Iași: Cateheze despre Anul Sfintei Liturghii cu episcopul Iosif
Preasfințitul Iosif deschide seria catehezelor dedicate Anului Sfintei Liturghii în Dieceza de Iași (în anul liturgic 2019-2020) joi, 28 noiembrie 2019, la ora 19.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Prima temă va fi "Vegheați! Mântuirea este aproape". Episcopul de Iași ne invită să pătrundem mai adânc atât în înțelegerea învățăturii din prima duminică din Timpul Adventului, cât și în semnificația riturilor introductive de la sfânta Liturghie. Următoarele cateheze prezentate de PS Iosif vor fi în serile de 5, 12 și 19 decembrie 2019.
Când se va întâmpla venirea Fiul Omului? Când va fi acel ceas și ce semne vor prevesti împlinirea lui? La aceste întrebări căutau răspunsuri primii creștini și, asemenea lor, spune Preasfințitul Iosif, căutăm să răspundem și noi în această primă cateheză, acum, la începutul Adventului.
Isus vedea că profețiile mesianice se împlineau și le-a cerut tuturor să-i înțeleagă cuvintele în lumina prezenței sale în mijlocul lor. Isus a așezat venirea Fiului Omului în cadrul normal al vieții celor care îl ascultau, mai exact, în timpul lucrărilor de la câmp sau a celor de la moară. Astfel, le spunea celor care-l ascultau că soarta oamenilor se hotărăște în funcție de faptele împlinite în țesutul vieții lor de zi cu zi. În acea zi, unii vor fi "luați", adică vor fi salvați, alții vor fi însă "lăsați", mai bine spus se vor pierde.
Sigură este ziua venirii Fiului Omului, dar cu totul necunoscut este ceasul acestei veniri. De aceea, fiecare trebuie să vegheze. "Vegheați, așadar, căci nu știți în ce zi vine stăpânul vostru!" (Mt 24,42).
Este necesar ca toți să fim vigilenți și să-l așteptăm pe Domnul, să nu cedăm ispitei înșelătoare a nopții - de a ne crede noi "stăpânul casei" și de a ațipi -, ci să avem ochii mereu deschiși, asemenea "slujitorului bun și credincios". Doar slujitorul credincios și vigilent știe că moartea - semn al sfârșitului acestei lumi și poartă ce deschide spre veșnicie - este ca un hoț care fură toate, dar care nu poate avea ultimul cuvânt.
Subliniind importanța stării de veghe, Preasfințitul ne va îndemna în această primă cateheză să ne îndepărtăm de viața celui care nu-l cunoaște pe Isus Cristos (cf. Rom 1,29-30), "să lepădăm faptele întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii." (Rom 13,12). "Acum este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am primit credința" (Rom 13,11).
În cateheza pe care Preasfințitul Iosif o va ține în catedrală și la care ne invită să luam parte ne spune că fiecare participare la sfânta Liturghie este o întâlnire specială: întâlnirea cu Isus Cristos. Iar riturile de la începutul sfintei Liturghii - procesiunea de început, venerarea altarului și salutarea poporului - au menirea de a ne dispune sufletește și de a ne pregăti pentru această întâlnire mereu unică și tainică.
Pr. Mihai Roca
Responsabilul Oficiului pentru Cateheză
* * *
Radio Maria: "A cunoaște mai bine Liturghia, a intra cât mai profund în conținutul ei și a o celebra așa cum se cuvine formează scopul anului pastoral 2019-2020 în Dieceza de Iași, dedicat sfintei Liturghii"; interviu cu PS Iosif Păuleț despre Anul Sfintei Liturghii
lecturi: 3143.