Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (30 iunie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În Evanghelia de astăzi (cf. Lc 9,51-62), sfântul Luca începe relatarea ultimei călătorii a lui Isus spre Ierusalim, care se va încheia la capitolul 19. Este un drum lung nu numai geografic și spațial, ci spiritual și teologic spre împlinirea misiunii lui Mesia. Hotărârea lui Isus este radicală și totală, și cei care-l urmează sunt chemați să se măsoare cu ea. Evanghelistul ne prezintă astăzi trei personaje - trei cazuri de vocație, am putea spune - care scot în evidență ceea ce se cere de la cel care vrea să-l urmeze pe Isus până la capăt, total.

Primul personaj îi promite: "Te voi urma oriunde te vei duce" (v. 57). Generos! Dar Isus răspunde că Fiul Omului, spre deosebire de vulpile care au vizuini și de păsările cerului care au cuiburi, "nu are unde-și rezema capul" (v. 58). Sărăcia absolută a lui Isus. De fapt, Isus a părăsit casa paternă și a renunțat la orice siguranță pentru a vesti Împărăția lui Dumnezeu oilor pierdute ale poporului său. Astfel Isus ne-a indicat nouă discipolilor săi că misiunea noastră în lume nu poate să fie statică, ci este itinerantă. Creștinul este un itinerant. Biserica prin natura sa este în mișcare, nu stă sedentară și liniștită în propriul țarc. Este deschisă la cele mai vaste orizonturi, trimisă - Biserica este trimisă! - să ducă Evanghelia pe străzi și să ajungă în periferiile umane și existențiale. Acesta este primul personaj.

Al doilea personaj pe care Isus îl întâlnește primește direct de la El chemarea, însă răspunde: "Doamne, lasă-mă să merg mai întâi ca să-l îngrop pe tatăl meu" (v. 59). Este o cerere legitimă, întemeiată pe porunca de a cinsti pe tatăl și pe mama (cf. Ex 20,12). Totuși Isus răspunde: "Lasă morții să-și îngroape morții lor" (v. 60). Cu aceste cuvinte, în mod voit provocatoare, El vrea să afirme primatul urmării și al vestirii Împărăției lui Dumnezeu, și cu privire la realitățile cele mai importante, cum este familia. Urgența de a comunica Evanghelia, care rupe lanțul morții și inaugurează viața veșnică, nu admite întârzieri, ci cere promptitudine și disponibilitate. Așadar, Biserica este itinerantă, și aici Biserica este hotărâtă, acționează în grabă, pe moment, fără a aștepta.

Al treilea personaj vrea și el să-l urmeze pe Isus însă cu o condiție: va face asta după ce își va lua rămas-bun de la părinți. Și asta aude că spune Învățătorul: "Nimeni care pune mâna pe plug și privește înapoi nu este vrednic de împărăția lui Dumnezeu" (v. 62). Urmarea lui Isus exclude regretele și privirile înapoi, ci cere virtutea hotărârii.

Biserica, pentru a-l urma pe Isus, este itinerantă, acționează imediat, în grabă, și hotărâtă. Valoarea acestor condiții puse de Isus - itineranță, promptitudine și hotărâre - nu se află într-o serie de "nu" spuse la lucruri bune și importante ale vieții. Mai degrabă, accentul trebuie pus pe obiectivul principal: a deveni discipol al lui Cristos! O alegere liberă și conștientă, făcută din iubire, pentru a răspunde la harul inestimabil al lui Dumnezeu și nu făcută ca un mod pentru a ne promova pe noi înșine. Este trist acest lucru! Vai de cei care se gândesc să-l urmeze pe Isus pentru a se promova, adică pentru a face carieră, pentru a se simți importanți sau pentru a dobândi un loc de prestigiu. Isus ne vrea pasionați de El și de Evanghelie. O pasiune a inimii care se traduce în gesturi concrete de proximitate, de apropiere de frații care au mai mare nevoie de primire și de îngrijire. Exact cum a trăit El însuși.

Fecioara Maria, icoană a Bisericii în mișcare, să ne ajute să-l urmăm cu bucurie pe Domnul Isus și să vestim fraților, cu iubire reînnoită Vestea Bună a mântuirii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În ultimele ore am asistat în Coreea la un exemplu bun de cultură a întâlnirii. Salut protagoniștii, cu rugăciunea ca acest gest semnificativ să constituie un pas ulterior pe drumul păcii, nu numai în acea peninsulă ci în favoarea lumii întregi.

În această ultimă zi din iunie, urez tuturor muncitorilor să poată avea în timpul verii o perioadă de odihnă, care să le poată folosi lor și familiilor lor.

Mă rog pentru cei care în aceste zile au îndurat mai mult consecințele caniculei: bolnavi, bătrâni, persoane care trebuie să lucreze sub cerul liber, în șantiere... Nimeni să nu fie abandonat sau exploatat.

Și acum adresez salutul meu cordial vouă tuturor, romani și pelerini: familii, grupuri parohiale, asociații.

Salut îndeosebi grupul de Surori ale Sfintei Elisabeta și pelerinii veniți cu bicicleta de la Sartirana Lomellina. Văd că sunt mulți polonezi... Îi salut pe polonezi. Bravo!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 438.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat