Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A trecut la Domnul sr. Emanuela Bereșoaei (Surorile Borromite)

Domnul a chemat-o la el pe sr. Emanuela Bereșoaei în ziua de 3 noiembrie 2019, zi în care este comemorată și moartea sfântului Carol Borromeu, patronul Congregației "Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu" din care făcea parte și sr. Emanuela. Înmormântarea va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2019, în cimitirul congregației din Grafschaft (Germania).

Sora Emanuela Bereșoaei s-a născut la 14 iulie 1963, în comuna Gherăești, județul Neamț, fiind ultimul și al treisprezecelea copil al unei familii care a dăruit Bisericii șase persoane consacrate. A urmat școala primară și gimnazială în satul natal, iar liceul la Iași, după care și-a continuat formarea profesională prin studii universitare la Facultatea de Științe Economice între anii 1983-1988. A intrat în Congregația "Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu" în anul 1990 la Ierusalim, unde a primit haina călugărească la 23 mai 1991. Prima profesiune de credință a făcut-o în Mutterhaus Kloster Grafschaft din Germania la 23 mai 1993, iar consacrarea definitivă lui Cristos și Bisericii prin depunerea jurămintelor solemne a avut loc în ziua de 18 octombrie 1997 la mănăstirea "Sfântul Carol Borromeu" din Gioseni, ale cărei porți le-a deschis împreună cu sora Borromea Jilg în vara anului 1992, fiind pionierele misiunii congregației noastre în Dieceza de Iași. Conștientă fiind de importanța sădirii cuvântului divin în sufletele celor mici, a urmat cursurile Facultății de Teologie Didactică între anii 1992-1996, perioadă în care nu și-a întrerupt activitatea la catedră la școala gimnazială din Gioseni ca profesor de religie.

Domnul a chemat-o la el la 3 noiembrie, ziua în care a murit și sfântul Carol Borromeu, patronul congregației noastre.

Înmormântarea va avea loc miercuri, 6 noiembrie, în cimitirul Congregației "Surorile Milostive ale Sfântului Carol Borromeu" din Grafschaft (Germania).

Viața sorei Emanuela s-a aflat sub semnul Bunei Vestiri și al muzicii.

Primind la botez numele de Cecilia, a fost parcă predestinată să-i cânte Domnului - "cu instrumente de suflat și coarde" și cu întreaga ei viață.

Alegând să-și consacre viața lui Cristos și Bisericii, a dorit ca din momentul îmbrăcării hainei religioase să fie chemată cu un nume nou - Maria Emanuela - simbol al lepădării de "omul vechi, cu toate faptele lui" și al încredințării fără rezerve în mâinile Mirelui, care, după 29 de ani de slujire, i-a potolit dorul după el chemând-o astăzi duios la sine cu cuvintele spuse de atâtea ori în taină: "Vino, porumbița mea!"

Despre sora Emmanuela se pot spune și multe și puține lucruri în același timp.

"Puținul" poate fi rezumat în cuvântul iubire.

Dar iubirea nu spune doar mult, ci spune tot!

Sora Emanuela l-a iubit pe Cristos și a iubit Biserica, slujindu-le cu devotament și fidelitate până în ziua în care a doborât-o boala; dar și suferința a primit-o și a unificat-o cu suferința lui Cristos, oferind-o pentru mântuirea sufletelor.

Și-a iubit familia, pe care a considerat-o mereu "leagănul vocației sale".

Ne-a iubit pe noi, surorile din familia călugărească a sfântului Carol Borromeu, care a primit-o în sânul ei acum 29 de ani.

A iubit mult copiii satului Gioseni ca profesor de religie și ca "mamă spirituală", așa cum îi plăcea ei să spună - și cum a fost, de fapt! - timp de 26 de ani. Generație după generație a condus pe mulți dintre ei pe culmile performanței la concursuri și olimpiade la nivel național. Le-a deschis orizonturi noi în domeniul muzical, învățându-i să cânte la flaut, la orgă și la chitară, ea însăși animând sfânta Liturghie cu ajutorul instrumentelor și a corului de copii care s-a format în jurul ei.

I-a iubit pe colegii profesori de la școala din Gioseni, dar și pe cei din aceeași breaslă din dieceză, alături de care și-a împlinit menirea de slujitor al catedrei.

I-a iubit pe bătrâni, pe bolnavi și pe săraci, vizitându-i, mângâindu-i cu vorba ei plină de duh și de umor, făcându-le mici (sau mari!) servicii și rugându-se pentru ei.

A iubit întreaga comunitate locală care, la rândul ei, a prețuit-o pentru frumoasa și devotata ei prezență.

Viața consacrată din zona Bacău, a cărei responsabilă și animatoare a fost în ultimii trei ani, este în doliu.

Noi toți, cei care am cunoscut-o și în preajma căreia am avut bucuria și privilegiul să trăim, suntem în doliu.

Dar ne întărește speranța că "prieteniile frumoase care s-au legat aici pe pământ vor continua în ceruri", cum spune sfântul Francisc de Sales.

Draga noastră soră Emanuela, mulțumim Domnului pentru că te-a făcut o făptură atât de minunată! Îți mulțumim că ne-ai fost alături în acești ani petrecuți împreună!

La acest ceas de rămas bun, ne adunăm în jurul tău încărcate de amintiri, rostind în tăcerea inimii rugăciunea poetului (Vlahuță):

Dormi, surioară, dormi în pace!
Nu voim să-ți tulburi somnul,
Vrem să ne plecăm genunchii
Dar și inima spre Domnul.

Surorile tale de la mănăstirea din Gioseni

*

Vom reveni cu precizări referitoare la data la care se va celebra la Gioseni sfânta Liturghie cu requiem pentru sora Emanuela.


 

lecturi: 8445.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat