Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Card. Parolin: Bazilica Nașterii din Betleem este o referință la pace

De Iacopo Scaramuzzi

Prezentarea lucrărilor de restaurare a Bazilicii Nașterii din Betleem, începute în 2013 și acum pe punctul de a se încheia, sunt "referință la pace, îndemn la pace, angajare în favoarea păcii", înainte de toate în Țara Sfântă: asta a subliniat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat al Vaticanului, care a voit să prezideze o ceremonie ad hoc, în prezența unui reprezentant UNESCO și a ministrului de externe palestinian Riyad al-Maliki, găzduită ieri (6 decembrie 2019 - n.red.) în Muzeele Vaticane. Palestinienii au exprimat auspiciul ca papa să poată vizita din nou țara anul viitor.

Biserica, edificată în jurul anului 330 și gestionată împreună de franciscani, patriarhia ortodoxă și patriarhia armeană, va fi deschisă printr-o liturghie în noaptea ajunului de Crăciun și apoi va fi inaugurată oficial anul viitor. Președintele palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen) a stabilit restaurarea cu un decret din 2008. Și lucrările de restaurare a tencuielilor, plafonului cu căpriori, suprafețelor zidite, mozaicurilor și intrarea cu poarta de lemn din secolul al XIII-lea, începute în 2013, executate de societatea italiană Piacenti, au dus la descoperirea unor opere de artă uitate de mult timp și, cu excepția grotei, sunt acum practic încheiate. O muncă "în mod necesar lungă și complexă", între coordonarea celor trei păzitori, necesitatea de a ține locul deschis pentru credincioși și pelerini, precum și fundraising-ul, cum a subliniat ambasadoarea Khouloud Daibes, dar care reprezintă acum un exemplu de cooperare "frumos ca mozaicurile din Bazilica Nașterii".

"Exprim mulțumire vie tuturor celor care în diferite moduri au contribuit la lucrări", a spus Parolin, "începând de la Biserici, care au oferit o frumoasă mărturie de dialog și colaborare, președintelui Mahmoud Abbas, care s-a interesat, și în sfârșit firmei Piacenti care s-a îngrijit de executarea lor. Munca răbdătoare, competentă și îngrijită de renovare a readus în ochii tuturor splendorile din Bazilica Nașterii. Se complac cu ele iubitorii de istorie și de artă, care pot să admire din nou comorile autentice ale acestui însemnat patrimoniu al umanității, dar ne bucurăm de asta mai ales noi credincioșii, pentru că intervențiile efectuate cu pricepere și iubire permit acestui loc sfânt, îndrăgit de toată creștinătatea, să facă să strălucească și mai mult misterul pe care-l păstrează, Dumnezeu făcut om pentru mântuirea noastră. Tradiției bizantine îi place să repete în liturgie expresia că "Dumnezeu este prieten al oamenilor", iar Bazilica este acolo pentru a ne aminti mereu, și mai mult în frumusețea sa regăsită, că Dumnezeu este realmente prieten al oamenilor, îi iubește până acolo încât împărtășește omenitatea lor și viața lor. Amintesc câteva linii din discursul pe care papa l-a făcut la Greccio, unde întocmai s-a născut tradiția ieslei: Dumnezeu «nu ne lasă niciodată singuri; ne însoțește cu prezența sa ascunsă, dar nu invizibilă. În fiecare împrejurare, în bucurie ca și în durere, El este Emanuel, Dumnezeu cu noi». De aceea este și mai semnificativ ca acest act să se situeze în Advent, timp de pregătire liturgică la venirea Domnului. Și mai mult ne simțim atrași de umilința celui care s-a făcut om și s-a unit cu noi pentru ca noi să ne putem uni cu El. Pruncul din Betleem este principele păcii, El este pacea noastră, cum spune sfântul Paul în Scrisoarea către Efeseni: «Căci el este pacea noastră, cel care a făcut din două una și a dărâmat zidul despărțitor, desființând în trupul său ura». Prezentarea lucrărilor de restaurare - a subliniat cardinalul Parolin - devine așadar și referință la pace, îndemn la pace, angajare în favoarea păcii. Pace în Țara Sfântă, înainte de toate, pace ca rod al dreptății, pace obținută cu trudă dar în mod tenace prin disponibilitatea la reconciliere, la respectul reciproc, la voința de dialog și la iubire; și pace în toate celelalte locuri de pe pământ răscolite de război și conflict: pace pe pământ oamenilor de bunăvoință".

"Am vrea să profităm de ocazia dată de această întâlnire fraternă și istorică", a spus directorul comitetului de conducere pentru gestionarea bisericilor din Palestina, Ramzi Khoury, "pentru a duce, în numele președintelui Mahmoud Abbas, o invitație specială și personală Sanctității Sale papa Francisc pentru a vizita Palestina anul viitor" pentru celebrarea oficială a încheierii restaurării.

Ministrul de externe palestinian, Riyad al-Maliki, născut într-o casă din fața Bazilicii Nașterii din Betleem, a amintit două evenimente relevante din ultimii ani: semnarea acordului cadru între Sfântul Scaun și statul Palestina ("Lucrăm din 2015 pentru a onora acest acord sperând că el va fi un exemplu pentru multe alte țări din regiune și nu numai pentru a ne lua ca exemplu bun") și rugăciunea păcii la sfârșitul căreia, în 2014, papa Francisc, patriarhul Bartolomeu, Mahmoud Abbas și președintele israelian de atunci Shimon Peres, au plantat împreună un măslin, "o sămânță care reflectă speranța palestiniană și aspirația pentru libertate și independență pentru oamenii săi". Ambasadorul pe lângă Sfântul Scaun, Issa Kassissieh, la rândul său, a exprimat auspiciul ca "această acțiune să ne ajute să facem ca Palestina să obțină potențialul necesar pentru a deveni una din țintele internaționale mai importante, lucru care se va putea realiza în cele din urmă cu sfârșitul ocupației israeliene".

Directoarea Muzeelor Vaticane, Barbara Jatta, gazdă a întâlnirii, a amintit că, din dorința papei Francisc, la 22 noiembrie o relicvă donată de sfântul Sofronie, patriarh de Ierusalim, papei Teodor I (642-649) și păstrată până acum într-o capelă subterană din Bazilica romană "Santa Maria Maggiore", a fost trimisă la Betleem: este vorba de o mică parte din ceea ce, conform tradiției, a fost ieslea de lemn unde s-a născut micul Isus, încredințată acum fraților minori din Custodia din Țara Sfântă.

(După Vatican Insider, 7 decembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 359.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat