Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Căderea zidului din Berlin. Episcopii COMECE: "A construi ziduri între popoare nu este niciodată soluția"

De M. Chiara Biagioni

"Căderea zidului din Berlin nu este numai un eveniment din trecut de celebrat, ci conține și o dimensiune profetică. Ne-a învățat că a construi ziduri între popoare nu este niciodată soluția, și este un apel de a lucra pentru o Europă mai bună și mai integrată". Este o privire îndreptată spre viitor pentru o Europă mai frumoasă, chemată și astăzi să fie casa tuturor, declarația pe care episcopii din Comisia Episcopatelor din Uniunea Europeană (COMECE) au scris-o cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a căderii zidului din Berlin. Textul a fost adoptat și semnat de toți episcopii delegați din Conferințele Episcopale din UE în cursul Adunării plenare a COMECE care s-a ținut de la 23 la 25 octombrie 2019 la Bruxelles sub președinția cardinalului Jean-Claude Hollerich. "În timpuri de naționalism întărit - afirmă Monseniorul Franz-Josef Overbeck, vicepreședinte al COMECE - căderea zidului din Berlin ne amintește în mod viguros, și nu numai germanilor, valoarea libertății și semnificația UE ca proiect de pace".

Acea noapte de acum 30 de ani rămâne sculptată în amintirea multora: curg imaginile preluate de televiziunile din toată lumea cu tinerii care se cațără pe zid trăgându-se sus reciproc; cu loviturile de târnăcop în zid, de asemenea îmbrățișările, bucuria, emoția până la lacrimi, buimăceala pentru ceea ce se întâmpla. "Căderea zidului din Berlin la 9 noiembrie 1989 - scriu episcopii - a fost unul din evenimentele cele mai importante din istoria europeană a ultimilor decenii". Era sfârșitul unui capitol foarte lung și dureros al istoriei care a ținut separate în mod forțat timp de douăzeci și opt de ani familii întregi. Însă era și simbolul prăbușirii unui regim, distrugerea definitivă a unei cortine de fier care a divizat lumea în două blocuri.

"Din acest moment încoace lumea s-a schimbat". Dărâmarea zidului din Berlin a fost rezultatul unei serii de evenimente care au permis întoarcerea libertății după peste 40 de ani de regimuri opresive în țările din Europa centrală și de est. Episcopii amintesc schimbările petrecute în Ungaria la începutul anului 1989 și primele alegeri în Polonia în iunie din acel an. Amintesc eforturile făcute de atâția europeni care au lucrat "constant și pașnic" pentru o schimbare politică. Și fac referință și la rolul important desfășurat de sfântul Ioan Paul al II-lea și la încurajarea sa, "Europa are nevoie să respire cu doi plămâni!".

În aceste ultime trei decenii, euforia s-a transformat în realism, astăzi probabil în dezamăgire. Episcopii prezintă în declarație o serie de problematici deschise. "Nu toate așteptările provocate de căderea zidului" au fost "satisfăcute". "Ideologiile, odinioară la baza construirii zidului, nu sunt complet dispărute în Europa și încă sunt prezente astăzi, deși în forme diferite". Procesul de vindecare și reconciliere nu este "deloc încheiat".

Pentru aceste motive, declarația COMECE se încheie cu un apel. "Îi invităm pe toți europenii să lucreze împreună pentru o Europă liberă și unită, printr-un reînnoit proces de dialog care să transcende mentalități și culturi, respectând diferitele noastre experiențe istorice și împărtășind speranțele și așteptările noastre pentru un viitor comun de pace". Episcopii arată drept cale maestră care trebuie urmată "cultura întâlnirii". Și încheie: "Îi invităm pe toți să-l roage pe Dumnezeu, Stăpânul istoriei, pentru ca să ne ajute să ne dedicăm unei Europe conduse de Duhul Sfânt, care este originea și fundamentul speranței, izvor și forță a unei noi angajări pentru valorile pe care se întemeiază Europa: dreptate, libertate și pace".

(După agenția SIR, 6 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 475.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat