Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Printre popoarele din munții din nordul Thailandei

Printre locurile pe care le va vizita papa Francisc în timpul vizitei în Asia este sanctuarul modern ridicat la circa treizeci de kilometri de Bangkok în cinstea fericitului Nicolas Bunkerd Kitbamrung, primul preot martir thailandez. Se află în districtul Sam Prhan, aproape de locul de naștere al preotului beatificat de Ioan Paul al II-lea în timpul jubileului anului 2000. A murit de tuberculoză și de privațiuni în închisorile militare din capitală la 49 de ani, la 12 ianuarie 1944, în timpul războiului franco-indochinez care a implicat și Thailanda, unde misionarii și clerul catolici au fost persecutați ca "agenți" ai colonialismului european.

Ceea ce e mai puțin cunoscut este că între 1930 și 1937 el a desfășurat o importantă acțiune misionară în nordul țării, într-o zonă inaccesibilă și în parte neexplorată, pentru a relua contactul cu catolicii care din diferite motive se îndepărtau de creștinism. Pentru aceasta a mers la Chiang Mai, principalul oraș din zonă. Vechea capitală a ceea ce - între secolul al XIII-lea și al XVIII-lea - a fost regatul Lanna, astăzi ester un oraș unde apare mai semnificativă prezența de etnii diferite decât etnia majoritară thai:_ este vorba despre așa-numitele "popoare din munți", care "conferă regiunii o diversitate culturală, care se observă de exemplu într-o sensibilitate religioasă foarte mare, așa cum dau mărturie multele temple budiste prezente", explică la "L'Osservatore Romano" părintele Giovanni Rengo, preot italian care s-a mutat la Chiang Mai din 2014.

"Suntem - continuă el - la granița cu Laos și Myanmar și la puțini kilometri este și sudul Chinei; deci din diferite motive s-au succedat valuri migratoare de oameni săraci, nomazi, adesea lipsiți chiar de documente de identitate și de cetățenie, și totuși capabili să se deschidă mesajului creștin. Și dacă astăzi grosul populației este de etnie karen sau akha sau hmong, asta se reflectă și în clerul catolic. Preoții din Chiang Mai sunt în prevalență originari din aceste populații tribale".

Și totuși creștinismul a ajuns mai recent față de restul Thailandei, care tocmai a celebrat cei 350 de ani ai vicariatului apostolic de Siam. "Aici în nord au fost câteva prime tentative nerodnice ale Bisericii catolice abia în ultimele decade ale secolului al XIX-lea - amintește părintele Rengo - în timp ce după o primă misiune protestantă reușită, și catolicii au reușit să intre aici în urmă cu circa nouăzeci de ani. Deci este o Biserică foarte tânără".

Roman din naștere, hirotonit în aprilie 2008 pentru dieceza papei, format în seminarul Redemptoris Mater al Drumului neocatecumenal, preotul cunoaște bine această realitate pentru că, în afară de a o trăi, în urmă cu ceva timp i s-a cerut de către un centru cultural să-i reconstruiască istoria. "Am avut harul de a-l intervieva pe primul preot din dieceza de Chang Mai care venea din Bangkok și era fiu al unui soldat; un om de arme care a cedat Bisericii terenuri în această zonă", relatează el, scoțând în evidență importanța grupurilor familiale în transmiterea credinței în Thailanda. "Este adevărat că acest preot era un nepot sau un văr al fericitului Nicolas Bunkerd Kitbamrung. Deci neexistând numere mari, mulți catolici se reunesc și se pot clasifica pe familii".

De altfel, și el a fost trimis împreună cu câteva familii din Drumul neocatecumenal, care din recunoștință față de Domnul se pun la dispoziția proiectelor noii evanghelizări. De fapt, adaugă el, "inspirația acestei misiuni în Thailanda este aceea de a putea fi o micuță comunitate creștină care cu umilință, fără prozelitisme, poate să-l mărturisească pe Isus Cristos și încet-încet să atragă". Pentru aceasta părintele Rengo nu trăiește într-o casă parohială, ci a închiriat o casă, a cărei sufragerie găzduiește "și reuniuni ale acestor familii, pentru celebrările Cuvântului și ale sfintei Euharistii. Dar particip desigur și la viața diecezei - remarcă el - ajutând la Liturghii și în orice slujire pot să fiu folositor. La început m-a ocupat mai mult de pastorația de limbă engleză și apoi încet-încet am început să învăț - cu un pic de trudă, ca să fiu sincer - limba locală, încercând să dialoghez cu persoanele din acest loc. Și de atâtea ori simt că există o întâlnire cu ele, un schimb, chiar dacă nu se vorbește perfect limba thai".

În afară de asta, continuă el în relatarea experienței sale, "pentru a susține un pic necesitățile misiunii mi-am găsit și eu un loc de muncă. Deci dimineața îi învăț engleză pe copiii de la grădiniță și spre ca și asta să poată avea într-o zi rezultate pastorale, pentru că intru în contact cu generații tinere, cu învățători și învățătoare, și încet-încet și cu familiile".

Printre realitățile evidențiate de părintele Giovanni este, în sfârșit, un alt element: "aceasta este o societate foarte frumoasă, foarte tradițională, în care se observă însă atâtea roade ale secularizării. Și aici atâtea familii distruse, atâtea situații sociale foarte complexe. Pe mine mă impresionează în valul discursurilor papei Francisc, și în luna misionară trecută, că există o urgență de evanghelizare și de a continua acest val".

La sfârșitul colocviului nu poate să lipsească o întrebare despre motivații. "Pe mine mă impresionează - conclude părintele Rengo - că mulți oameni și-au dăruit viața, trăind-o aici. Eu am 41 de ani și uneori mă consolează să văd preoți de 75 sau 80 de ani care au petrecut existența departe de locurile de origine. Văd atâta iubire în asta". (Gianluca Biccini)

(După L'Osservatore Romano, 15 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 380.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat