Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: "Să mergem împreună! - Ecouri în timp - Papa Francisc în România la ceas aniversar". Sesiune științifică a studenților de la FTRC

Studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică au organizat sesiunea științifică "Să mergem împreună! - Ecouri în timp - Papa Francisc în România la ceas aniversar". Sesiunea științifică, coordonată de pr. lect. dr. Iosif Iacob și desfășurată miercuri, 4 decembrie 2019, în Sala de conferințe a Centrului de Învățare din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, a avut-o ca moderatoare pe studenta Luiza-Lavinia Lucaci (anul III) care a pregătit evenimentul și a evidențiat aspectele esențiale ale fiecărei prezentări.

Prin intervențiile studenților participanți și a invitaților la această sesiune științifică s-a dorit rememorarea evenimentelor fericite ocazionate de vizita pe care Sfântul Părinte papa Francisc a făcut-o în România în zilele de 31 mai - 2 iunie 2019. În același timp, această sesiune a dorit să fie și o continuare a sesiunii științifice intitulată "Papa Francisc și grija pentru om", masă rotundă organizată în ziua de 28 martie 2019, ca pregătire a vizitei papei, pentru a cunoaște mai bine figura și misiunea succesorului sfântului Petru.

În cadrul evenimentului comemorativ au avut loc intervenții și dezbateri pe marginea mesajelor și învățăturilor propuse de Sfântul Părinte în cele trei zile ale vizitei sale în România, în cadrul diferitelor întâlniri și în cadrul celebrărilor religioase.

Pr. prof. dr. Emil Dumea, în intervenția sa, a scos în evidență impactul pe care l-a avut această vizită prin intermediul mass-media, el însuși fiind implicat în promovarea evenimentului și prezentarea etapelor vizitei la Radio Maria. Părintele a subliniat faptul că trebuie avută o atenție deosebită și mult discernământ în filtrarea informațiilor din mass-media, căci mulți pot scrie și vorbi, dar nu toate intervențiile vizează o informare care să fie în acord cu realitatea. La finalul intervenției, pr. Dumea a lansat și provocarea de a deschide un dialog și dezbatere interconfesională, chiar prin intermediul unei mese rotunde pentru studenți, care să evoce ecouri ale vizitei suveranului pontif.

"Demnitatea și valoarea familiei în discursul papei Francisc la Iași" a fost titlul intervenției studentului Marian Balint (anul II), prezentare care a avut în vedere să evidențieze valorile umane, morale și creștine care nu pot fi cultivate decât în cadrul familiei și prin legătura dintre generații. "Există o legătură spirituală foarte puternică care ne unește, ne conectează, ne susține și care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre, conștiința că aparținem unii celorlalți, că viața fiecăruia este ancorată în viața celorlalți", spunea Marian, amintind cuvintele Sfântului Părinte.

Prezentarea temei care a evocat vizita Sfântului Părinte la București și la Șumuleu Ciuc a revenit studentului Corneliu Sava (anul II). În intervenția sa intitulată "Papa pelerin și cinstitor al Sfintei Fecioare. Mesajele Sfântul Părinte la Șumuleu-Ciuc și București", făcând referință la mesajele Sfântului Părinte, a scos în evidență progresele pe care poporul român le-a făcut cu multe sacrificii care sunt și astăzi vizibile, mai ales prin fenomenul migrației, amintind și rolul pe care trebuie să îl joace Biserica ca semn de armonie, unitate și speranță. Corneliu a subliniat semnificația și valoarea statutului de pelerin care necesită o conștientizare, un a simți, a trăi provocarea și a privi cu speranță și credință, având-o ca model pe Sfânta Fecioară Maria.

Nu a lipsit din intervențiile studenților și aspectul acțiunii, activitățile propriu-zise desfășurate de voluntari, prin prezentarea făcută de studentul Alexandru Alfred (anul I) care a pus în discuție problema implicării tinerilor și a voluntariatului: "Papa Francisc și tinerii - Voluntariatul". În cadrul acestei prezentări, Alexandru a subliniat modul în care el a fost implicat activ ca voluntar în evenimentele ocazionate de vizita Sfântului Părinte. El a subliniat că prin realizarea unei coeziune de inimi și voințe în organizarea evenimentului s-a ajuns la crearea unei familii în cadrul căreia și papa s-a simțit acasă "Aici, împreună cu voi se simte căldura de a fi în familie, înconjurați de cei mici și de cei mari. Este ușor, văzându-vă și auzindu-vă, să te simți acasă. Papa se simte acasă între voi".

Un moment deosebit al vizitei suveranului pontif în România a avut loc la Blaj, pe Câmpia Libertății, unde papa a beatificat șapte episcopi, martiri în numele libertății și apărării credinței. Această vizită a fost evocată de studentul Alin Bajureanu (anul III) în intervenția sa intitulată "Papa Francisc și martirii din România". Alin a făcut o conexiune între semnificația istorică a Câmpiei Libertății și evenimentul beatificării celor șapte episcopi martiri în cadrul celebrării sfintei Liturghii.

Ultima prezentare a revenit studentei Irina Arcana (anul I) care a vorbit despre aspectele carității în misiunea Sfântului Părinte. În cadrul acestei prezentări Irina a subliniat rolul carității în misiunea papei Francisc, așa cum reiese din cuvintele și mai ales din acțiunile sale. Ea a subliniat că virtutea carității este cea mai eficientă cale de comunicare între oameni, cale prin care Dumnezeu, cu iubirea sa, poate ajunge și în cele mai întunecate și reci medii de viață - "iubirea va salva lumea" - "înrădăcinați și întemeiați în caritate" (Ef 3,17).

Mulțumim participanților și celor care au contribuit la realizarea acestei sesiuni de comunicări științifice studențești.

Luiza-Lavinia Lucaci

Fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe pagina de facebook a Facultății de Teologie Romano-Catolică: @facultateadeteologieromanocatolica.uaic.


 

lecturi: 583.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat