Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Amintindu-ne de Chiara Lubich, să îmbrățișăm Biserica. Întâlnirea Mișcării Focolarelor din Moldova

Comunitatea Mișcării Focolarelor din Moldova împreună cu persoane dornice să cunoască viața și opera Chiarei Lubich s-au adunat sâmbătă, 16 martie 2019, în jurul păstorului diecezei, Preasfințitul Petru Gherghel, la catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

Programul a început cu sfânta Liturghie prin care i-am adus mulțumire lui Dumnezeu pentru carisma unității, pentru viața Chiarei și ne-am rugat ca ea să fie cât mai curând declarată fericită, după voința lui.

Am urmărit împreună o filmare cu mărturiile mai multor persoane despre ce a însemnat Chiara în viața lor: papa Ioan Paul al II-lea, Eli Folonari, cea care a împărtășit cu ea viața de focolar, teologul Piero Coda, filosoful Massimo Cacciari, cardinalul Tarcisio Bertone, Maria Voce, actuala președintă a Mișcării Focolarelor, și mulți tineri din diferite colțuri ale lumii.

Dar să ne amintim ce a adus Chiara Lubich începând din acel 7 decembrie 1943, când ea s-a consacrat lui Dumnezeu, și până în acel 14 martie 2008, când ne-a lăsat.

"Cu siguranță nu și-ar fi putut închipui că însuși papa, cu doar câteva decenii mai târziu, va pronunța cuvinte foarte angajante despre ea și despre familia ei spirituală. Nu avea nicio idee în legătură cu ce va vedea și va trăi în cei 88 de ani de viață: că va ajunge cu tovarășii ei în 182 de națiuni și că milioane de bărbați și femei o vor urma. Cu atât mai puțin și-ar fi putut imagina că va inaugura un nou anotimp al comuniunii în Biserică, că va deschide căi noi și originale de dialog ecumenic și că în familia ei va primi credincioși din alte religii și persoane fără apartenență religioasă. Ba chiar nu știa nici măcar că va fonda o mișcare. În acel 7 decembrie 1943, Chiara Lubich avea doar sentimentele unei tinere frumoase îndrăgostite de Dumnezeul ei cu care făcea un pact nupțial, sigilat prin trei garoafe roșii. Pentru ea era suficient. Putea să își închipuie coroana de persoane de toate vârstele, categoriile și rasele care o vor însoți în călătoriile ei prin toate colțurile lumii, numind-o simplu Chiara? Chiara Lubich a anticipat epoca sa: în Biserică ea, femeie și laică, a propus teme și deschideri reluate mai târziu de Conciliul Vatican II. În societatea mondializată, a știut să indice calea fraternității universale atunci când se vorbea despre conflicte între civilizații. A respectat viața și a căutat sensul durerii. A trasat o cale de sfințenie religioasă și civilă care poate fi trăită de oricine, nu rezervată doar câtorva persoane alese".

Ce ne-a lăsat Chiara? Ne răspunde Maria Voce:

"O mare carismă care este o carismă a comuniunii, o carismă care ne ajută să construim raporturi la toate nivelurile și a lăsat o mare familie, un mare popor de urmași care în toată lumea încearcă să trăiască aceste raporturi în mod intens, în mod adevărat, esențial. Cum intenționez eu să continui? Procedând așa cum a făcut ea dintotdeauna, ceea ce moment după moment ne este cerut, deoarece în fața unui angajament atât de dificil bineînțeles că există și teama de a nu reuși să fac ceea ce ea ar fi dorit ca eu să fac în acest moment. Însă eu știu că ea ar vrea un singur lucru: ca eu să îl urmez pe Dumnezeu așa cum l-a urmat ea pe Dumnezeu din primul moment".

Într-o atmosferă familiară și cei prezenți la întâlnirea din catedrala ieșeană, de la mic la mare, de la "nepot" la "bunic" și "străbunic", de la Matia din Valea Mare la fratele Juan Barrera din Iași, au continuat cu mărturiile despre schimbările aduse în viața lor de raportul cu membrii Mișcării Focolarelor, cu carisma unității. Au prezentat experiențe: focolarini și focolarine, călugări, o familie, tineri și copii.

Programul a continuat cu un fragment din tema anului pe care o parcurge Mișcarea, dedicată Duhului Sfânt care animă Biserica și lumea din care cităm:

"Spiritualitatea lui noi: specificul nostru, deci datoria noastră, este și darul nostru pentru Biserica însăși și pentru întreaga omenire.

Chiara, încă din 1984, într-un răspuns despre rolul Mișcării Focolarelor în Biserică, ne invita să mărturisim iubirea reciprocă, pe care ea o numea cimentul care uneori lipsește sau nu este suficient între diferitele componente ale Bisericii.

Biserica - explica ea - este poporul lui Dumnezeu. Fiind poporul lui Dumnezeu, desigur este un popor bine organizat. Sfântul Paul vorbește despre articulații, despre persoane care trebuie să îndrume acest popor, să îl hrănească prin sacramente, să îl instruiască cu înțelepciunea și Magisteriul, avem nevoie și de episcopi și avem nevoie de papa. Dar Biserica este deja construită, nu trebuie să o facem noi, este logic. Însă de multe ori în această construcție, între piatră și piatră, între cărămidă și cărămidă, ce lipsește? Cimentul, iubirea reciprocă. Atunci înțelegeți că o Biserică clădită în întregime din cărămizi și din popor, însă fără nimic care să lege piatră de piatră este cam șubredă. Ce este cimentul care lipsește? Iubirea reciprocă, să fim toți Una, să fim toți un suflet. Într-adevăr Isus a spus: «Din aceasta vă vor cunoaște, dacă vă veți iubi unii pe alții». Acela este un mijloc pentru a ajunge să fim Biserica. (...) trebuie să arătăm o Biserică ce trăiește cu adevărat realitatea sa".

Spre finalul programului, Preasfințitul Petru Gherghel ne-a transmis propria mărturie din perioada comunistă, raportul frumos construit cu Mișcarea Focolarelor de-a lungul anilor, momentul alegerii devizei episcopatului Preasfinției Sale: Ca toți să fie una! și ne-a adresat îndemnul de a rămâne uniți, curajoși și bucuroși. Îi mulțumim din suflet!

Programul s-a finalizat cu o agapă frățească la care au participat toți cei prezenți, într-o atmosferă de familie, după îndemnul Chiarei Lubich: Să fim mereu o familie!

Iuliana Petruț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 martie: Iași: Amintindu-ne de Chiara Lubich, să îmbrățișăm Biserica. Întâlnirea Mișcării Focolarelor din Moldova


 

lecturi: 283.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat