Șase ani cu papa Francisc în contextul Conciliului Vatican II
De Mons. Marcello Semeraro
episcop de Albano - secretar al Colegiului Cardinalilor
Începe, astăzi, 13 martie 2019, pentru Francisc al șaptelea an de slujire la catedra lui Petru. Numărul șapte în tradiția biblică este număr de sfințenie și de binecuvântare. Această coincidență simbolică devine pentru noi, fii ai lui Dumnezeu în Biserica Catolică, invitație de a-l lăuda pe Domnul și de a-i mulțumi pentru cei șase ani trăiți până astăzi cu însoțirea și conducerea, autoritare și paterne, lui Francisc.
Unul din aspectele slujirii petrine care s-ar putea sublinia este cel sugerat în mod tradițional de versiunea latină a Lc 22,32: conversus, confirma fratres tuos [când te vei fi întors, întărește-i pe frații tăi]. Este o legătură aceasta, între întoarcere la Dumnezeu - convertire și slujirea petrină, care astăzi reiese în mod cu totul deosebit. A subliniat asta însuși Francisc în meditația adresată clerului roman în timpul întâlnirii din 7 martie. "Domnul purifică Mireasa sa și ne convertește pe toți la el", a spus el, adăugând: "Ne va face bine să luăm astăzi capitolul 16 din Ezechiel. Aceasta este istoria Bisericii. Aceasta este istoria mea, poate să spună fiecare dintre noi. Și la sfârșit, dar prin rușinea ta, tu vei continua să fii păstorul. Căința noastră umilă, care rămâne tăcută printre lacrimi în fața monstruozității păcatului și a măreției insondabile a iertării lui Dumnezeu, aceasta, această căință umilă, este începutul sfințeniei noastre".
Dacă poate să fie util a reparcurge, astăzi, câteva evenimente care au marcat al șaselea an de episcopat roman al lui J. M. Bergoglio, nu se deloc neglija Întâlnirea despre "protecția minorilor în Biserică", desfășurată în Vatican de la 21 la 24 februarie 2019. Un eveniment voit cu sinceritate de papa și realizat urmând directivele sale. Cel care a participat personal păstrează în inimă impresiile, emoțiile și învățăturile din întâlnirea aceea. Timp de trei zile întregi Francisc a ascultat, arătând mereu pe fața sa și în atitudinile sale acea seninătate spirituală din care derivă fără îndoială alegerile sale. El a vorbit în discursul de încheiere, după ce s-a terminat celebrarea euharistică. Recitirea acelui text permite să se intuiască pasiunea apostolică a papei, parresia sa (cum o numește el adesea, pentru a arăta cu un termen neotestamentar franchețea apostolilor în vestirea Evangheliei), lărgimea și perspicacitatea privirii sale în examinarea unei drame care chinuiește Biserica și nu numai pe ea de vreme ce - așa cum a amintit însuși Francisc la începutul intervenției sale - este vorba despre o plagă răspândită din punct de vedere istoric în toate culturile și societățile și care astăzi, grație schimbării de sensibilitate a opiniei publice, a devenit obiect al studiilor sistematice și al intervențiilor adecvate. Și în acest caz rămâne adevărat că numai contextul face comprehensibil un text. Acest lucru l-a făcut papa. Însă el nu este un sociolog sau altceva. Este un conducător spiritual și, pentru aceasta, a indicat ceea ce, în perspectiva unui credincios, este ultima explicație pentru situații umane așa de dureroase încât devin de neînțeles din punct de vedere uman: "Astăzi suntem în fața unei manifestări a răului, nerușinată, agresivă și distructivă. În spate și înăuntru este duhul răului care în orgoliul său și în mândria sa se simte stăpânul lumii și crede că a învins. Și asta aș vrea să v-o spun cu autoritatea de frate și de părinte, desigur mic și păcătos, dar care este păstorul Bisericii care prezidează în caritate". Reapare aici acel evanghelic și petrin conversus, confirma fratres tuos.
Desigur, în anul care a trecut n-a fost numai asta. Au fost călătoriile ecumenice la Geneva, în iunie pentru a 70-a aniversare de la întemeierea Consiliului Ecumenic al Bisericilor, și la Bari, în iulie pentru întâlnirea cu conducătorii Bisericilor și comunităților creștine din Orientul Mijlociu în favoarea păcii. Au fost călătoriile la Dublin pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor, în august 2018 și după aceea, în ianuarie 2019, în Panama pentru a 34-a ZMT: o adunare mondială făcută după a XV-a Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor despre "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Prezentarea exortației apostolice referitoare la acest Sinod a fost anunțată pentru zilele următoare: la Loreto la 25 martie 2019, pentru ca să fie oferită Fecioarei Maria.
Chiar și cu aceste și alte evenimente, ceea ce iese în evidență între toate, împreună cu întâlnirea pentru "protecția minorilor", este călătoria în Emiratele Arabe Unite din 3-5 februarie 2019, cu semnarea documentului despre "Fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună" și celebrarea sfintei Liturghii în fața a 180.000 de persoane: eveniment unic în mod absolut în peninsula arabă. Însuși Francisc, la audiența din 6 februarie, i-a explicat semnificația: "Într-o perioadă ca a noastră, în care este puternică tentația de a vedea în desfășurare o ciocnire între civilizația creștină și cea islamică, precum și de a considera religiile ca izvoare de conflict, am voit să dăm un alt semn, clar și hotărât, că în schimb este posibil să ne întâlnim, este posibil să ne respectăm și să dialogăm și că, deși în diversitatea culturilor și a tradițiilor, lumea creștină și cea islamică apreciază și tutelează valori comune: viața, familia, simțul religios, cinstea față de bătrâni, educația tinerilor și încă altele". Acest eveniment este un alt semn al modului în care papa vrea să insereze slujirea sa în contextul Conciliului Vatican II.
Ecumenismul și dialogul interreligios sunt, fără îndoială, puncte fundamentale și cruciale ale acelui Conciliu. Totuși, sunt numai exemple. Aș sugera să se citească niște pasaje - importante tocmai pentru că sunt, prin multe aspecte, confidențiale - din conversația pe care Francisc a avut-o cu iezuiții din Chile și din Peru la 16 ianuarie 2018, în timpul călătoriei apostolice din acele națiuni. În acea împrejurare el a vorbit despre Conciliu, despre importanța sa și în istoria sa personală și chiar despre rezistențe în această privință exclamând cu optimism creștinism: "Istoricii spun că avem nevoie de un secol înainte ca un conciliu să-și formeze rădăcini. Suntem la jumătatea drumului". La acea întâlnire revin alte tematici îndrăgite de el, cum ar fi discernământul, și referințe foarte critice cu privire la mondenitatea spirituală și clericalism. Instanțe ale Conciliului Vatican II din sunt desigur și sublinierile poporului lui Dumnezeu, pe care lui Francisc ca bun discipol al sfântului Ignațiu îi place să-l indice mereu ca sfânt și credincios, și instanțele legate de tema sinodalității, reieșită în discursul important din 17 octombrie 2015, unde a indicat sinodalitatea "ca dimensiune constitutivă a Bisericii [care] oferă cadrul interpretativ cel mai adecvat pentru a înțelege înseși slujirea ierarhică".
Astăzi, 13 martie 2019, Francisc este în rugăciune. Se știe că el trăiește zile de exerciții spirituale în "Casa Divin Maestro" la Ariccia, în teritoriul Diecezei de Albano. Dacă în această zi papa se roagă, cred că este important și pentru noi să ne unim cu rugăciunea sa și să avem față de persoana sa și față de slujirea sa o mijlocire cu totul specială, îmbogățită de recunoștință și de urare.
(După agenția SIR, 13 martie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 96.