Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 5-a

O nouă serie de cursuri de formare pentru preoții din Dieceza de Iași s-a desfășurat la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, în perioada 11-14 noiembrie 2019. La acest curs, cu tema "Bunurile bisericești și administrarea lor", au participat peste 40 de preoți, alături fiind și PS Iosif Păuleț.

Și cu această serie de cursuri de formare permanentă s-a urmat programul stabilit pentru toate cursurile de formare permanentă pentru clerul Diecezei de Iași din acest an, fiind invitați preoți și laici care să prezinte diferite teme pentru reîmprospătarea cunoștințelor dobândite în Seminar sau în decursul experienței pastorale, dar și să îmbogățească cunoștințele fiecărui participant în ceea ce privește bunurile bisericești și administrarea cât mai bună a acestora din punct de vedere canonic, moral, spiritual, dar și juridic.

Prima zi a fost deschisă de salutul PS Iosif Păuleț, prin care i-a întâmpinat pe toți cei prezenți la cel de-al 5-lea și cel din urmă curs din cadrul programului de formare permanentă din anul 2019. Preasfinția Sa a amintit de importanța acestei formări permanente și a prezentat temele care urmau să fie dezbătute în cadrul zilelor de formare.

Pr. Mihai Pătrașcu, profesor de drept canonic la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a prezentat normele canonice privind administrarea bunurilor bisericești, dând indicații pentru o corectă procedură în administrarea unei parohii de către paroh, responsabilii direcți ai bunurilor din parohie.

Cea de-a doua prelegere, cu titlul "Aspecte morale în administrarea bunurilor bisericești", a fost ținută de pr. Lucian Farcaș, profesor de teologie morală la același institut amintit. Pr. Lucian, prezentând o evoluție în istorie a ceea ce a însemnat proprietatea privată și vorbind despre administrarea bunurilor din punct de vedere moral, a insistat asupra faptului că nu trebuie uitat că bunurile Bisericii au și o finalitate caritativă.

În după-amiaza primei zile a cursurilor a fost prezent Mugurel Greculeac, care a prezentat legislația specifică protecției muncii și a protecției împotriva incendiilor. Prin exemplificare, s-au adus lămuriri cu privire la instruirea personalului angajat, protecția muncii, dar și mijloacele de prevenire a incendiilor.

"Prevederi canonico-pastorale relativ la sacramentul Căsătoriei" și "Norme canonice privind protecția copiilor și a persoanelor vulnerabile" au fost temele prezentate de Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic "Sfântul Iosif" și profesor de drept canonic, în dimineața celei de-a doua zile de formare.

În ce-a de-a doua parte a zilei, pr. Cristinel Fodor, director spiritual la Seminarul Major din Iași, a prezentat tema de spiritualitate "Avariția", vorbind despre atitudinea pe care fiecare slujitor bisericesc trebuie să o aibă în raport cu bunurile și despre buna folosire a lor.

Ultima zi a cursurilor de formare permanentă, joi, 14 noiembrie, a fost dedicată discuțiilor despre problemele juridice și contabile ale parohiei. Avocatul Mihaela Ciobanu a vorbit despre "Aspecte juridice în administrarea parohiei", iar Giovana Amartinesei, expert contabil, a vorbit despre "Aspecte privind contabilitatea în parohie și cunoașterea-respectarea legislației specifice". Printre altele, au fost aduse lămuriri la ceea ce înseamnă contractele de vânzare-cumpărare, ce presupune o proprietate, despre zdelcă, uzucapiune, dar și despre importanța testamentului. La prelegerea despre contabilitate, s-a vorbit despre importanța transparenței financiare cât privește veniturile, dar și despre contabilizarea lor permanentă în diferitele registre.

Întrebările, discuțiile care au apărut în urma temelor prezentate și lămuririle oferite de specialiști dovedesc încă o dată nevoia de formare permanentă pentru fiecare persoană în domeniul său, mai ales pentru un preot. Pe lângă temele strict legate de administrarea bunurilor bisericești, și de această dată, preoții participanți au avut ocazia ca, împreună, să celebreze sfânta Liturghie, să se roage Breviarul, și să aibă momente de împărtășire a bucuriilor și greutăților pe care le întâlnesc în activitatea pastorală, întorcându-se apoi în locurile în care își desfășoară misiunea cu un nou elan și cunoștințe reîmprospătate din diferite domenii care îi sunt de ajutor unui preot pentru a-și împlini slujirea sa.

Pr. Adrian Blăjuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-14 noiembrie: Traian: Cursuri de formare pentru preoți - Seria a 5-a


 

lecturi: 1438.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat