Crăciun în închisoare. Părintele Grimaldi: "Adevărata revoluție nu este a răspândi violență, ci iubirea care ne deschide viitorul"
De Gigliola Alfaro
În zilele de sărbătoare, "suferința și singurătatea inimii fac mai dificilă trecerea zilelor" în închisoare, dar și pentru cel care este închis Crăciunul aduce o lumină de speranță dacă îl lasă pe Isus să intre în inimă și să revoluționeze viața în bine. Este sensul scrisorii pe care inspectorul general al capelanilor din închisorile italiene, părintele Raffaele Grimaldi, a scris-o deținuților cu ocazia Crăciunului 2019.
"Ce cuvânt de speranță poate umple singurătatea inimii voastre?", se întreabă preotul, care oferă o primă sugestie: "Înainte de toate, lăsați-vă judecați de milostivirea și de dreptatea lui Dumnezeu. El n-a venit pentru a condamna pe nimeni, ci pentru a mântui și a căuta ceea ce era pierdut, pentru a vindeca rănile noastre, pentru a ne ridica din căderile noastre, pentru a ne face să conștientizăm răul nostru, dar mai ales pentru a spune fiecăruia dintre noi: «Ridică-te și umblă»". "Cuvântul lui Dumnezeu, pe care voi îl ascultați și îl primiți prin cateheții voștri, este răspunsul lui Dumnezeu la cererile voastre, dar și «lumină pentru drumul nostru»", adaugă părintele Grimaldi, ne amintim de ceea ce este scris în Psalmul 61: "Nu vă încredeți în violență și nu vă puneți nădejdea în jaf; chiar dacă ar fi să curgă bogățiile, nu vă lipiți inima de ele!".
Amintind scrisoarea apostolică Admirabile signum a papei Francisc, care "are o slăbiciune față de cei săraci, cei din urmă, cei rebutați cei imigrați, cei închiși", inspectorul general afirmă: "Dragi prieteni și prietene închiși, lăsați-vă căutați de Domnul, chiar dacă viața voastră în acești ani s-a rătăcit din cauza alegerilor greșite, făcute din violență, provocând rău altora furând și viața lor, și v-ați lăsat seduși de bani și de putere, Isus care se naște în sărăcie vrea să fie prietenul vostru fidel. El este cel care stă aproape de voi. Câți prieteni aveați în afara închisorii care v-au târât în prăpăstiile morții și acum abandonați de toți, sunteți singuri să ispășiți o pedeapsă? Dar Domnul este prietenul vostru fidel care nu vă abandonează".
În aceste zile, amintește preotul, "în atâtea închisori, voi înșivă, cu răbdare și iubire, ați construit iesle pe care le-ați așezat în capelă, în coridoare, în locurile de colocviu așa încât să faceți mai senină întâlnirea cu cei din familia voastră. Nu uitați că ieslea, așa cum a spus papa Francisc, «Dumnezeu însuși începe unica revoluție adevărată... revoluția adevărată și a duioșiei»". De aici invitația adresată deținuților: "Să învățăm și noi de la Isus Prunc că adevărata revoluție nu este a răspândi violență, a călca în picioare oameni lipsiți de apărare, semănând teroare și frică, manevrând armele morții și distrugând seninătatea din multe familii. În schimba adevărata revoluție este iubirea, care ne dăruiește bucuria de a trăi și deschide în fața noastră un viitor adevărat".
Conform părintelui Grimaldi, "Crăciunul provoacă în noi nostalgia copilăriei": "Priviți în ochi cu nostalgia și duioșia voastră bucuria pe care o exprimă copiii voștri și vă invită să vă întoarceți, cu o inimă nouă, cu o inimă nouă, să îmbrățișați familia voastră. Amintiți-vă cât de fericiți erați? Când nevinovăția vă făcea să gustați frumusețea vieții? Când în inima voastră erau proiecte pentru realizarea vieții voastre viitoare? Și, în schimb, cel rău v-a sedus și v-a furat bucuria vieții și a distrus proiectele viitorului vostru și acum, chiar dacă sunteți în angoasa și în tristețea provocată de greșelile și alegerile voastre greșite, nu vă fie frică. Ieslea pe care ați construit-o în închisorile voastre cu mâinile voastre slabe: «relatează iubirea lui Dumnezeu, Dumnezeul care s-a făcut prunc pentru a ne spune cât de aproape este de fiecare ființă umană, în orice condiție s-ar afla el»".
Încă o idee din scrisoarea apostolică a papei Francisc despre semnificația și valoarea ieslei: "Dumnezeu se prezintă astfel, într-un prunc, pentru a putea fi primit în brațele noastre. În slăbiciune și în fragilitate ascunde puterea sa...". "Câți oameni sunt acum în închisoare - comentează inspectorul general - erau puternici afară, porunceau altora, intimidau și amenințau persoane, semănând moarte, stăpâneau în teritoriile lor. În schimb, Dumnezeu care este puternic și atotputernic s-a îmbrăcat în slăbiciune și în neputință pentru a fi primit de toți". De aceea, preotul îndeamnă pe "iubiții frați și surori privați de libertatea personală" să sărbătorească: "Chiar dacă sunteți închiși în spatele gratiilor, adevăratul vostru Crăciun este primindu-l și făcându-l să se nască Isus în inima voastră. Lăsați ca acest Cuvânt al lui Dumnezeu să revoluționeze în bine viața voastră. Recuceriți bucuria libertății adevărate, pentru că numai așa va fi pentru noi toți un Crăciun adevărat".
(După agenția SIR, 30 decembrie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 538.