Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea cardinalului Achille Silvestrini

Cardinalul Achille Silvestrini, prefect emerit al Congregației pentru Bisericile Orientale, a murit joi, 29 august 2019. Născut la Brisighella, în Dieceza de Faenza-Modigliana, la 25 octombrie 1923, a devenit preot la 13 iulie 1946. Ales pentru Biserica titulară de Novaliciana, cu titlul personal de arhiepiscop, la 4 mai 1979 a fost numit secretar al Consiliului pentru Afaceri Publice ale Bisericii, a primit hirotonirea episcopală la 27 mai 1979. În consistoriul din 28 iunie 1988 a fost creat și publicat cardinal al titlului "San Benedetto fuori porta San Paolo", diaconie ridicată pro hac vice la titlul prezbiteral. La 1 iulie 1988 a fost numit prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. Și la 24 mai 1991 prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, funcție desfășurată până la 25 noiembrie 2000.

Al doilea din cei trei copii ai lui Davide Silvestrini și Maria Gambaretti, după ce a frecventat liceul clasic în Brisighella a intrat la nouăsprezece ani în seminarul diecezan faentin - trăind personal și necazurile evacuării din cauza războiului - și în 1946 a fost hirotonit preot, în catedrală, de episcopul său Giuseppe Battaglia. A celebrat prima sa liturghie la Brisighella asistat de unchiul său, părintele Ludovico. Înscris în același timp la facultatea de litere și filozofie de la Universitatea din Bologna, a absolvit acolo litere clasice cu o teză despre Statutul fundamental al guvernului temporal al statelor Bisericii, promulgat de Pius al IX-lea în 1948. Trimis de episcopul său la Roma în 1948, s-a înscris la Seminarul Pontifical pentru Studii Juridice "Sfântul Apolinar", frecventând Universitatea Pontificală Laterană, unde a luat doctoratul în "utroque iure". În 1952 a devenit student al Academiei Pontificale Ecleziastice și la 1 decembrie 1953 a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun, în Secțiunea pentru Afaceri Ecleziastice Extraordinare din Secretariatul de Stat, ocupându-se îndeosebi despre problemele referitoare la Vietnam, China, Indonezia și în general sud-estul asiatic.

Din 1958 până în 1969 a fost printre colaboratorii secretarilor de stat Domenico Tardini și Amleto Giovanni Cicognani. Întors la Consiliul pentru Afacerile Publice ale Bisericii, nouă denumire asumată de Secțiunea pentru Afaceri Ecleziastice Extraordinare, s-a ocupat de sectorul Organizațiilor internaționale - Problemele păci, dezarmării și drepturilor omului.

În 1971 l-a însoțit pe arhiepiscopul Agostino Casaroli în vizita la Moscova pentru a depune acolo instrumentul de aderare a Sfântului Scaun la Tratatul despre neproliferarea armelor nucleare. În 1972 a fost desemnat delegat-adjunct la consultările de la Helsinki pentru pregătirea Conferinței despre securitate și cooperare în Europa, participând după aceea, la Helsinki și la Geneva, la toate fazele Conferinței. În 1977 a fost conducător adjunct al delegației la Reuniunea de la Belgrad pentru verificarea și dezvoltarea actului final de la Helsinki. A condus delegațiile Sfântului Scaun la Conferința Națiunilor Unite despre folosirea pașnică a energiei nucleare (Geneva 1971) și la Conferința despre punerea în practică a Tratatului despre neproliferarea armelor nucleare (Geneva 1975).

În iulie 1973 a fost numit subsecretar al Consiliului pentru Afaceri Publice ale Bisericii. Timp de câțiva ani a predat drept diplomatic în Academia Pontificală Ecleziastică. În mai 1979 a fost numit secretar al aceluiași Consiliu și promovat la episcopat. Hirotonirea episcopală i-a fost conferită de Ioan Paul al II-lea în bazilica vaticană, împreună cu alți prelați. "Crux fidelis arbor una nobilis" este motoul său episcopal.

În noua responsabilitate a condus din 1979 delegația Sfântului Scaun pentru revizuirea Concordatului lateran și a condus tratativele cu autoritățile italiene până la semnarea Acordului din 18 februarie 1984.

Au fost nenumărate misiunile diplomatice îndeplinite de el în decursul acelor ani: între altele, a fost reprezentant al Sfântului Scaun la Madrid la Reuniunea pentru securitate și cooperare în Europa 1980-1983; trimis la Malta (1981); la Buenos Aires, pentru criza din Malvine-Falklands (1982); în Nicaragua și în El Salvador (1983); la Stockholm, ca șef al delegației Sfântului Scaun la sesiunea inaugurală a Conferinței despre dezarmare în Europa (1984); la Helsinki, pentru celebrarea celei de-a X-a aniversări a semnării Actului final al Conferinței pentru securitate și cooperare în Europa; tot în Malta, pentru definirea unui acord cu privire la școlile Bisericii (1985); în Liban și în Siria (1986); din nou în Malta pentru examinarea materiilor referitoare la relațiile dintre Biserică și stat (1986); din nou în Polonia (1987).

Devenit cardinal în consistoriul din iunie 1988, a început după aceea slujirea sa ca prefect al Tribunalului Suprem al Signaturii Apostolice. Apoi în 1991, Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, funcție desfășurată până în 2000. În acea perioadă, din 3 aprilie 1993 a fost mare cancelar al Institutului Pontifical Oriental. Și în 1995 a fost și președinte delegat la adunarea specială pentru Liban a Sinodului Episcopilor, în afară de faptul că a luat parte la diferite adunări sinodale. De mai multe ori a fost trimis special al papei cu ocazia unor celebrări speciale.

În slujirea sacerdotală a desfășurat mereu, până în ultimele zile ale vieții sale, o acțiune de formare în rândul tinerilor la Villa Nazareth, instituție creată în 1946 de monseniorul Domenico Tardini, în acel timp secretar al Sfintei Congregații pentru Afacerile Ecleziastice Extraordinare și care în 1958 avea să fie numit de Ioan al XXIII-lea secretar de stat și creat cardinal.

În Roma, imediat după război, ideea lui Tardini - care a fost realizată cu ajutorul unui grup de prieteni nord-americani, laici și preoți - a fost aceea de a primi din orice parte a Italiei copii săraci pentru a le da posibilitatea unei formări altminteri imposibile. În această inteligentă operă de caritate prelatul roman a știut să implice foarte multe persoane, între care nu puțini colegi din Curia Romană, cum este întocmai Achille Silvestrini, încă din 1953, an în care tânărul preot din Romagna a intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun.

La moartea secretarului de stat, în 1961, i-a urmat la conducerea lui Villa Nazareth arhiepiscopul Antonio Samor?, care avea să fie creat cardinal de Paul al VI-lea în 1967. Între timp, la începutul anului 1963, Ioan al XXIII-lea pentru a da continuitate operei cardinalului, a transformat-o în Fundația Sfânta Familie din Nazaret, fiind dezvoltată mai ales formarea sa universitară.

Însă criza din 1968 a întrerupt rezidența tinerilor și în 1969 vreo cincizeci dintre ei, cu ajutorul monseniorului Silvestrini, s-au reunit în reședințe auto-gestionate.

Cu răbdare și tenacitate criza a fost depășită prin constituirea unei comunități în care, conform unei idei a lui Tardini niciodată abandonate, cei mai mari îi ajutau pe cei mai mici. În 1980 a fost constituită Comunitatea "Domenico Tardini" și în 1983 arhiepiscopul Silvestrini a devenit președinte al Fundației Villa Nazareth, deschisă din 1984 și fetelor în reședințe separate și care implică astăzi circa 250 de tineri.

Cu bogăția acestei istorii, cardinalul Silvestrini l-a primit pe papa Francisc la Villa Nazareth la 18 iunie 2016, în contextul celei de-a șaptezecea aniversări a întemeierii, prezentându-i coordonatele acestei instituții într-un emoționant discurs de mulțumire în capelă. "Aici se învață că forma eclezială fundamentală a celui care-l urmează pe Isus este slujirea" - avea să-i spună papei - prin "diaconia culturii și a întâlnirii".

(După L'Osservatore Romano, 30 august 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1342.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat