Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Planeta Pământ: soră, fiică și mamă

De Carlos María Galli

Universidad Católica Argentina

Comisia Teologică Internațională

În 2007 s-a ținut în sanctuarul din Aparecida, în Brazilia, a V-a Conferință Generală a Episcopatului din America Latină și din Caraibe, cu tema "Discipoli și misionari ai lui Isus Cristos, pentru ca popoarele noastre să aibă Viață în El". Am avut harul să fiu unul din experții teologi ai acelei adunări și de a colabora cu Comisia pentru redactarea Documentului concluziv prezidată de cardinalul Jorge Mario Bergoglio, sj. Al treilea capitol al său ilustrează bucuria de a fi discipoli misionari care vestesc Evanghelia și, printre veștile bune care se nasc din Vestea Bună, anunță aceea "a destinației universale a bunurilor și a ecologiei". Acestei secțiuni îi aparține un paragraf semnificativ.

"Cu popoarele originare din America dăm laudă Domnului care a creat universul ca un spațiu pentru viața și conviețuirea tuturor fiilor săi și a fiicelor sale, lăsându-ni-le ca semn al bunătății sale și al frumuseții sale. Și creația este manifestare a iubirii providențiale a lui Dumnezeu; ne-a fost dată pentru ca să ne îngrijim de ea și s-o transformăm în izvor de viață demnă, pentru toți. Deși astăzi s-a răspândit o cultură de respect mai mare față de natură, percepem clar în câte moduri omul încă amenință și distruge habitatul său. "Sora nostra matre terra" este casa noastră comună și locul alianței lui Dumnezeu cu ființele umane și cu toată creația. A nu lua în considerare relațiile reciproce și echilibrul pe care însuși Dumnezeu l-a stabilit printre lucrurile create, constituie o ofensă adusă Creatorului, un atentat împotriva biodiversității și, în definitiv, împotriva vieții. Discipolul misionar, căruia Dumnezeu i-a dăruit creația, trebuie s-o contemple, s-o păzească și s-o utilizeze, respectând mereu ordinea dată ei de Creator" (Documentul de la Aparecida, nr. 125).

În acest text, și în alte paragrafe ale documentului (nr. 83-87, 470-475), există ca o anticipare a învățăturilor papei Francisc conținute în enciclica sa socio-ambientală Laudato si' și a problemelor tratate în Adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru regiunea pan amazoniană despre tema "Amazonia: Noi drumuri pentru Biserică și pentru o ecologie integrală". În îngrijirea casei comune se vede că Bergoglio a cooperat cu Aparecida și că Aparecida cooperează cu Francisc.

În prețiosul paragraf citat mai sus doresc să atrag atenția numai asupra frazei "sora noastră mamă pământ". Era deja prezentă în schița celei de-a doua redactări a acelui document. Unul dintre cele peste 2.400 de moduri sau propuneri de modificare venite la Comisie cerea ca fraza să fie suprimată pentru că, spunea el, conținea o ideologie indigenistă ecologistă, ostilă Bisericii catolice, care idolatriza mama pământ în figura lui Pachamama. Comisia a respins acel modus prezentat de un prelat latinoamerican și a decis să pună în notă izvorul frazei puse în ghilimele. De aceea în nota 58 a documentului se citește: "Francisc de Assisi, Cântarea Fratelui Soare, versetul 20".

Amintesc acest episod mai puțin cunoscut, petrecut în urmă cu doisprezece ani, pentru că în faza de pregătire a sinodului despre Amazonia au fost spuse și citite afirmații asemănătoare cu aceea din modus citat de partea unor prelați care puneau în discuție paragrafele din Instrumentum laboris despre mama pământ (nr. 17 și 84). Atunci m-am întrebat dacă acei detractori, datorită unei inexplicabile lipse de cultură creștină, ignorau Cântarea sau o eludau în dialectica lor ofensivă. În timpul sinodului, la care am participat ca expert, m-am gândit mult la conținutul acelei expresii franciscane. Documentul final nu citează Cântarea și face referință la sfântul Francisc numai la numărul 17 ca "exemplu de convertire integrală trăită cu veselie și bucurie creștină", fără a menționa că a fost numit patron al adunării. În schimb face două referințe la mama pământ în căutarea unei ecologii integrale (nr. 25 și 101).

Doresc să amintesc aici acea strofă frumoasă, pentru că ilustrează înțelepciunea creștină cu privire la pământ.

"Laudă ție, Domnul meu, pentru sora noastră și maica Țărâna, ea, care ne ține și rodește pentru noi prea felurite frunze, mult colorate flori si ierburi".

Strofa a opta a Cântării este citată de papa Francisc la începutul lui Laudato si' pentru că leagă familiar ființa umană cu pământul. Casa noastră comună este ca o soră, cu care împărtășim existența, și ca o mamă frumoasă care ne primește în brațele sale. În poezia Sărăcuțului se aude ecoul cântării celor trei tineri martiri care-l lăudau pe Dumnezeu pentru minunățiile sale, așa cum relatează un fragment din cartea lui Daniel păstrată în traduceri grecești (cf. Dan 3,53-90). Acest imn de binecuvântare este un izvor inspirator al cântării sfântului Francisc. În două versete din acel text biblic se citește: "Să-l binecuvânteze pământul pe Domnul, să-l laude și să-l preamărească în veci" (v. 74). Pământul participă la corul tuturor creaturilor care, prin glasul uman, îl laudă pe Creator. El conține toate roadele sale: "Binecuvântați-l, tot ce răsare pe pământ, pe Domnul" (v. 76).

În acest orizont sapiențial se pot găsi trei relații ale ființei umane cu pământul, dintre care două sunt explicate în ambele cântări de laudă. La ele se adaugă o a treia, cea filială.

Pământul este ca o soră pentru că noi creaturile provenim de la unicul Dumnezeu, Tată Atotputernic, Creator al cerului și al pământului, al tuturor văzutelor și nevăzutelor. Creația este o carte deschisă - clasicul liber creaturae - care comunică sau revelează, în modul său, Adevărul, Bunătatea și Frumusețea lui Dumnezeu. Contemplând opera de artă îl cunoaștem un pic pe Artist, pe Autorul său (cf. Înț 13,5). Sărăcuțul din Assisi dădea tuturor creaturilor numele dulce de surori și le invita să-l laude pe Dumnezeu.

Pământul este ca o mamă pentru că ne hrănește pe noi ființele care ne naștem și creștem în această lume și, îndeosebi, pe cei care răsar din el. Pământul primește lumina, căldura și aerul călduț al fratelui soare, al surorii luna și al fratelui foc. Este fecundată de sora apă și la rândul său îl fecundează pe fratele vânt, aer în mișcare. Înțelepciunea Cuvântului lui Dumnezeu și a tuturor popoarelor îl binecuvântează pe Domnul spunându-i: "tu saturi pământul cu rodul lucrărilor tale" (Ps 103,13).

Pământul ne precedă și ne este încredințat. Este și ca o fiică pentru ființa umană, care este singura care a fost creată pe pământ după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, pe care Domnul o iubește în formă personală și căreia îi încredințează lucrarea mâinilor sale (cf. Ps 8,4-7). Fratele mai mare are misiunea de a cultiva și a păstra natura (cf. Gen 2,15), de a o cultiva fără a o abandona și de a o păstra fără a o distruge, așa cum în schimb se întâmplă astăzi în bazinele din Amazonia, din Congo și din atâtea alte locuri ale habitatului natural și uman. De aceea papa amintește responsabilitatea noastră în fața lui Dumnezeu cu privire la pământ: "Asta implică o relație de reciprocitate responsabilă între ființa umană și natură" (Laudato si', nr. 67).

Biserica îl invocă pe sfântul Francisc de Assisi, fratele universal, pentru a găsi o ecologie integrală în care să învățăm și să fim învățați să iubim și să păstrăm pământul ca soră, mamă și fiică. Popoarele amazoniene ne învață să cultivăm această țesătură de raporturi culturale într-un moment critic al istoriei pentru că, așa cum se citește în introducerea documentului sinodal, distrugerea complexului ecologic amazonian va avea un impact catastrofal asupra întregii planete. Aceasta este o altă lecție pe care noi non-amazonienii o primim de la sinod, în timp ce noi celebrăm inițiativa papei Francisc de a situa această periferie a periferiilor în centrul Bisericii, pentru că este mereu în inima lui Dumnezeu.

(După L'Osservatore Romano, 6 noiembrie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 873.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat