Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 18 decembrie 2019
Cateheză: Ieslea, evanghelie familială
Iubiți frați și surori, bună ziua!
Peste o săptămână va fi Crăciunul. În aceste zile, în timp ce se aleargă pentru a face pregătirile pentru sărbătoare, putem să ne întrebăm: "Cum mă pregătesc pentru nașterea Sărbătoritului?" Un mod simplu, dar eficace de a ne pregăti este a face ieslea. Și eu în acest an am mers pe această cale: am mers la Greccio, unde sfântul Francisc a făcut prima iesle, cu oamenii din acel loc. Și am scris o scrisoare pentru a aminti semnificația acestei tradiții, ce înseamnă ieslea în timpul Crăciunului.
De fapt, ieslea "este ca o Evanghelie vie" (Scrisoarea apostolică Admirabile signum, 1). Duce Evanghelia în locurile unde se trăiește: în case, în școli, în locurile de muncă și de întâlnire, în spitale și în casele de îngrijire, în închisori și în piețe. Și acolo unde trăim ne amintește un lucru esențial: că Dumnezeu n-a rămas invizibil în cer, ci a venit pe pământ, s-a făcut om, un prunc. A face ieslea înseamnă a celebra apropierea lui Dumnezeu. Dumnezeu a fost mereu aproape de poporul său, dar atunci când s-a întrupat și s-a născut, a fost foarte aproape, foarte, foarte aproape. A face ieslea înseamnă a celebra apropierea lui Dumnezeu, înseamnă a redescoperi că Dumnezeu este real, concret, viu și palpitant. Dumnezeu nu este un stăpân îndepărtat sau un judecător nepreocupat, ci este Iubire umilă, coborâtă până la noi. Pruncul în iesle ne transmite duioșia sa. Unele statuete îl reprezintă pe "Pruncușor" cu brațele deschise, pentru a ne spune că Dumnezeu a venit să îmbrățișeze omenitatea noastră. Așadar, este frumos a sta în fața ieslei și acolo a-i destăinui Domnului viața, a-i vorbi despre persoanele și despre situațiile pe care le avem la inimă, a face cu El bilanțul anului care se termină, a împărtăși așteptările și preocupările.
Alături de Isus vedem pe Sfânta Fecioară Maria și pe sfântul Iosif. Putem să ne imaginăm gândurile și sentimentele pe care le aveau în timp ce Pruncul se năștea în sărăcie: bucurie, dar și spaimă. Și putem să invităm și Sfânta Familie în casa noastră, unde sunt bucurii și preocupări, unde în fiecare zi ne trezim, mâncăm și dormim aproape de persoanele cele mai dragi. Ieslea este o Evanghelie familială. Cuvântul presepe (it.) literalmente înseamnă "iesle", în timp ce orașul ieslei, Betleem, înseamnă "casa pâinii". Iesle și casa pâinii: ieslea pe care o facem acasă, unde împărtășim hrană și afecte, ne amintește că Isus este hrana, pâinea vieții (cf. In 6,34). El este cel care alimentează iubirea noastră, El este cel care dăruiește familiilor noastre forța de a merge înainte și de a ne ierta.
Ieslea ne oferă o altă învățătură de viață. În ritmurile uneori frenetice de astăzi este o invitație la contemplație. Ne amintește importanța de a ne opri. Pentru că numai atunci când știm să ne reculegem putem primi ceea ce contează în viață. Numai dacă lăsăm în afara casei zgomotul lumii ne deschidem la ascultarea lui Dumnezeu, care vorbește în tăcere. Ieslea este actuală, este actualitatea fiecărei familii. Ieri mi-au dăruit o iconiță a unei iesle speciale, micuțe, care se numea: "S-o lăsăm pe mama să se odihnească". Era Sfânta Fecioară Maria adormită și Iosif cu Pruncușorul acolo, adormindu-l. Câți dintre voi trebuie să împărțiți noaptea între soț și soție pentru copilul sau copila care plânge, plânge, plânge. "S-o lăsăm pe mama să se odihnească" este duioșia unei familii, a unei căsătorii.
Ieslea mai actuală ca niciodată, în timp ce în fiecare zi se fabrică în lume atâtea arme și atâtea imagini violente, care intră în ochi și în inimă. În schimb ieslea este o imagine artizanală de pace. Pentru aceasta este o Evanghelie vie.
Iubiți frați și surori, de la iesle putem percepe în sfârșit o învățătură despre însuși sensul vieții. Vedem scene zilnice: păstorii cu oile, fierari care bat fierul, brutari care fac pâinea; uneori se inserează peisaje și situații din teritoriile noastre. Este corect, pentru că ieslea ne amintește că Isus vine în viața noastră concretă. Și, acest lucru este important. A face o mică iesle acasă, mereu, pentru că este amintirea că Dumnezeu a venit la noi, s-a născut la noi, ne însoțește în viață, este om ca și noi, s-a făcut om ca și noi.
În viața de toate zilele nu mai suntem singuri, El locuiește cu noi. Nu schimbă în mod magic lucrurile dar, dacă-l primim, fiecare lucru se poate schimba. Vă urez așadar ca făcând ieslea să fie ocazia pentru a-l invita pe Isus în viață. Când noi facem ieslea acasă, este ca și cum am deschide ușa și am spune: "Isuse, intră!", înseamnă a face concretă această apropiere, această invitație adresată lui Isus pentru ca să vină în viața noastră. Pentru că dacă El locuiește în viața noastră, viața se renaște. Și dacă viața se renaște, este cu adevărat Crăciun. Crăciun fericit tuturor!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
Scrisoare apostolică a Sfântului Părinte Francisc Admirabile signum despre semnificația și valoare ieslei
La Greccio unde este Crăciun mereu
lecturi: 705.