Papa în Japonia. La Sophia University a iezuiților întâlnirea cu 700 de studenți și cu confrații
De Patrizia Caiffa
O mare aulă universitară în edificiul 6 și o veche capelă din lemn unde soarele intră prin vitraliile orientate spre spațiul verde. Suntem în cartierul general al iezuiților și într-una dintre cele mai prestigioase universități din Japonia. Acesta este ultimul loc pe care-l va vizita papa Francisc la Tokyo la 26 noiembrie înainte de a se întoarce la Roma, la încheierea vizitei sale apostolice începute la 20 noiembrie în Thailanda și la 23 noiembrie în Japonia. Un loc al inimii, pentru că aici îi va întâlni în privat pe confrații și prietenii iezuiți și pe studenții de la Sophia University, întemeiată în anul 1913 de Societatea lui Isus la invitația papei Pius al X-lea. Ne conduce printre impunătoarele edificii cenușii și aleile cu copaci ale universității cancelarul de la Sophia University, părintele Tsutomu Sakuma.
Un ateneu prestigios. Aici este un continuu du-te vino de studenți care intră și ies din aule, cumpără o bucată de pizza sau o farfurie de pastă în cafeneaua universitară sau în standurile de street food, studiază în biblioteci. Un șfichiuit de tineret ocupat și proiectat spre un viitor promițător: astăzi 12.000 frecventează bacalaureatul și alți 1.000 se specializează în masterate. 580 sunt profesorii, între care circa douăzeci de iezuiți. Sunt 8 facultăți, 18 departamente, cu două cursuri speciale în engleză în facultatea de științe și o abordare interdisciplinară de profil foarte înalt. Este în program și demararea unui curs despre sustenabilitate inspirat din enciclica Laudato si', pentru a forma personal destinat organizațiilor internaționale.
Un ateneu internațional. O caracteristică a ateneului iezuit este și internaționalitatea, cu posibilitatea de schimburi universitare: 2.000 de japonezi în fiecare an merg în străinătate și 1.000 de tineri de alte naționalități vin să studieze la Tokyo. Numai o minoritate sunt creștini, o proporție care corespunde cu procentul prezenței Bisericii catolice în Japonia, 0,4% din cei 126 de milioane de locuitori.
Cu iezuiții și 700 de tineri. În dimineața zilei de 26 noiembrie, papa va celebra liturghia în privat cu iezuiții. Deosebit de semnificativă va fi întâlnirea cu preoții bătrâni și bolnavi, între care fostul superior general al iezuiților, părintele Adolfo Nicholas, de aceeași vârstă cu papa, care locuiește departe și va veni întocmai pentru a-l saluta. Papa îl va reîntâlni și pe părintele Juan Haidar și părintele Renzo De Luca, elevii săi argentinieni când era rector al seminarului din Buenos Aires. "Va fi o întâlnire foarte familiară", destăinuie părintele Sakuma. Apoi va ține un discurs în aula magna cu 700 de tineri, plus alți 100 de profesori și invitați. Cu studenții de la Sophia University a avut deja ocazie de a vorbi în video-telefonul din Vatican la Tokyo la 18 decembrie anul trecut, o conversație liniștită cu întrebări și răspunsuri la cald.
În biroul rectoratului suntem primiți cu obișnuitele înclinări respectuoase și ceștile de porțelan cu ceai verde. Secretarele au expus două păpuși simpatice care-l reprezintă pe Isus și pe papa Francisc, în stil nipon perfect. Cancelarul Sakuma destăinuie că nu se aștepta la o vizită așa de repede, chiar dacă știa despre invitația oficială a guvernului și a episcopilor. "După triplul dezastru din 2011 de la Fukushima, tsunami și cutremurul acum Japonia s-a mai liniștit un pic - spune el -. Însă știm că vrea să lanseze un mesaj puternic împotriva armelor atomice și a folosirii nuclearului. Cu invitația de a proteja toată viața, a ființelor umane și a naturii, în același mod".
Tinerii și golul datorită lipsei de sens. Pentru a descrie Japonia, părintele Sakuma o citează pe Maica Tereza de Calcutta: "O țară bogată material dar spiritual foarte săracă". Tinerii, din cauza consumismului și a materialismului, nu găsesc sensul și scopul propriei vieți. "Pot să facă tot, dar inima lor este goală", admite iezuitul: "Acest sistem economic materialist desparte persoanele. Atâția tineri se simt izolați".
Un staff de counselor și psihologi pentru a-i ajuta pe tineri. Referința la fenomenul celor 500.000 "hikikomori" care se încuie în casă este imediată. "Crește vârsta medie. Acum se izolează chiar și cei de treizeci de ani. Unii rămân chiar și 20 de ani închiși în casă, nu reușesc să se relaționeze cu alții, decât prin computer și telefon mobil". Nu este străin de ambientele universitare nici tema sinuciderilor de tineri, mai ales în rândul celor care trudesc sau nu reușesc să-și completeze studiile. Pentru aceasta staff-ul pune la dispoziție câțiva counselor și centre pentru sănătatea mentală, în afară de a promova studii prin departamentul de psihologie.
Mulți nu știu cine este papa Francisc. Cea mai mare parte a studenților nu sunt catolici, deci nu știu bine cine este papa Francisc. "Speră să întâlnească o persoană de valoare. Cu siguranță vor fi atinși de mesajul său", afirmă părintele Sakuma. În vederea zilei de 26 noiembrie ateneul a organizat trei simpozioane pregătitoare cu oaspeți internaționali. Dorința sa finală este profund iezuită: "Sper ca întâlnindu-l pe papa să înțeleagă frumusețea de a deveni bărbați și femei pentru alții și cu alții".
(După agenția SIR, 12 noiembrie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 364.