Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Astăzi este timpul misiunii

Colocviu cu cardinalul Filoni care încheie slujirea sa de prefect al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor

De Paolo Affatato

"În dumneavoastră am avut o călăuză sigură, de la dumneavoastră am învățat abnegația, adică a spune «nu» nouă înșine pentru a sluji mai liber Biserica: o atitudine de viață pe care o lăsați ca moștenire fiecăruia dintre noi". Cu aceste cuvinte arhiepiscopul Giampietro Dal Toso, secretar adjunct al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor și președinte al Operelor Misionare Pontificale, l-a salutat pe cardinalul Fernando Filoni, care la 15 ianuarie 2020 termină mandatul său la conducerea Propaganda Fide, unde rămâne "prefect emerit", pentru a începe slujirea sa ca mare maestru al Ordinului ecvestru al Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Trasând într-un colocviu cu L'Osservatore Romano un bilanț al celor aproape nouă ani de activitate în dicasterul misionar, cardinalul a amintit "încurajarea lui Benedict al XVI-lea, la începutul mandatului său în congregație". Atunci nu era vorba despre o lume necunoscută de el, deoarece Filoni a fost nunțiu apostolic în diferite reprezentanțe pontificale în teritorii dependente de Propaganda Fide (ca Hong Kong, Iran, Filipine). Acea respirație internațională și acea privire îndreptată spre prezența Bisericii în dinamicele istorice, sociale și politice tipice fiecărui context, a caracterizat munca prefectului în perioada care se încheie: "Congregația - afirmă el - are o mare responsabilitate față de atâtea țări din Africa, Asia, Oceania, America, deoarece sunt peste 1200 circumscripțiile ecleziastice sub jurisdicția sa". Fiecare dintre acestea reprezintă pietricica dintr-un mozaic care compune fața Bisericii catolice în lumea contemporană: pentru aceasta cardinalul Filoni a ales să călătorească pentru a-și da seama direct "de viața și de misiunea tinerelor Biserici. Am făcut în acești ani circa cincizeci de călătorii și papa Francisc mi-a spus adesea că aprecia faptul că nu rămâneam nemișcat în spatele unui birou", amintește el. Acele călătorii i-au oferit posibilitatea de "a cunoaște din interior bogăția tinerelor Biserici și a le constata angajarea misionară". De fapt, nu erau vizite cu caracter celebrativ, cât mai degrabă o mișcare grijulie spre periferii cu scopul de a întâlni și a asculta Bisericile locale: "Colocviile cu episcopii, reuniunile cu preoți și călugări, cu seminariști și laici, au fost oportunități rodnice de schimb, utile pentru ei să cunoască activitatea congregației, utile pentru mine să înțeleg exigențele lor", afirmă cardinalul.

În acest proces de ascultare și cunoaștere, rămâne misiunea fundamentală a dicasterului misionar: aceea de a contribui la numirea episcopilor și vicarilor apostolici pentru toate diecezele încredințate. Afirmă cardinalul Filoni: "Această slujire duce înainte mandatul lui Cristos: se continuă lucrarea colegiului apostolic căruia Domnul i-a încredințat evanghelizarea. Este o angajare foarte delicată și exigentă, dar nu există nimic mai frumos: a putea contribui, prin harul lui Dumnezeu, la viața Bisericii în lume". Procesul de selecție cere timp și atenție: in primis se face un studiu atent al fiecărei circumscripții ecleziastice, după o abordare cât mai democratică posibil: "De fapt, prin nunțiaturi - remarcă el - se interpelează episcopi, preoți, călugări și unii laici. Din așteptările lor se poate intui tipul de păstor care folosește acelei Biserici. Rezultă indicații despre eventuali candidați despre care, într-o a doua fază, se studiază și se evaluează apoi viața și activitatea pastorală, după criterii de demnitate și capacitate. Astfel se ajunge la terna care trebuie supusă evaluării părinților cardinali și episcopilor membri ai congregației și, în sfârșit evaluării Sfântului Părinte pentru alegerea definitivă. Uneori în această lucrare este nevoie de ani, fiind vorba de teritorii îndepărtate, unde nu sunt ușoare comunicările".

Un alt capitol pe care cardinalul Filoni îl ilustrează, despre activitatea desfășurată la Propaganda Fide, este "încurajarea la evanghelizare adresată mai ales Bisericilor locale stabilite de acum în diferitele continente. Suntem într-o fază de trecere: de fapt, până la Conciliul al II-lea din Vatican, lucrarea misionară era încredințată prevalent ordinelor călugărești specifice, care continuă astăzi să însoțească și să susțină, în multe aspecte pastorale, mici comunități locale în atâtea părți ale lumii. Actualmente este indispensabilă colaborarea tuturor credincioșilor, în mod direct sau indirect, la opera misionară". Cardinalul explică: "Dacă în trecut vestirea Evangheliei era apanajul preoților și călugărilor, astăzi există o participare extraordinară a laicilor: și între ei, noutate provocată de Duhul Sfânt, există și cupluri de soți și familii cu copii care participă cu fervoare la opera de evanghelizare: acesta este un semn de speranță".

"Nu putem uita - afirmă prefectul emerit - că două treimi din umanitate nu cunosc Evanghelia: mandatul de a o vesti la toate popoarele din lume nu poate să dispară, dar este posibil numai dacă-l iubim pe Isus Cristos și împreună cu el umanitatea". Rod al acestei griji iubitoare este imensa operă de formare și instruire făcută sau susținută de Propaganda Fide în lume: "Mă gândesc la educația primară îngrijită de atâția misionari în sate din locurile cele mai risipite; mă gândesc la formarea asigurată copiilor și tinerilor în institute secundare sau la cea universitară, în numeroase țări". În afară de asta, amintește cardinalul, "dicasterul se îngrijește direct de formarea noilor episcopi (prin seminarii specifice), a rectorilor și a profesorilor care predau în seminariile din teritoriile lor. În fiecare an congregația, grație sprijinului Operelor Misionare Pontificale, oferă apoi circa cinci sute de burse de studiu seminariștilor, preoților și călugărițelor din Bisericile tinere. Am îngrijit cu atenție specială această angajare de formare pentru a răspunde așteptărilor Bisericilor din Africa, Asia, America Latină".

Și dacă se poate observa că, în ultimii ani, tradiționala colectă pentru misiuni făcută în toate Bisericile din lume cu ocazia Zilei Misionare Mondiale - care furnizează resurse Operelor Misionare Pontificale - a înregistrat o scădere progresivă, cardinalul Filoni afirmă: "Aș vrea să-i îndemn pe toți să aibă la inimă această cooperare misionară specială: dacă fiecare botezat al dona echivalentul unui singur dolar pe an pentru misiuni, s-ar reuși să se răspundă exigențelor vastelor populații sărace, vulnerabile sau nevoiașe".

Și apoi spune el: "Astăzi nu ne mai putem gândi la opera misionară, ca în secolele trecute, numai în termeni teritoriali. Și în continentele cu veche tradiție creștină este nevoie de o reînnoită vestire a Evangheliei. De la misiunea ad gentes, astăzi este timpul misiunii inter gentes: este marea provocare pentru viitor. Fiecare botezat este un misionar". Așa își ia rămas-bun cardinalul: "La sfârșitul mandatului meu la Propaganda Fide, sunt recunoscător celor care m-au însoțit cu rugăciunea și cu contribuția lor umană și solidară. Să punem această lucrare în mâinile Domnului". Așadar, "Vergelt's Gott", adică "Dumnezeu să vă răsplătească", a spus monseniorul Dal Toso, cu tradiționala urare din Alto Adige: "Dumnezeu să vă răsplătească în mângâiere, binecuvântare, însoțire".

(După L'Osservatore Romano, 15 ianuarie 2020)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 449.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat