabe Unite pe toleranță, dialog și conviețuire, care sunt adevărata bogăție de care suntem orgolioși printre celelalte națiuni și pe care o considerăm secretul succesului Emiratelor Arabe Unite în termeni de renaștere și progres", au fost cuvintele lui Al Nahyan prezentate de agențiile locale. "Țara a făcut din toleranță, di acceptare și de respect ca stil de viață și de comunicare, împreună cu cooperare reciprocă". La rândul său Versaldi a elogiat rolul cheie al Emiratelor în promovarea dialogului, printr-un model de consolidare a valorilor moderației și conviețuirii pașnice între popoarele din lume definit de cardinal de pionierat.
În sfârșit, trebuie amintit că în Emirate sunt în curs, de mai multe luni, procedurile de autorizare pentru a construi 19 locuri de cult non-musulmane destinate comunităților rezidente la Abu Dhabi de peste 33 de ani. Șaptesprezece dintre acestea vor fi biserici și capele la dispoziția comunităților creștine locale. O altă exprimare a voinței de a favoriza conviețuirea armonioasă.
(După Vatican Insider, 3 februarie 2020)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 460.