A fi și a face, în spirit vincențian - A iubi iubirea!
"Valoarea Bisericii, în mod fundamental, este de a trăi evanghelia și de a da mărturie despre credința noastră. Biserica este sare a pământului, este lumină a lumii, este chemată să facă prezentă în societate fermentul împărăției lui Dumnezeu și face asta înainte de toate cu mărturia sa, mărturia iubirii fraterne, a solidarității, a împărtășirii". (Papa Francisc, 21 noiembrie 2014).
Septembrie, lună în care Familia vincențiană sărbătorește - cu solemnitate, recunoștință, bucurie și speranță în mijlocirea lui - pe sfântul Vincențiu de Paul (24 aprilie 1581 - 27 septembrie 1660, sărbătoare), părintele săracilor, fondatorul Congregației Misiunii (Lazariști) și a Congregației "Fiicele Carității", fondatorul spiritualității vincențiene, prin care ne-au fost transmise principalele orientări de viață: "Să-l iubim pe Dumnezeu Tatăl cu sudoarea frunții și puterea brațelor; să-l descoperim pe Cristos prezent în săraci și pe săraci în Cristos; să împărtășim dragostea «afectivă» și «liberatoare» a lui Cristos, Evanghelizatorul și Slujitorul săracilor; să fim atenți față de inspirațiile Duhului Sfânt".
O nouă manieră de a fi creștin: iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui, în special a celui mai lipsit dar și practicarea efectivă a carități.
Vincențienii vor să aibă o trăire meritorie și creștinească, imitându-l pe sfântul Vincențiu de Paul în cele cinci virtuți esențiale și obligatorii, în promovarea și respectul pentru săraci: simplitatea, umilința, blândețea, dăruirea de sine și zelul.
Vincențienii trăiesc misiunea lor, plini de bucurie în speranța că "Împăratul", le va spune: "Veniți, binecuvântații Tatălui meu, moșteniți împărăția care a fost pregătită pentru voi de la întemeierea lumii! Căci am fost flămând, și mi-ați dat să mănânc, am fost însetat, și mi-ați dat să beau, am fost străin, și m-ați primit, gol, și m-ați îmbrăcat, bolnav, și m-ați vizitat, am fost în închisoare, și ați venit la mine!»... Adevăr vă spun: tot ce ați făcut unuia dintre aceștia, cei mai mici, mie mi-ați făcut" (Matei 25,34-36,40).
Invocăm de la bunul și milostivul Dumnezeu să ne de-a curajul și puterea ca, împlinind cu fidelitate și consecvență "criteriile judecății finale", să ne așeze la dreapta gloriei sale!
Imaginea lunii septembrie nu ar fi completă fără a omagia și a imita experiența spirituală a fericitului Frederic Ozanam (23 aprilie 1813 - 8 septembrie 1853, sărbătoare 9 septembrie), precursor "al doctrinei sociale moderne a Bisericii", fondatorul în anul 1833, împreună cu șase prieteni, a ceea ce astăzi a devenit Confederația Internațională a Societății Sfântul Vincențiu de Paul.
"A avea un patron înseamnă a continua viața lui..., a căuta lumina în modul său de gândire..., a ne strădui să ne însușim un model așa cum el și-a însușit modelul divin care este Isus Cristos și vreau să cuprind lumea într-o rețea de caritate", spunea fericitul Frederic Ozanam.
În prezent, Confederația este prezentă în 149 locații globale, cu 800.000 de membri, 1.500.000 de voluntari, în 50.000 de Conferințe.
Nu întâmplător, motoul mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Săracului din 17 noiembrie 2019 este Speranța săracilor nu va fi niciodată dezamăgită" (Psalmul 9,19)
Să trăim viața de creștin, de vincențian, știind că săracii ajutați de noi vor fi mijlocitorii noștri la generosul Dumnezeu, Tatăl tuturor, și vor veni să ne întâlnească, în viața veșnică și îi vor spune preabunului Dumnezeu: "Iată-i pe cei care ne-au ajutat, din dragoste pentru tine".
În final și pentru viitor, să nu uităm de îndemnul sfântului Vincențiu de Paul: "Să mergem, frații mei, și să lucrăm cu o nouă dragoste pentru a sluji pe cei săraci, și chiar să căutam pe cei mai săraci și mai abandonați; să recunoaștem înaintea lui Dumnezeu că ei sunt stăpânii și învățătorii noștri și că suntem nevrednici de a le face serviciile noastre mici".
Adrian Petruț
lecturi: 561.