Papa Francisc: Angelus (29 decembrie 2019)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Și cu adevărat, astăzi este o zi frumoasă... Celebrăm astăzi sărbătoarea Sfintei Familii de la Nazaret. Termenul "sfântă" inserează această familie în cadrul sfințeniei care este dar al lui Dumnezeu însă, în același timp, este adeziune liberă și responsabilă la proiectul lui Dumnezeu. Așa a fost pentru familia din Nazaret: ea a fost total disponibilă la voința lui Dumnezeu.
Cum să nu rămânem uluiți, de exemplu, de docilitatea Mariei la acțiunea Duhului Sfânt care îi cere să devină mamă a lui Mesia? Pentru că Maria, ca orice tânără femeie din timpul său, urma să concretizeze proiectul său de viață, adică să-l ia în căsătorie pe Iosif. Însă atunci când își dă seama că Dumnezeu o cheamă la o misiune deosebită, nu ezită să se proclame "slujitoarea" sa (cf. Lc 1,38). Isus va preamări măreția ei nu atât pentru rolul său de mamă, ci pentru ascultarea sa față de Dumnezeu. Isus a spus: "Mai degrabă, fericiți sunt aceia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păstrează!" (Lc 11,28), ca Maria. Și atunci când nu înțelege pe deplin evenimentele care o implică pe ea, Maria în tăcere meditează, reflectă și adoră inițiativa divină. Prezența sa la picioarele crucii consacră această disponibilitate totală.
Apoi, cât privește Iosif, Evanghelia nu ne prezintă un singur cuvânt: el nu vorbește, ci acționează ascultând. Este omul tăcerii, omul ascultării. Pagina evanghelică de astăzi (cf. Mt 2,13-15.19-23) amintește de trei ori această ascultare a dreptului Iosif, referită la fuga în Egipt și la întoarcerea în țara lui Israel. Sub conducerea lui Dumnezeu, reprezentat de înger, Iosif îndepărtează familia sa de amenințările lui Irod și o salvează. Astfel Sfânta Familie solidarizează cu toate familiile din lume obligate la exil, solidarizează cu toți cei care sunt constrânși să-și abandoneze propria țară din cauza reprimării, a violenței, a războiului.
În sfârșit, a treia persoană a Sfintei Familii, Isus. El este voința Tatălui: în El, spune sfântul Paul, n-a fost "da" și "nu", ci numai "da" (cf. 2Cor 1,19). Și asta s-a manifestat în atâtea momente ale vieții sale pământești. De exemplu, episodul la templu când le-a răspuns părinților care-l căutau îngrijorați: "Nu știați că trebuie să fiu în casa Tatălui meu?" (Lc 2,49); repetarea sa continuă: "Hrana este să fac voința celui care m-a trimis" (In 4,34); rugăciunea sa în Grădina Măslinilor: "Tată, dacă nu este posibil ca să treacă acest potir fără ca să-l beau, să se facă voința ta" (Mt 26, 42). Toate aceste evenimente sunt realizarea perfectă a înseși cuvintelor lui Cristos care spune: "Tu n-ai voit nici jertfă, nici ofrandă [...] Atunci am zis: Iată, vin [...] ca să fac voința ta, Dumnezeule!" (Evr 10,5-7; Ps 40,7-9).
Maria, Iosif, Isus: Sfânta Familie de la Nazaret care reprezintă un răspuns coral la voința Tatălui: cele trei componente ale acestei familii se ajută reciproc să descopere proiectul lui Dumnezeu. Ei se rugau, munceau, comunicau. Și eu mă întreb: tu, în familia ta, știi să comunici sau ești ca acei copii la masă, fiecare cu telefonul, în timp ce chat-ează? La acea masă pare să fie o tăcere ca și cum ar fi la Liturghie... Dar nu comunică între ei. Trebuie să reluăm dialogul în familie: părinți, copii, bunici și frați trebuie să comunice între ei... Aceasta este o temă de făcut astăzi, chiar în ziua Sfintei Familii. Sfânta Familie să fie model al familiilor noastre, pentru ca părinții și copiii să se susțină reciproc în adeziunea la Evanghelie, fundament al sfințeniei familiei.
Să încredințăm Mariei, "Regina familiei", toate familiile din lume, în special pe cele încercate de suferință și de necaz, și să invocăm asupra lor ocrotirea sa maternă!
_______________
După Angelus
Iubiți frați și surori!
Să-l rugăm pe Domnul pentru victimele oribilului atentat terorist de ieri, la Mogadiscio, în Somalia, unde în explozia unui automobil capcană, au fost ucise peste 70 de persoane. Sunt aproape de toate rudele și de cei care plâng moartea lor. Să ne rugăm împreună: Bucură-te, Marie, ...
Apoi salut pe toți romanii, pelerinii, grupurile parohiale, asociațiile și tinerii. Astăzi adresez un salut special familiilor prezente aici și celor care participă de acasă prin televiziune și radio. Familia este o comoară prețioasă: trebuie susținută, tutelată mereu: înainte!
Apoi salut studenții din Forl?, tinerii de la Mir din Adrara San Martino, din Calcinate și grupul de adolescenți din parohia "San Giuliano", în Albino, Bergamo.
Salut pe toți și urez tuturor o duminică frumoasă și un senin sfârșit de an. Să terminăm anul în pace, pace a inimii: asta vă urez. Și în familie, comunicare, unul cu altul. Vă mulțumesc iar pentru urările voastre și pentru rugăciunile voastre. Vă rog, continuați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 574.