Iași: Conferința "Bioetica, educația și familia" susținută de prof. Maria Luisa Di Pietro
Prof. Maria Luisa Di Piertro (Institutul "Ioan Paul al II-lea" pentru studii despre căsătorie și familie, din cadrul Universității Pontificale "Sfântul Ioan din Lateran") a susținut conferința "Bioetica, educația și familia" vineri, 22 noiembrie 2019, la ora 16.00, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", eveniment organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I. Cuza" din Iași. Cu această ocazie a fost prezentată și lansată cartea cu același titlu publicată recent la Editura "Sapientia". La acest eveniment a participat și dr. Gema Bacoanu care, împreună cu pr. Iosif Agiurgioaei, a lucrat la traducerea acestei cărți.
În deschidere, Mons. Benone Farcaș, rector al Seminarului, gazdă a acestui eveniment, a oferit un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți. În continuare dr. Vladimir Poroch, membru al compartimentului de îngrijiri paliative din cadrul Institutului de Oncologie din Iași, a prezentat ocazia fericită care a făcut posibilă prezența prof. Maria Luisa Di Pietro în mijlocul nostru, și anume "CONFER 2019" (Conferințele Institutului Regional de Oncologie Iași), eveniment la a cărui invitație doamna profesor a răspuns prompt și afirmativ.
A urmat intervenția prof. Maria Luisa Di Pietro care a început prin a se prezenta și a ne oferi câteva aspecte din activitatea ei academică la Roma. Necesitățile și situația în care se găsea în mijlocul studenților la Roma i-a condus pașii spre redactarea unui curs de bioetică adaptat a cărui traducere a lansat-o cu această ocazie. Așadar cartea pe care ne-a pus-o în față este un curs sistematic de bioetică care tratează probleme stringente ale societății de astăzi, probleme pe care ea însăși în cadrul intervenției sale le-a abordat: relația viață-libertate, perspectiva utilitaristă asupra vieții, relativismul etic, ideologia gender, fecundarea artificială, demnitatea persoanei umane etc. Calea de soluționare a unor astfel de probleme începe cu educația tinerei generații, o educație care trebuie să stabilească o universalitate de vocabular (de a înțelege conceptele), și să însoțească tânărul. Această educație, începe de la vârstele mici, o misiune pusă atât în mâna părinților, dar și a noastră viitorilor educatori (atât ca preoți, cât și ca eventuali profesori).
Ciprian Fechetă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
22 noiembrie: Iași: Conferința "Bioetica, educația și familia" susținută de prof. Maria Luisa Di Pietro
lecturi: 987.