Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Considerație la duminica a doua de după Crăciun - Anul A - 2020

Sir 24,1-2.8-12; Ps 147; Ef 1,3-6.15-18; 1Tim 3,16; In 1,1-18

"El ne-a rânduit de mai înainte spre înfiere, prin Isus Cristos" (Ef 1,5).

Pentru că solemnitatea Crăciunului este începutul mântuirii noastre ce marchează punctul de trecere de la făgăduințe la împlinire lor, ea a devenit momentul așteptat când iubirea lui Dumnezeu față de noi păcătoșii pierduți s-a arătat în Pruncușorul Isus, căci la primul Crăciun Dumnezeu Tatăl, prin Duhul Sfânt, "l-a dat ca jertfă de ispășire pentru păcatele noastre pe Fiul său unul născut, pentru ca oricine crede în el să nu moară, ci să aibă viața veșnică" (cf, In 3,16). Iată pentru ce în această duminică Biserica ne mai cheamă încă odată să facem sărbătoare în cinstea întrupării Cuvântului lui Dumnezeu, să medităm la iubirea sa față de noi, oamenii păcătoși, și să aprofundăm cum se cuvine misterul Crăciunului, care a sensibilizat întreaga creație afectată de păcat, creație care i-a adus lui Dumnezeu Tatăl și Pruncului Isus zămislit de la Duhul Sfânt și născut din Fecioara Maria, mulțumirea și recunoștința ei. Căci de Crăciun: îngerii care sufereau din cauza plecării noastre din paradis, le-au adus cântul și vestirea lor; firmamentul cerului și-a trimis spre slava lor și spre luminarea oamenilor, o stea călăuzitoare; pământul i-a oferit Domnului o grotă pentru a se naște, animalele i-au oferit Pruncușorului divin protecția și căldura lor; lumea vegetală i-a oferit fân și flori drept așternut; iar omenirea i-a oferit Domnului cele mai sfinte, alese și calde suflete, pe Maria și Iosif, iar toți creștinii cei buni îi oferă Pruncului Isus, până la sfârșitul lumii, cântul și recunoștința și vestirea până la marginile pământului.

Liturghia din această duminică, prin antifona de la intrare, se deschide cu un text din cartea Înțelepciunii: "Când liniștea învăluia totul și noaptea era la jumătatea căii sale, Cuvântul tău atotputernic, Doamne, a venit din ceruri, de pe tronul regesc" (cf. Înț 18,14-15). Acest text citit pe fondul așteptărilor și promisiunilor mesianice și ascultat în atmosfera Crăciunului, ne dezvăluie noi date cu privire la planul lui Dumnezeu de a salva lumea, date ilustrate în lecturile biblice de astăzi, unde Isus, Cuvântul întrupat este descris ca "înțelepciunea Tatălui" stabilită între noi, oamenii (cf. Sir 24,1-2.8-12), ca viața, lumina, harul și mântuirea venite în lume (cf. In 1,1-18; Ef 1,3-6.15-18), unde Dumnezeu cum odinioară a coborât din ceruri și i-a eliberat pe evrei din robia Egiptului în miez de noapte (cf. Ex 3,8; 14,20), acum îi salvează pe cei drepți din abisul morții cu ajutorul Cuvântului său, făcând cunoscute judecățile tale (cf. Ps 147,12)

Cuvântul lui Dumnezeu "s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14), "propter nostram salutem" (pentru a noastră mântuire), cum mărturisim în Crez, și strâns legat de aceasta pentru a dezvălui chipul nevăzut și duios al Tatălui său și al nostru (cf. In 1,18; 20,17), care prin nașterea Fiului său Isus din Fecioara Maria (cf. Gal 4,4), prin puterea Duhului Sfânt (cf. Lc 1,35), nu numai că: "și-a stabilit locuința în mijlocul nostru" (cf. Sir 24,8-11), ci și-a stabilit-o chiar "în inima noastră" (cf. In 14,23; Ap 3,20), căci asta a dorit chiar de la creația omului (cf. Prov 8,31).

Apoi, "Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14), pentru a împlini dorința omului de la început de a fi ca Dumnezeu (cf. Gen 3,5; 1In 3,2). De aceea, sfântul Ciril din Alexandria (378-444) spunea că "Isus s-a făcut ceea ce suntem noi pentru a ne face părtași de ceea ce este El". Iar sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662), spunea și el: "Dumnezeu s-a făcut Om pentru ca omul să se poată îndumnezei". De aceea, sărbătoarea Crăciunului îl invită pe orice om să se îndrepte spre Dumnezeu ca să primească "har peste har" (In 1,16), căci acum acest lucru a devenit posibil.

Și iarăși, "Cuvântul lui Dumnezeu s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14), pentru ca noi să primim înapoi ceea ce am pierdut prin păcat, iar Prologul Evangheliei după Sfântul Ioan pe care l-am citit și meditat la sfânta Liturghie din duminica de astăzi, dar și din ziua Crăciunului, tocmai despre acest adevăr ne vorbește. Prin întruparea sa, Isus, Fiul lui Dumnezeu, ne-a dat înapoi nu numai ceea ce am pierdut prin păcat: viața, lumina, înfierea, harul și vederea lui Dumnezeu (cf. In 1,1-18), dar ne-a mai dat: credința, speranța și iubirea în Isus; moștenirea și gloria Tatălui alături de sfinți; înțelepciunea, descoperirea și cunoașterea prin Duhul Sfânt, așa cum ne spune lectura a doua de astăzi (cf. Ef 1,3-6.15-18); am mai primit apoi: binecuvântarea, pacea, plinătatea darurilor, hotărârile și judecățile sale, puterea cuvântului împreună cu puterea de a-l preamări și lăuda Dumnezeu cu iuțeală mare, cum ne spune psalmul responsorial (cf. Ps 147,12-19), împreună cu puterea de a-l propovădui neamurilor și de a-l face cunoscut în întreaga lume, ca sfântul Paul (cf. 1Tim 3,16) și ca sfântul Ioan Botezătorul, amintit în Evanghelia de astăzi (cf. In 1,15-16).

Acesta este marele mister și marele dar al lui Dumnezeu de Crăciun pentru fiecare om care crede. Deci, dincolo de toate detaliile și interpretările pe care le implică evenimentul Crăciunului, aceasta este și semnificația sa fundamentală.

Dacă odinioară Adam se ascundea îngrozit de glasul lui Dumnezeu (cf. Gen 3,7); dacă Cain a fugit până la marginile pământului ca să nu dea ochii cu Dumnezeu (cf. Gen 4,16), dacă dreptul Iob prefera să-l înghită pământul decât să audă glasul de temut al lui Dumnezeu (cf. Iov 31,38), iată că acum, prin întruparea lui Cristos, glasul de temut al lui Dumnezeu care răsună peste ape și care face să bubuie tunetul, care sfărâmă cedrii Libanului, care face să țâșnească flăcări de foc, care face să tremure pustiul și despoaie pădurile (cf. Ps 29,3-9), s-a transformat într-un gângurit de copil. Mântuitorul, pe care veacurile l-au așteptat, după care lumea a suspinat (cf. Is 64,1), a venit în lume (cf. In 18,37; 1Tim 1,15). Copilul care a fost vestit și așteptat, iată că acum s-a născut din Fecioara Maria, "locuiește printre fiii lui Iacob, a prins printre aleșii Domnului, locuiește în mijlocul adunării celor sfinți" (cf. Sir 24,8.12) și constituie dovada certă a iubirii lui Dumnezeu față această lume.

Dumnezeu Tatăl a avut în sine un gând, un plan, un chip, iar cest gând, plan și chip se numește "Fiul". Dumnezeu Tatăl pronunță acest gând misterios și acest Cuvânt, arată chipul Fiului său și creează lumea; spune "să fie lumină" și apare lumina înaintea aștrilor; pronunță acest "Cuvânt" și apar creaturile toate: soarele, luna, stelele, mările, munții, câmpiile și oamenii. Creația este prima carte scrisă de Dumnezeu, o carte în care pot citi chiar și neștiutorii de carte: "Toate au luat ființă prin el și fără el nu a luat ființă nimic din ceea ce există" (In 1,3).

Apoi, Dumnezeu pronunță Cuvântul său și îi inspiră pe profeți să vorbească despre el, despre gândul lui, despre planul său și despre chipul Fiului său ca mântuitor. După creație, Biblia este cea de-a doua carte în care Dumnezeu își dezvăluie în mod mai deschis gândul său și voința sa.

În final, Dumnezeu își exprimă în mod total și definitiv ființa sa, când Cuvântul său, prin puterea Duhului Sfânt, se face trup în sânul Fericitei Fecioare Maria și se naște în Betleem. Acum nu mai avem înaintea ochilor o multitudine de lucruri sau de cuvinte. Avem o persoană concretă: Isus Cristos. El este Cuvântul cel viu al lui Dumnezeu; el este "icoana Dumnezeului nevăzut, primul născut din toată creația" (Col 1,15). Prin Isus am devenit fiii Tatălui și comoștenitorii săi împreună cu el (cf. Ef 2,18-20). De Crăciun, aflăm că Isus, Cuvântul lui Dumnezeu, nu înseamnă "vorbe", ci "trup omenesc". Dumnezeu s-a făcut om, a devenit unul dintre noi, care "a lucrat cu mâini omenești, a gândit cu minte omenească, a voit cu voință omenească, a iubit cu inimă omenească" (cf. GS 22). Întruparea Fiului lui Dumnezeu a umplut toată istoria și viața fiecărui om.

Titlul cel mai înalt oferit de Tatăl lui Isus și prin Isus și nouă care credem în el, este cel de "Fiu". Prin Cristos ne-a fost reconferită demnitatea "filiațiunii perene", întrucât Isus este mereu "fiu", Fiul lui Dumnezeu, iar noi am redevenit copii, "copiii lui Dumnezeu" (cf. In 1,12). Starea de copil indică modul în care putem intra în comuniune cu Dumnezeu. De aceea Isus ne spune: "Dacă nu vă veți întoarce și nu veți deveni ca pruncii, nu veți intra în împărăția cerurilor" (Mt 18,3).

Suntem în fața unor necuprinse haruri, binecuvântări și daruri. Însă pentru unii oameni diavolul a creat o nouă dramă prin care pierd toate acestea, prin refuzul lui Isus, căci așa cum spune Evanghelia de astăzi, "Isus a venit la ai săi, și ai săi nu l-au primit" (In 1,11). Însă celor care l-au primit, celor care cred în numele lui, "le-a dat puterea de a deveni copii ai lui Dumnezeu" (In 1,12).

La Betleem, prin refuzul oamenilor de a-l primi pe Pruncul Isus s-au proiectat deja umbrele crucii de pe Calvar. Căci ce ne este dat să vedem doi tineri soți, Iosif și Maria, purtați pe drumuri lungi și grele de împăratul Cezar Augustus, care făcea adesea numărătoarea supușilor, pentru a-i putea impozita. Pe tânăra mamă o ajung durerile nașterii în timpul călătoriei, nu găsește o casă de oameni unde să nască, este nevoită să se retragă la marginea localității și își aduce copilul pe lume în toiul nopții, într-un grajd, în adăpostul murdar și urât mirositor al vitelor. "La ai săi a venit și ai săi nu l-au primit" (In 1,11), constată cu tristețe evanghelistul Ioan. Mama nu are un leagăn unde să-și pună copilul, îl culcă pe un braț de fân, pe care îl mâncau animalele odată cu florile minunate ale primăverii, prevestind că Isus "floarea câmpului" (Ct 7,12), avea să fie sfâșiat de fiarele ce poartă numele de oameni. Grota din Betleem amintește de o altă grotă: de grota săpată în stâncă de lângă Calvar, în care avea să fie înmormântat Isus. Copilul din iesle, pe care păstorii l-au găsit înfășat în scutece, amintește deja de Isus mort, culcat în mormânt, învelit într-o pânză și legat de jur împrejur, ca un prunc înfășat în scutece, așa cum erau îngropați morții la evrei la vremea aceea.

Dar, în ciuda tuturor suferințelor și necazurilor ce au însoțit nașterea lui Isus, Crăciunul este și rămâne sărbătoarea bucuriei și a speranței, rămâne ziua când "poporul care umbla în întuneric a văzut o lumină mare", rămâne ziua când Isus, Pruncul divin "a sfărâmat jugul și a frânt nuiaua care ne lovea spinarea" (Is 9, 4).

Și ca să folosesc o metaforă, Crăciunul este ca "un pachet plin de daruri" daruri descrise în lecturile biblice de astăzi și daruri pe care le-am punctat succint în această considerație. Nu putem selecta din acest "pachet de daruri" numai ceea ce ne place mai mult și ceea ce ne convine. "Pachetul cu daruri", ori se ia întreg, ori se refuză întreg. Mă refer aici nu numai la faptul de a-l refuza sau răstigni pe Isus prin păcat (cf. Evr 6,6), dar și la faptul de a împărți darurile cuprinse în acest "pachet" cu alții, așa cum au făcut păstorii, sfântul Ioan Botezătorul și sfântul Paul. Așadar, accept eu ca Isus, Cuvântul întrupat al lui Dumnezeu să se comunice prin gura și faptele mele, fraților mei și păgânilor? Am eu atitudinea, păstorilor, a lui Ioan Botezătorul, a sfântului apostol Paul și ai celorlalți apostoli de a-i învăța pe semenii mei cine este Cuvântul?

Închei cu frumoasele cuvinte pe care sfântul Ambrozie (339-397) le-a adresat credincioșilor săi din Milano într-o predică de Crăciun, cuvinte pe care noi după ce ni le-am însușit, să fim gata să le împărtășim tuturor celor pe care îi vom întâlni de astăzi înainte: "Cristos a devenit copil, pentru ca tu să devii om desăvârșit; s-a lăsat înfășat și legat, pentru ca tu să fii eliberat de legăturile morții; a coborât pe pământ, pentru ca tu să te ridici spre înălțimile cerului; nu a găsit un loc în casa de oaspeți, pentru ca tu să găsești un loc în casa Tatălui ceresc; s-a făcut sărac, pentru ca tu să te îmbogățești cu sărăcia lui; a plâns ca orice copil, pentru ca lacrimile lui, amestecate cu lacrimile tale de pocăință, să-ți spele păcatele".

Dumnezeule atotputernic și veșnic, lumina sufletelor credincioase, binevoiește a umple lumea întreagă de slava ta și arată-te, prin strălucirea luminii tale, tuturor popoarelor! Prin Cristos Domnul nostru. Amin.

Pr. Ioan Lungu

* * *

Duminica a 2-a după Crăciun. Anul A. Predici la Radio Iași


 

lecturi: 985.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat