Creștinii și hindușii să fie constructori de fraternitate și coexistență pașnică
"A trăi într-un spirit de fraternitate și de prietenie printr-un dialog constant este un corolar natural al faptului de a fi o persoană religioasă hindusă sau creștină". Scrie asta Consiliul Pontifical pentru Dialogul Interreligios în mesajul adresat hindușilor cu ocazia sărbătorii Diwali.
Cunoscută ca Deepavali adică "rând de candele cu untdelemn" și întemeiată în mod simbolic pe o mitologie antică, ea reprezintă victoria adevărului asupra minciunii, a luminii asupra întunericului, a vieții asupra morții, a binelui asupra răului. Adevărata celebrare durează trei zile și marchează începutul unui an nou, reconcilierea familială. Anul acesta sărbătoarea va fi celebrată de mulți hinduși la 27 octombrie.
În mesaj - semnat de președinte, cardinalul Miguel Ángel Ayuso Guixot, M.C.C.J., și de secretar, monseniorul Indunil Kodithuwakku Janakaratne Kankanamalage - cu tema "Credincioșii: constructori de fraternitate și de coexistență pașnică", se afirmă că "alături de o dezvoltare fără precedent în multe domenii, trăim într-o epocă în care, pe de o parte, sunt făcute eforturi spre dialogul interreligios și intercultural, cooperarea și solidaritatea fraternă. Pe de altă parte, este prezentă apatia, indiferența și chiar ura între unele persoane religioase față de altele. Asta se întâmplă adesea datorită lipsei de recunoaștere a "celuilalt" ca frate sau soră. O asemenea atitudine poate să apară din sentimente derutante, negeneroase, de antipatie care tulbură și destabilizează însuși țesutul conviețuirii armonioase a societății. Preocupați față de această situație, considerăm oportun și folositor să împărtășim cu voi câteva reflecții despre necesitatea pentru fiecare persoană, îndeosebi creștini și hinduși, să fie constructori de fraternitate și coexistență pașnică oriunde s-ar afla".
Religia, continuă documentul, ne inspiră în mod fundamental să vedem în celălalt un frate de susținut și de iubit și, în afară de asta, "ne învață să respectăm demnitatea inviolabilă și drepturile inalienabile ale celorlalți fără nicio prejudecată nejustificată față de crezul sau cultura lor. Numai atunci când adepții religiilor cer de la ei înșiși o viață coerentă cu etica lor religioasă, ei vor putea să fie văzuți ca persoane care într-adevăr desfășoară rolul lor de constructori de pace și de martori ai umanității noastre împărtășite". "De aceea, a trăi într-un spirit de fraternitate și de prietenie printr-un dialog constant este un corolar natural al faptului de a fi persoană religioasă hindusă sau creștină".
"Este o coincidență fericită că începutul acestei luni a fost marcat de a 150-a aniversare a nașterii lui Mahatma Gandhi, «un extraordinar și curajos martor al adevărului, iubirii și nonviolenței» (papa Ioan Paul al II-lea, Rugăciune pentru pace la sfârșitul vizitei la Raj Ghat, Delhi, 1 februarie 1986) și protagonist valoros al fraternității umane și al coexistenței pașnice. Am face bine să scoatem inspirație din exemplul său în trăirea unei conviețuiri pașnice".
"Fiind credincioși înrădăcinați în convingerile noastre religioase și cu o preocupare împărtășită pentru bunăstarea familiei umane, putem să unim mâinile noastre cu acelea din diferite tradiții religioase și toate persoanele de bunăvoință și să ne străduim să facem tot posibilul - cu un simț de responsabilitate împărtășită - pentru a construi o societate mai fraternă și pașnică!".
(După AsiaNews, 21 octombrie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 442.