Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Limba exprimă adevărul inimii. Reflecție la duminica a VIII-a de peste an - Anul C

În acel timp, Isus le-a spus și o parabolă: "Poate un orb să conducă un alt orb? Nu vor cădea amândoi în groapă? Discipolul nu este superior învățătorului, dar orice discipol instruit va fi la fel ca învățătorul său. De ce, așadar, vezi paiul din ochiul fratelui tău, însă nu iei în seamă bârna din ochiul tău? Cum poți să-i spui fratelui tău: «Frate, lasă-mă să scot paiul din ochiul tău!» atunci când nu vezi bârna din ochiul tău? Ipocritule, scoate mai întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea limpede să scoți paiul din ochiul fratelui tău! Căci nu este niciun pom bun care să facă fructe rele și, iarăși, niciun pom rău care să facă fructe bune, pentru că orice pom se cunoaște după fructele proprii: doar nu se culeg smochine din spini și nici struguri din mărăcini. Omul bun scoate binele din tezaurul bun al inimii sale, iar cel rău scoate răul din tezaurul rău al inimii sale. Căci gura lui vorbește din prisosul inimii". (Evanghelia după sfântul Luca 6,39-45)

Acest fragment evanghelic continuă învățătură lui Isus adresată apostolilor, învățătură începută cu fericirile. Astăzi Isus ne prezintă o serie de maxime ale înțelepciunii umane și spirituale. El se exprimă în limbajul parabolelor, pentru a putea fi înțelese de toți într-o manieră concretă și pentru a ne putea conduce viața mai ușor, inspirându-ne din ele. Parabola orbului care nu poate conduce un alt orb ni se adresează tuturor, dar mai ales celor care au o anumită responsabilitate într-un grup sau într-o comunitate, avertizându-i pe aceștia să fie atenți la învățătura Evangheliei, atenți la propria viață interioară, căci altfel, rămânând orbi, nu vor putea ajuta pe nimeni. Aici este o acuză clară adusă fariseilor, deoarece ei erau ca niște ghizi orbi care nu puteau conduce pe nimeni. Însă învățătura este pentru toți: cine este orb, adică cine se lasă condus doar de propria îngustime a minții sau de propriul orgoliu, cine este atent doar asupra lui însuși, acela cade în atitudinea stigmatizată de această evanghelie.

Isus ne amintește apoi că niciun discipol nu trebuie să se considere superior maestrului său. Ceea ce ne spune tuturor este că chiar atunci când am înaintat în înțelepciune, nu trebuie să cădem în ispita de a crede că nu mai avem nevoie de evanghelie. În cel mai bun caz, discipolul devine evanghelic, adică "la fel ca învățătorul său". Este ceea ce a spus apostolul "nu mai trăiesc eu, dar Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Dacă ne lăsăm conduși de orgoliu, vom cădea în ipocrizia de lua în seamă paiul din ochiul fratelui nostru și de a nu vedea bârna din ochiul propriu. Acesta este viciul străvechi de a fi buni cu noi înșine și foarte exigenți cu alții, un viciu pe care îl cunoaștem toți și care afectează relațiile noastre interumane. Evanghelia ne cere să luăm o altă atitudine decât cea pe care o obișnuim să avem, aceea a iubirii și nu a judecății. Iubirea ne deschide ochii inimii pentru a vedea, a ne emoționa și a veni în întâmpinarea altora cu milostivire.

- A vedea paiul din ochiul fratelui tău și a nu vedea bârna din ochiul tău reprezintă un comportament asemănător acelor persoane din evanghelie care i-au adus lui Isus Cristos o femeie prinsă în adulter cu intenția clară de a o ucide, femeie pe care Cristos o salvează prin celebra frază: cine dintre voi este fără păcat, să arunce primul cu piatra în ea. Câtă răutate, câte calomnii, câte răzbunări ar putea să fie evitate dacă am învăța înțelepciunea acestor parabole! De multe ori suntem înclinați să scoatem în evidență și cel mai mic defect al altora, fără să recunoaștem că noi nu suntem mai buni decât ei. Chiar și atunci când vorbim cu cea mai bună intenție de a-i ajuta pe alții să se corecteze, să fim foarte atenți pentru a nu ne exprima doar propriile opinii, ci pentru a exprima cu exactitate adevărul faptelor.

- În judecarea comportamentului altora se ascunde adesea nu atât răutatea faptelor lor, cât mai mult răutatea care este în noi; așa cum nu se pot culege smochine din ciulini, așa nu poate ieși la suprafață binele din inima celui care nu îl are.

- Un creștin bun este cel care se străduiește mereu să trăiască învățătura Maestrului său, fără pretenția de a fi ajuns la perfecțiune. De aceea el este un umil și înțelegător cu defectele altora, încercând să le corecteze în primul rând cu propriul exemplu, iar dacă chiar este necesar să intervină, o face cu un surâs, fără a se considera judecător sau învățător al altora, căci unul este învățătorul nostru al tuturor, Cristos Domnul.

Pr. Emil Dumea


 

lecturi: 711.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat