Papa la Iași: Noii Rusalii - Îndrăznind să visăm!
Cuvinte înălțătoare și edificatoare ale papei Francisc la "Întâlnirea mariană cu tinerii și cu familiile", Iași, 1 iunie 2019. Motoul oficial al vizitei, "Să mergem împreună", a avut o puternică amprentă mariană.
M-am bucurat că și pentru papa Francisc România este, în continuare, "grădina Maicii Domnului", când, cu căldură și sinceritate, ne-a spus: "Papa se simte acasă între voi", "țară frumoasă și primitoare", făcând referire la devoțiunea mariană a Sanctității Sale, care este pelerinajul. A venit la noi, "ca pelerin al iubirii paterne și martor al milostivirii lui Dumnezeu".
Impresionat de adevăratele mărturii ale copiilor, ale tinerilor, ale unei familii, care a cuprins 28 de membri, Sanctitatea Sa a pus un accent deosebit pe ceea ce îi place foarte mult, să îndrăznim să visăm.
Ca răspuns la mărturia numeroasei familii, a amintit din Cartea profetului Ioel: "După aceea, voi revărsa Duhul meu peste orice făptură: vor profeți fiii voștri și fiicele voastre, bătrânii voștri vor avea vise și tinerii voștri vor avea viziuni" (cap. 3,1), sintetizând, "așa cum spune Ioel, când tinerii și bătrânii se întâlnesc, bunicilor nu le mai este teamă să viseze... Visăm că tot poporul nostru să nu uite de rădăcinile sale".
Să îndrăznim să visăm, altfel spus, să avem imaginație, să descoperim noi oportunități, să ne lăsăm provocați, să căutăm noi căi de întâlnire cu ceilalți, însă toate acestea implică o doză de risc. Pentru a ne încuraja, a ne mobiliza, Sanctitatea Sa ne-a asigurat că Dumnezeu nu uită niciodată, nu lasă nerăsplătit pe cel care riscă. Mesaj: să riscăm să mergem împreună.
La mărturia tânărului, încercat și supus multiplelor încercări, ale timpului prezent, care aduc dificultăți și descurajări, Sanctitatea Sa i-a îndemnat pe toți tinerii să fie atenți și disponibili, la inspirațiile Duhului Sfânt, care, "ne amintește că nu suntem ființe anonime, abstracte, ființe fără chip, fără istorie, fără identitate. Nu suntem ființe goale și nici superficiale. Există o rețea spirituală foarte puternică care ne unește, ne «conectează», ne susține și care este mai puternică decât orice alt tip de conexiune. Sunt rădăcinile noastre: conștiința că aparținem unii altora, că viața fiecăruia este ancorată în viața celorlalți... Noi aparținem unii altora, iar fericirea personală se realizează făcându-i fericiți pe ceilalți. Toate celelalte sunt povești... Două caracteristici ne amintesc de potențialul pe care îl aveți și de marea misiune pe care o puteți desfășura: să deschideți drumuri pentru a merge împreună și pentru a duce mai departe acel vis care este profeția: fără iubire și fără Dumnezeu niciun om nu poate trăi pe pământ... Tinerilor, voi sunteți pelerini ai secolului al XXI-lea, capabili de o nouă imaginație a legăturilor care ne unesc... credința ne dăruiește cea mai mare dintre provocări: aceea că, departe de a te închide sau de a te izola, credința face să germineze ce-i mai bun din fiecare".
Sfântul Părinte ne-a amintit tuturor că "vocația este o provocare, pentru a ne face să descoperim talanții și capacitățile cu care suntem înzestrați și pentru ca să le punem în slujba celorlalți.. Ne cere să ne folosim de libertatea noastră ca o libertate de alegere, să spunem «da» unui plan de iubire, unui chip, unei priviri".
În finalul întâlnirii, Sanctitatea Sa, prin mesajul marian, ne-a transmis să ne angajăm consecvent și responsabil, și să nu pierdem din vedere că "România este «grădina Maicii Domnului», și în această întâlnire am putut să-mi dau seama de aceasta, pentru că ea este Mamă care cultivă visurile fiilor, care le păzește speranțele, care aduce bucuria în casă. Este o Mamă duioasă și concretă, care are grijă de noi. Voi sunteți comunitatea vie și înfloritoare, plină de speranță, pe care o putem oferi Mamei. Ei, Mamei, să-i consacrăm viitorul tinerilor, al familiilor și al Bisericii".
Mulțumesc, Sanctitatea Voastră!
Adrian Petruț
* * *
Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc
lecturi: 2142.