Conferință de presă cu noile detalii ale pregătirii vizitei Sfântului Părinte la Iași
În aula "Fericitul Anton Durcovici" de la catedrala din Iași a avut loc, marți, 7 mai 2019, începând cu ora 11.00, o conferință de presă cu privire la ultimele detalii ale pregătirii vizitei Sfântului Părinte papa Francisc la Iași. Au luat cuvântul PS Petru Gherghel, episcop de Iași, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași și coordonator general al acestei vizite, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, pr. Iacobuț Daniel, responsabil pentru celebrarea liturgică, pr. Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei de Iași și moderator al acestei întâlniri.
Pr. Adrian Blăjuță a început conferința de presă, amintind de programul de desfășurare a întâlnirii Pontifului Roman cu pelerinii de la Iași, începând din catedrala catolică, unde vor fi bolnavii și bătrânii, continuând cu trecerea acestuia printre cei prezenți pentru a-i saluta, și urcarea pe scena ce va fi pregătită în fața Palatului Culturii, pentru desfășurarea întregii celebrări.
În cuvântul său, PS Petru Gherghel i-a invitat pe cei prezenți la o scurtă rugăciune prin cântarea "Cristos a înviat". A evidențiat importanța vizitei papei Francisc, ca eveniment central așteptat și dorit de toți. L-a salutat apoi pe Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, și pe reprezentanții mass-media. A amintit jurnaliștilor că papa Francisc are o legătură deosebită cu ei și că le apreciază misiunea.
PS Aurel Percă a vorbit despre pregătirea credincioșilor și a pelerinilor spre a trăi evenimentul întâlnirii cu Suveranul Pontif ca pe o sărbătoare. A prezentat eșarfele, stegulețele, șepcile, sacoșa pelerinului, tricourile, insignele, brelocurile, magneții, cănile și iconițele ce vor fi pregătite pentru acest moment de sărbătoare, așa încât fiecare să aibă și o amintire concretă de la această întâlnire. De asemenea, a menționat de broșura cu programul, textele și cântările de la acest eveniment.
Primarul Mihai Chirica a salutat episcopii și pe invitați, exprimându-și bucuria de a fi contemporan cu acest eveniment unic în istoria Iașiului, ce va deschide o nouă pagină de istorie. Referindu-se la partea logistică și infrastructura acestui eveniment, a precizat că zona centrală va fi închisă pe 31 mai pentru a pregăti toate cele necesare desfășurării întâlnirii; de asemenea, a menționat că vor fi nouă zone de securitate, unde se va intra pe bază de bilete originale, ce nu pot fi multiplicate, având elemente de siguranță. Scena va fi unicat, în sensul că a fost proiectată de domnul Mihai Codreanu special pentru acest eveniment. Pentru o vizualizare optimă vor fi panouri video în fața scenei și în alte șase puncte din Iași. Parcarea autovehiculelor ce vor veni în mod organizat se va face la Carrefour ERA și Metrou, iar de acolo pelerinii vor fi transportați cu mijloacele publice. Autocarele vor fi direcționate pe malul Bahlui, unde vor putea staționa pe toată durata întâlnirii. Vor fi 4000 de steaguri având culorile drapelului României, stema municipiul Iași, stema Vaticanului și culorile episcopiei de Iași. Vor fi de asemenea 120 de mii de sticle cu apă pentru pelerini, 15000 de pelerine pentru ploaie. După încheierea celebrării va fi un concert realizat de artistul Gheorghe Zamfir.
Pr. Daniel Iacobuț a vorbit de importanța conceptului de punte plecând de la unul dintre titlurile papei, acela de Pontif, din latinescul pontifex care înseamnă "punte", fiecare fiind chemat să fie punte de dialog și de încredere. Părintele a precizat că pe 1 iunie 2019, începând cu ora 16.00 va fi un program spiritual de pregătire a întâlnirii Sfântului Părinte cu pelerinii. Va fi o ocazie prin care copii, tineri, familii, preoți și persoane consacrate vor da mărturie despre spiritualitatea lor. Unul dintre elementele particulare ale acestui eveniment este constituit de mărturia în fața papei a unui tânăr ieșean și a unei familii formate din bunici, părinți, copii și nepoți ce trăiesc în România și în alte țări. Începând cu 22 mai se va face în toate parohiile Diecezei de Iași o novenă la Maica Domnului de la Cacica, ca pregătire a acestui eveniment.
Pr. Florin-Petru Sescu a prezentat succint misiunea celor 1000 de voluntari care vor ajuta la buna desfășurare întâlnirii. Lui i-a urmat pr. Ciprian Antălucă, responsabil cu cântările liturgice de la acest eveniment, care a spus că vor fi 11 cântece, dintre care două compuse special pentru acest moment unic, interpretate de șase coruri reunite, având acompaniamentul a 10 instrumente muzicale.
Pr. Adrian Blăjuță a completat informațiile, adăugând că sunt înscrise aproximativ 55.000 de persoane în parohii, aceste înscrieri fiind încheiate, plus încă 7.000 on-line. Posibilitatea de înscriere se va încheia la 31 mai. Biletele vor fi distribuite mai întâi parohiilor și ulterior fiecărui participant. Pelerinii pot avea la ei un rucsac, un scăunel, o umbrelă mică, sandviș. Sunt interzise obiectele contondente, băuturile alcoolice, alte obiecte care ar putea perturba buna desfășurare a evenimentului.
Următoarea conferință de presă cu ultimele informații va fi organizată în săptămâna venirii papei Francisc la Iași.
Pr. Romeo Neculai
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
7 mai: Conferință de presă cu noile detalii ale pregătirii vizitei Sfântului Părinte la Iași. Foto: Adrian Cuba
înregistrare: Conferință de presă - Vizita papei Francisc la Iași, în cadrul vizitei din România (7 mai, ora 11.00)
* * *
Programul Întâlnirii Sfântului Părinte cu tinerii și familiile la Iași - o ocazie de a construi punți de încredere
Icoana de la Cacica - istorie și semnificație
Secțiunea specială "Papa Francisc în România": www.ercis.ro/papafrancisc
lecturi: 3080.