Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Familii care fug și femei victime ale violenței, refugiații din Lesbo la papa: "Mulțumim pentru ceea ce faceți pentru noi"

De Salvatore Cernuzio

Are numai trei luni Kimya, care în română înseamnă "pace". Are bucle negre și cârlionțate, un costumaș roz poate prea subțire pentru frigul din decembrie romană și stă cuminte în brațele mamei sale Claris care o învelește într-o păturică de lână. Kimya a fost născută la Lesbo, în acel lagăr Moria unde sunt îngrămădiți sute de migranți din Africa și Orientul Mijlociu și de unde papa Francisc a luat 33 de refugiați pentru a-i aduce în Italia cu un acord între Vatican și Ministerul de Interne italian.

Majoritatea sunt afgani: șapte nuclee familiale, patru tineri cu vârstă mai mică de douăzeci de ani și două femei africane, victime ale violenței. Locuiau la Moria, lagărul de detenție din insulă: unii în clădire, alții în corturi amenajate. În această dimineață s-au întâlnit toți în Cortile del Belvedere, în Vatican, pentru a-l întâlni pe pontif.

Claris este una din ele. Vine din Camerun și fetița pe care o ține în brațe a fost zămislită în timpul uneia din traversările spre Turcia. Nu se înțelege dacă femeia era conștientă și de acord. Ea nu vrea să vorbească despre asta, se închide în sine, totuși nu ezită să denunțe violențele îndurate de atâtea tinere în timpul acestor călătorii ale speranței, dacă acesta este cuvântul corect pentru a le defini.

Are ochii obosiți, Claris. I se umezesc când își amintește de cealaltă fetiță a sa, de opt ani, rămasă în Africa împreună cu unchiul în vârstă de douăzeci și cinci de ani. A fost constrânsă s-o lase pentru a scăpa de un destin de sărăcie și de o căsătorie forțată la care o determinau rudele. Spre Istanbul a plecat în 2018 pe o barcă: "Dar acolo nu mă simțeam sigură", relatează ea în franceză. Cineva a văzut-o însărcinată și a ajutat-o să coboare la Lesbo, "însă condițiile erau dificile". În aeroportul din Fiumicino, unde au aterizat la 4 decembrie, însoțiți de cardinalul Konrad Krajewski care a mers personal să ia grupul din insula greacă, au prezentat cerere de azil. "Când Claris va fi recunoscută ca refugiată se va putea face cerere de recunoaștere și pentru cealaltă fiică", explică Daniela Pompei, responsabilă din Comunitatea "Sfântul Egidiu" pentru servicii față de imigrați, refugiați și romi, cea pe care Krajewski a definit-o "un înger păzitor".

Drame asemănătoare cu acelea ale lui Claris le-a trăit Esther. Tânără - numai 24 de ani -, catolică, o față cu trăsături perfecte încadrată de codițe de culoare diferită, poartă la gât o cruce și un lănțișor cu o rândunică ce zboară din colivie. Probabil o metaforă a noii vieți. Colivia era Togo, unde Esther s-a născut și a crescut și unde regulile satului voiau s-o impună, puțin mai mult decât adolescentă, soție unui bărbat de peste șaizeci de ani. "Mama mea nu era de acord cu privire la această căsătorie, însă după aceea ea a murit. Atunci sora mea m-a determinat să plec" promițându-i că va avea grijă de Sophie, fiica de zece ani.

Rostirea acelui nume o face pe tânără să izbucnească în lacrimi. Daniela o îmbrățișează, celelalte femeie aproape de ea, de diferite naționalități și etnii, îi mângâie umerii. Esther plânge dar își revine imediat, pentru că, afirmă ea, "sunt norocoasă să fiu astăzi aici, în casa papei". La Roma a început deja să studieze și participă la corul de la "Sfântul Egidiu": "Până ieri eram în mijlocul unui iad, astăzi sunt aici", spune ea. "Îl rog pe Dumnezeu să-i dea papei viață lungă, pentru ca visele sale să se poată realiza. Îi mulțumesc pentru ceea ce face pentru noi refugiații".

Deși nu înțelege toate cuvintele, o familie afgană în spatele lui Esther dă din cap. numele și prenumele lor este imposibil de pronunțat și încă și mai greu de scris. Sunt musulmani, agricultori, foarte săraci: mama și tata sunt în picioare lângă fiică și nu se mișcă, parcă i-ar face scut. Fuga lor a fost un act de protecție față de tânără de tentativele de răpire și violențe din partea tagiki-lor, etnia majoritară din Afganistanul de nord-est.

Deja acea fiică de 14 ani a trebuit să se jertfească și să renunțe la studii. Părinții erau prea săraci pentru a se îngriji de educația școlară a doi copii; deci au concentrat totul pe băiat, Mustafa, 17 ani peste două săptămâni, unul din cei doi purtători care au adus crucea din rășină îmbrăcată cu vesta de salvare a unui migrant înecat, dăruită de ONG Mediterranea, pe care papa a voit s-o expună pe un zid din Palatul Apostolic. Mustafa vorbește engleză perfect: "Precum și un pic de italiană, hai", spune el cu încredere.

În schimb sora se limitează să zâmbească sub chador-ul său: pare că în aceste zile devorează cărțile care i-au fost înmânate la sosire pentru a se familiariza cu limba precum și acelea care i-au fost dăruite în timpul vizitei cardinalului Krajewski în mai. "Are o dorință incredibilă de a studia și, asemenea ei, atâția alții", relatează Pompei.

Din Afganistan provine și familia Moradi: tată, mamă și doi copii mici. Mama Maryam este purtătoare de cuvânt și relatează maltratările îndurate în Iran unde este în vigoare o mare prejudecată împotriva refugiaților afgani, în special cei din etnia Hazara, minoritate de religie islamică șiită care reprezintă circa 15% din populație și care actualmente este cea mai persecutată. La Lesbo, unde au ajuns în 2017, lucrurile nu s-au îmbunătățit, dar măcar nu riscau viața zilnic. "Acum suntem la Roma... Este foarte frumos, chiar dacă este frig. Încă nu reușesc să cred" spune ea, în timp ce îi ține în frâu pe copiii mici care se joacă pe covor, aproape de scena rezervată papei, cu un ziar care prezintă interviul luat câtorva evacuați cu titlul "Mulțumim Italia, acum nu ne va mai fi frică".

În grupul numeros care astăzi a primit îmbrățișarea lui Francisc se evidențiază, totuși, o tânără de cincisprezece ani. Fatimeh Hossini este numele său, afgană și ea și rezidentă în lagărul Moria din Lesbo timp de șase luni: ținea în mână un tablou mare cu un portret al pontifului. L-a pictat ea însăși, rod al tehnicii învățate într-un laborator artistic, inspirându-se dintr-o iconiță lăsată refugiaților de Krajewski: "Este modul meu de a spune papei mulțumesc" explică ea, în timp ce traduce unul din voluntarii de la "Sfântul Egidiu".

Este unul din tinerii mulți care colaborează la medierea culturală și care vara trecută au petrecut la Lesbo așa-numitele "vacanțe solidare": cincizeci de zile în mijlocul refugiaților, în timpul cărora au ajuns să gătească și pentru o mie de persoane. Nu era prima dată când membrii de la "Sfântul Egidiu" mergeau la Lesbo. În aprilie a fost fondatorul lor, Andrea Riccardi, care a putut constata situația dramatică în care se află oamenii la Moria și a vorbit imediat cu papa despre asta. Francisc, auzind relatările, a spus că trebuie să se întoarcă acolo și să continue opera începută în 2016, după călătoria sa, când deja a adus la Roma cincisprezece refugiați de diferite naționalități.

Ceea ce s-a desfășurat în această dimineață este, deci, etapa unui drum. "Este un moment din Advent în care trăim primirea ca aceea pe care ne-a arătat-o Domnul", spune la Vatican Insider cardinalul Michael Czerny, subsecretar al Secțiunii "Migranți și Refugiați" din Dicasterul pentru Dezvoltarea Integrală. Etapa următoare va fi în ianuarie, când va ajunge un al doilea grup de zece de care se va îngriji tot Sfântul Scaun, prin Elemozineria Apostolică, în colaborare cu "Sfântul Egidiu". "Sperăm după aceea ca să se poată continua pe această cale sigură a coridoarelor familiale", comentează Daniela Pompei, "Lesbo trebuie golită".

(După Vatican Insider, 19 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 533.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat