Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Ca toți să fie una". Istoricul și publicistul Mihai Dorin despre ep. Petru Gherghel, în "Ziarul de Iași"

În ediția din 23 iulie 2019, "Ziarul de Iași" a publicat articolul "Ca toți să fie una", semnat de Mihai Dorin, dedicat episcopului Petru Gherghel. Redăm integral textul, preluat de pe site-ul www.ziaruldeiasi.ro.

În Antigona, Sofocle exprima un gând care m-a frapat prin adevărul său etern. Credea marele tragedian că pentru a cunoaște "sufletul, sentimentele și gândurile cuiva", trebuie să-l vezi exercitând o dregătorie ori aplicând legile. Dar și în gândirea românească întâlnim ideea că mandatul unei dregătorii este oglinda caracterului unui om.

Pentru aceea că exercitarea puterii te pune în situații imprevizibile, forțând adesea limitele umanului și dezvăluind adevărul despre om ca ființă trecătoare, căruia Dumnezeu i-a întins o mână nu pentru mărirea lui, ci, în spirit vetero și nou testamentar, dar și în cel al înțelepciunii de pretutindeni, pentru a-l pune la încercare și a-i testa omenia. Toate celelalte atribute admise ca utile și necesare, precum înțelepciunea, cumpătarea, modestia, diplomația ori spiritul de dreptate vin negreșit din izvorul nesecat al omeniei. Ca dregător de omenie l-am cunoscut și eu cu ani în urmă pe Preasfințitul Petru Gherghel, atunci când, bătându-i la ușă pentru o recomandare, nu a ezitat să mi-o ofere prompt, fără să mă chestioneze dacă fac sau nu parte din turma credincioșilor săi. Am înțeles atunci pe viu că Mântuitorul nu ne-a împărțit pe grupuri de credință, ci ne-a chemat să regăsim omenia și iubirea risipite. Iar în anii ce au urmat am primit confirmarea că întâlnirea benefică de atunci nu a fost o întâmplare, ci expresia unui mod de a fi cu rădăcini în adâncul credinței creștine - una și nedespărțită -, dar și în "modul românesc al ființei", cum ar spune Constantin Noica. Istoria mi-a confirmat intuiția, aș spune. În anul 1995 mă angajasem, ușor imprudent, să organizez o întâlnire a ieșenilor care-și doreau aceasta cu regretata regină Ana. Nu doresc să mai evoc dezamăgirile pe care mi le-au provocat destui concitadini cu responsabilități publice. Cu o excepție notabilă: cea a Preasfințitului Petru Gherghel, care a onorat nu doar comunitatea catolică, ci și pe cea a urbei, pregătind momente memorabile în cursul acelei vizite. Am avut sentimentul că trăiesc într-o oază de civilizație aproape atipică într-o țară bântuită de ură, prejudecăți și fantasme.

Acum mai bine de 41 de ani, mai exact în 21 februarie 1978, tânărul preot Petru Gherghel, de la a cărui hirotonie în Cetatea Unirii de la Alba Iulia nu trecuseră nici 13 ani, a fost numit prin decret al Sfintei Congregații a Episcopilor ca administrator apostolic de Iași. Parcursese un cursus honorum firesc, pentru început la parohia din Barticești, apoi vicar parohial la Rădăuți, în fine profesor și apoi rector al Institutului Teologic din Iași. A păstorit în această calitate comunitatea catolică din Moldova până în anul 1990. Acest statut intermediar decurgea din cel de instituție îndiguită pe care Biserica Romano-Catolică l-a avut în perioada comunistă. Regimul nu recunoștea decât două dieceze catolice în România, la București și la Alba Iulia. Despre Biserica Greco-Catolică, desființată abuziv încă de la începutul bolșevizării țării, nu se mai făcea vorbire. Simpla evocare a rolului major jucat de această biserică în istoria noastră modernă era considerată delict de opinie.

Cu toate că în Moldova exista o veche comunitate catolică, în unele zone chiar compactă, credincioșii nu aveau dreptul de a fi păstoriți de un episcop, întrucât nu era "teritoriu bisericesc", Vaticanul fiind perceput pe atunci ca instrument al propagandei occidentale. Păstorul nu s-a lăsat însă intimidat de aceste constrângeri, militând statornic pentru apărarea și emanciparea turmei. Și i-a reușit cu prisosință, dacă ar fi să trimitem fie chiar și numai la câteva împliniri, care sunt departe de a fi un bilanț: sporirea numărului de parohii, ctitorirea de noi biserici, înălțarea Seminarului de la Iași, devenit ulterior Institut Teologic etc. Abia în anul 1990, credincioșilor catolici din Moldova le-a fost recunoscut statutul care li se cuvenea de mult, acela de teritoriu bisericesc, fapt care a atras ridicarea la rang de dieceză a Moldovei și numirea, la 14 martie a Preasfințitului Petru Gherghel în calitate de episcop, de către venerabilul papă, azi sfântul Ioan Paul al II-lea. Noua dieceză s-a impus prin lucrarea păstorului, a preoților, călugărilor și credincioșilor, ca una dintre cele mai active și respectabile instituții bisericești de la noi. Voi aminti doar de câteva dintre cele mai vizibile și eminente fapte: pregătirea beatificării fericitului Anton Durcovici - episcopul martir al cărui exemplu de dăruire, curaj și demnitate l-au inspirat în lucrarea sa de păstor pe tânărul episcop; înființarea de noi parohii; înălțarea Catedralei de la Iași; relansarea activității presei catolice și a celei editoriale; trimiterea de tineri la studii înalte în universități occidentale; înființarea departamentului de studii istorice, încredințat cercetătorului Dănuț Doboș; în fine, organizarea recentei vizite la Iași a papei Francisc, prima la acest nivel din toată istoria Moldovei.

Se cuvine să evoc un fapt pe care nu toți îl cunosc și pentru care Preasfinția sa binemerită prețuirea noastră, a tuturor: apărarea și promovarea, prin cuvânt și faptă, a identității românești a comunității catolice din Moldova. Iar această lucrare vorbește despre justa măsură, despre patriotism, demnitate și viziune.

Anii au trecut și în conformitate cu rânduielile Sfântului Scaun, Preasfințitul Petru Gherghel va preda ștafeta urmașului său. Bunul Dumnezeu l-a dăruit cu păstorire îndelungată, pe care Preasfinția sa și colaboratorii deopotrivă au făcut-o rodnică. De aceea, faptele pe care le-am evocat, puține în raport cu întinderea și consistența lor, mă îndeamnă să rostesc și eu, în duh ecumenic: Vrednic este!

Ad multos felicesque annos, Preasfințite!

PS Am ales drept titlu al acestei evocări, deloc întâmplător, chiar îndemnul înscris pe stema episcopală a Preasfinției sale.

Mihai Dorin este istoric și publicist

Sursa: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/quot-ca-toti-sa-fie-unaquot--225474.html


 

lecturi: 1315.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat