Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa în Japonia. Mons. Kikuchi (Tokyo): "Fie ca să poată aduce un mesaj de iubire și de speranță"

De M. Chiara Biagioni

9.852. Atâția sunt kilometri care despart Roma de Tokyo. Japonia, țară îndepărtată, misterioasă, divizată între modernismul cel mai neînfrânat și vechile rădăcini ai unei culturi sofisticate și milenare. Vizita pe care papa o va face aici de la 23 la 26 noiembrie 2019 este într-adevăr "un vis care se adeverește". Destăinuindu-se la doi jurnaliști argentinieni, Bergoglio încă arhiepiscop le revela "dorința de a merge misionar în Japonia unde iezuiții realizează o operă foarte importantă din totdeauna". "A proteja fiecare viață", cu "t" în formă de cruce, este motoul ales pentru vizită. După Thailanda, papa va vizita Japonia timp de trei zile cu un program plin de întâlniri și evenimente. De la întâlnirea (istorică) cu împăratul Naruhito la Palatul Imperial la "Mesajul despre armele nucleare" și Întâlnirea pentru Pace la Memorialul Păcii din Hiroshima. I-am cerut arhiepiscopului de Tokyo, Mons. Tarciziu Isao Kikuchi, să ne însoțească etapă cu etapă în această călătorie.

Excelență, cum așteaptă Japonia această vizită și cine este papa Francisc pentru poporul japonez?

Au trecut 38 de ani de când papa Ioan Paul al II-lea a vizitat Japonia în 1981. Dat fiind că Biserica catolică este aici o minoritate mică, marele public nu știe cine este papa. Deci misiunea noastră în acest moment este să pregătim această vizită explicând semnificația ei și făcând cunoscut cine este papa și ce a făcut în ultimii 6 ani. Însă capacitatea noastră de a face informații este limitată. Nu avem televiziuni sau radio catolice în Japonia. Internetul este unicul mod pentru a ajunge la persoane.

Care este semnificația pe care o are vizita privată la împăratul Naruhito la Palatul Imperial?

Vizita la împărat este importantă pentru că arată oamenilor că Vaticanul are raporturi bune cu societatea japoneză, nu numai cu guvernul. Persoanele îl consideră pe împărat ca simbol al națiunii, deci este important a menține un raport bun cu el.

De ce s-a ales ca temă pentru vizită, "A proteja fiecare viață"?

De mult timp viața umană a fost pusă la încercare, și în această țară. De mai multe ori, de la începutul său până la sfârșitul său. Evanghelia vieții este mereu necesară. Nu putem uita că prima vizită pastorală în afara Romei făcută de papa Francisc imediat după alegerea sa, a fost insula Lampedusa. Această insulă italiană care se găsește în Mediterana este vestită datorită apropierii de continentul african, deci pentru că este un centru de primire pentru refugiați. În timpul omiliei, papa a subliniat că trăim în globalizarea indiferenței. Indiferența duce la protejarea interesului nostru făcându-ne surzi la exigențele persoanele nevoiașe. Acela a fost începutul mesajului său ca papă. Respectul față de viața umană va fi baza cuvintelor și acțiunilor Sfântului Părinte.

Și pentru Japonia?

Astăzi, "Evanghelia vieții" (termen al papei Ioan Paul al II-lea) este urgentă în societatea japoneză, unde viața umană nu este respectată, unde ființele umane sunt evaluate numai după cât pot contribui la societate, unde persoanele invalide sunt marginalizate. Uneori le este negat chiar și dreptul de a trăi. În iulie 2016, un tânăr a ucis 19 persoane invalide în Tsukui Yamayurien și pentru a explica acțiunea sa a afirmat că persoanele cu dizabilități nu au nimic de dat societății, deci trebuie să fie "terminate". Dincolo de atrocitatea acestui act și a motivațiilor sale, am descoperit că multe persoane aprobau acțiunea sa și au exprimat aprecierea lor față de crime pe Internet. A fost șocant. Sper ca vizita papei să aducă un mesaj de respect față de viața umană pentru ca toate viețile să primească respectul cuvenit și îngrijirea cuvenită.

Japonia este o țară modernă. Dar este și o țară în care sunt în fiecare an 30.000 de sinucideri. Cum se explică acest fenomen și ce poate spune tinerilor papa Francisc?

Acest fenomen demonstrează în manieră tragică faptul că persoanele nu mai găsesc motive de speranță în viața lor. Condițiile de muncă nu sunt favorabile și multe sunt asumate numai pentru munci temporare. Sprijinul comunității tradiționale a dispărut de mult timp și legătura care exista în comunitatea locală nu mai există. Persoanele îmbătrânesc și nu au pe nimeni care să le ajute. A nu mai găsi pe nimeni care să-ți întindă o mână face dificil pentru persoane să poată spera pentru viitor. Izolarea și singurătatea ucid persoanele în Japonia. Sper ca Sfântul Părinte să-i poată încuraja pe tineri să se înțeleagă și să se susțină reciproc, să respecte viața, să știe că nu sunt singuri. Fie ca Sfântul Părinte să poată aduce un mesaj de iubire și de speranță și să ne facă să înțelegem că toți suntem iubiți de Creatorul nostru. În această iubire mai mare putem regăsi speranța pentru viitor.

Papa va vizita orașele Nagasaki și Hiroshima și va lansa un "Mesaj despre armele nucleare". Ce lecție a lăsat această tragedie groaznică omenirii de astăzi?

Toți japonezii știu că folosirea de arme nucleare este cauză de devastări și este împotriva omenirii. Totuși, relațiile internaționale nu ne permit să ducem acest mesaj. Avem nevoie ca Sfântul Părinte să facă o declarație puternică împotriva armelor nucleare din orașele care astăzi sunt martore ale acestor atrocități în așa fel încât noi japonezii să recâștigăm curajul de a spune "NU" armelor nucleare comunității internaționale. Acțiunea pentru pace și luarea de poziție împotriva armelor nucleare este și parte a temei protejării vieții umane.

Papa va întâlni victimele "triplei" tragedii (cutremur, tsunami și incidentul nuclear) care a devastat teritoriul din Fukushima în 2011. Care este situația astăzi?

Prefecturile Iwate și Miyagi se recuperează, dar s-ar putea să fie nevoie de mulți ani. Guvernul a lucrat foarte dur pentru a reconstrui infrastructurile, dar este mult mai dificil a recompune comunitățile locale. Fukushima este o istorie complet diferită. Incidentul de la centrala nucleară din Fukushima a constrâns persoanele să stea departe. TPCO (Tokyo Electric Power, gestionar, n.r.) și guvernul încearcă să demonteze structurile, dar nimeni nu știe cum și cât timp ar putea să ceară această lucrare. Mulți încă trăiesc în alte orașe, însă sprijinul guvernamental dat evacuaților se termină și mulți dintre ei se îndatorează pentru a menține casele la Fukushima și în altă parte. Biserica catolică împreună cu Caritas japoneză menține câteva din bazele sale de voluntariat în așa fel încât putem arăta populației locale că nu o uităm.

Japonia, popor antic înrădăcinat într-o cultură profundă și iubită. Ce are de spus Japonia astăzi lumii?

A lucra pentru a fi o țară bogată și modernă este important pentru dezvoltarea umană. Însă dacă persoanele pierd spiritualitatea tradițională, respectul față de natură, iubirea față de creator, atunci speranța nu poate să fie găsită.

(După agenția SIR, 11 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 572.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat