ADN-ul vincențian
Reflecții de Renato Lima de Oliveira, președinte general al Societății "Sfântul Vincențiu de Paul"
Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" a fost fondată acum 186 de ani, la 23 aprilie 1833, zi aniversară și pentru principalul fondator, fericitul Frederic Ozanam, născut la 23 aprilie 1813.
Este important să ne amintim de originile noastre, de frumoasa comunitate creștină, înființată de un grup de tineri catolici laici, care s-au adunat pentru a crea prima conferință de caritate, cunoscute astăzi sub numele de Conferințele Sfântului Vincențiu de Paul: fericitul Frederic Antoine Ozanam, Auguste le Taillandier, Paul Lamache, Jules Devaux, Francois Lallier, Felix Clave, Emmanuel Bailly. Societatea, o organizație non-profit dedicată exclusiv sfințirii personale și practicarea carității. Nu există un miracol mai mare decât a aduna oamenii în jurul idealului de a cuprinde lumea, într-o rețea de caritate și dreptate socială1.
Când se naște un copil, caracteristicile genetice ale tatălui și mamei și, bineînțeles, și ale strămoșii lor, realitatea socio-culturală în care sunt inserați, sunt imprimate în genele lor.
În cazul nostru, Societatea "Sfântul Vincențiu de Paul" are aspectele culturii și modului de gândire ale fondatorilor noștri, care au impregnat noua comunitate creștină cu virtuțile solidarității și umilinței. Cu alte cuvinte, putem spune că aceste particularități alcătuiesc "ADN-ul Societății"2.
Și noi, vincențienii, care am primit protecția sfântului Vincențiu de Paul, prin inspirația strălucitoare a fondatorilor noștri, avem acest ADN în ființa și acțiunile noastre. Noi suntem descendenți ai idealurilor care au dus ca acest mic grup de studenți francezi să creeze o comunitate care să întrețină prezența lui Cristos cel Înviat, în săraci și între ei.
Nu putem nega acest lucru: suntem urmașii ai acestor vizionari care au dorit să construiască, cu simplitate și dragoste, o lume mai bună și mai puțin nedreaptă. Facem astăzi ceea ce fondatorii noștri ar face fără îndoială, dacă ar fi fizic printre noi: crearea unei ordinii sociale mai echitabile și mai miloase, care să promoveze o cultură a vieții și o civilizație a iubirii, printr-o mărturie vizibilă, atât prin acțiune, cât și prin cuvinte.
Conștientizarea ADN-ului vincențian înseamnă a avea aceleași principii ca fondatorii noștri: crezul în efectul civilizator al învățăturilor Bisericii; a ajunge la sfințenie ca laic, trăind pe deplin Evanghelia în toate aspectele vieții; a fi pasionat de adevăr, democrație și educație.
A fi vincențieni înseamnă a lăsa confortul și cu bucurie și speranță să-i ajutăm pe cei în nevoi și marginalizați, pe cei care suferă, pe cei care sunt victime ale excluderii din societate sau ale adversităților de tot felul.
ADN-ul nostru arată că purtăm caritatea în sângele nostru; în plămânii noștri avem simplitatea, umanitatea și dăruirea de sine în modul în care acționăm; în pielea noastră avem spiritul combativ de a-l vedea pe Cristos în cei săraci, și pe cei săraci în Cristos; iar în oasele noastre asigurarea prietenească și bunăvoința care transmite bunătate, gingășie și răbdare în relația noastră cu ceilalți.
Recunoaștem că suntem conștienți de nimicnicia noastră și de necesitatea harului lui Dumnezeu, dar știm foarte bine că lucrarea noastră este inspirată de Duhul Sfânt care hrănește, în continuare, carisma fiecărui vincentian.
Suntem prezenți, în lume, pentru a dezvolta ceva înălțător și mai bun, nevoia de caritate.
Fie ca noi să fim mesageri ai acestui ADN vincențian, pentru comunitate, pentru copiii și nepoții noștri, așa cum au făcut "fondatorii" cu noi, astfel încât spiritualitatea sfântului Vincențiu de Paul și experiența spiritualității sale să ne motiveze să promovăm o atitudine nouă de respect, compasiune și empatie față de cei slabi, astfel ca toată lumea să înțeleagă, să recunoască și să apere dreptul fiecărei persoane de a fi responsabilă pentru propria viața.
Adrian Petruț
Note:
1 Societatea este prezentă în 155 de țări, cu 50.000 de conferințe vincențiene, în care activează 800.000 de membri și 1.500.000 de voluntari, ajutând anual 30.000.000 de persoane.
În Romania activează 30 de conferințe.
2 ADN este denumirea prescurtată a acidului dezoxiribonucleic, o moleculă complexă care conține întreg codul nostru genetic și care ne oferă instrucțiunile pentru viață.
lecturi: 310.