Nisiporești: Voluntariat în slujirea aproapelui
În satul Nisiporești (NT), cunoscut, mai ales, pentru locul în care a fost beatificată fericita Veronica Antal, se află Congregația "Compania Maicii Domnului" care a înființat, în anul 2010, Centrul de zi pentru copii cu dizabilități "Effata".
Sunt studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației și activez ca voluntar în cadrul acestui centru de aproximativ doi ani. Prin intermediul surorilor care lucrează în centru și a copiilor cu dizabilități, m-am simțit mai aproape de Dumnezeu și am înțeles cât de important este să descoperim frumusețea de a fi alături și de a sprijini semenii noștri. Totodată, timpul petrecut alături de copiii cu nevoi speciale și activitățile pe care le-am desfășurat împreună m-au ajutat să descopăr și să înțeleg că sunt chemată să lucrez în continuare în acest domeniu.
În cadrul centrului sunt înscriși 10 copii cu dizabilități grave, care provin din Nisiporești și din localitățile învecinate, iar surorile și personalul specializat, prin metode specifice, dar și prin activități recreative și socializare, le asigură formarea și integrarea lor în societate.
De altfel, în perioada 17-19 iunie 2019, am organizat împreună cu surorile și alți voluntari, un campus pentru copiii cu dizabilități cu scopul de a ne bucura împreună de progresele și realizările acumulate de către ei în timpul anului.
Au fost trei zile cu o încărcătură emoțională imensă! Împreună am gătit, am dansat, ne-am jucat și, nu în ultimul rând, ne-am rugat. Toate aceste activități s-au desfășurat în modul nostru ... special.
Am realizat că deseori suntem captivați de "zgomotul" societății, suntem preocupați de muncă, teme, lucrări și tot ceea ce înseamnă activități zilnice, uitând să mai împărtășim cu aproapele, iar în clipa în care renunțăm la egoism și începem să ne dedicăm mai mult celorlalți, simțim că ne-am îmbogățit mai mult decât am oferit. În cazul meu, zâmbetul sau îmbrățișarea copiilor drept mulțumire, valorează mai mult decât mii de cuvinte!
În timpul unui curs la facultate, am auzit un citat care spunea: "Singura dizabilitate reală a omului nu vine cu limita de vârstă, nici cu boala, nici cu o oarecare formă de invaliditate. Singura dizabilitate reală a omului este incapabilitatea de a simți iubire pentru alții" - Corina Abdulahm Negura - și rezumă exact lecția pe care eu am primit-o în acest centru intrând în contact cu copii. Dat fiind faptul că omul este creat după chipul lui Dumnezeu, viața oamenilor presupune unitate, solidaritate, identitate și iubire față de aproapele, iar în clipa în care ne iubim aproapele ca pe noi înșine, toate barierele și prejudecățile dispar.
Diana-Paula Andrieș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
17-19 iunie: Nisiporești: Voluntariat în slujirea aproapelui
lecturi: 2093.