Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (24 februarie 2019)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (cf. Lc 6,27-38) se referă la un punct central și caracterizant al vieții creștine: iubirea față de dușmani. Cuvintele lui Isus sunt clare: "Vouă, care mă ascultați, vă spun: iubiți-i pe dușmanii voștri, faceți bine celor care vă urăsc, binecuvântați-i pe cei care vă blestemă, rugați-vă pentru cei care vă defăimează!" (v. 27-28). Și acesta nu este un optional, este o poruncă. Nu este pentru toți, ci pentru discipoli, pe care Isus îi numește "voi care mă ascultați". El știe foarte bine că a-i iubi pe dușmani merge dincolo de posibilitățile noastre, însă pentru aceasta s-a făcut om: nu pentru a ne lăsa așa cum suntem, ci pentru a ne transforma în bărbați și femei capabili de o iubire mai mare, aceea a Tatălui său și al nostru. Aceasta este iubirea pe care Isus o dăruiește celui care "îl ascultă". Și atunci devine posibilă! Cu el, grație iubirii sale, Duhului său, noi putem iubi și pe cel care nu ne iubește, și pe cel care ne face rău.

În acest mod, Isus vrea ca în fiecare inimă iubirea lui Dumnezeu să triumfe asupra urii și asupra supărării. Logica iubirii, care culminează în crucea lui Cristos, este semnul distinctiv al creștinului și ne induce să mergem în întâmpinarea tuturor cu inimă de frați. Dar cum este posibil de depășit instinctul uman și legea lumească a represiunii? Răspunsul îl dă Isus în aceeași pagină evanghelică: "Fiți milostivi precum Tatăl vostru este milostiv" (v. 36). Cine îl ascultă pe Isus, cine se străduiește să-l urmeze chiar dacă asta costă, devine fiu al lui Dumnezeu și începe să se asemene cu adevărat cu Tatăl care este în ceruri. Devenim capabili de lucruri pe care niciodată nu ne-am fi gândit că le putem spune sau face și de care chiar ne-am fi rușinat, dar care în schimb acum ne dau bucurie și pace. Nu mai avem nevoie să fim violenți, cu cuvintele și gesturile; ne descoperim capabili de duioșie și de bunătate; și simțim că toate acestea nu vin de la noi ci de la el, așadar nu ne mândrim de asta, ci suntem recunoscători pentru asta.

Nu există nimic mai mare și mai rodnic decât iubirea: ea conferă persoanei toată demnitatea sa, în timp ce, dimpotrivă, ura și răzbunarea o diminuează, desfigurează frumusețea creaturii făcute după chipul lui Dumnezeu.

Această poruncă, de a răspunde la insultă și la ofensă cu iubire, a generat în lume o nouă cultură: "cultura milostivirii - trebuie s-o învățăm bine și s-o practicăm bine această cultură a milostivirii - care dă viață unei adevărate revoluții" (Scrisoarea apostolică Misericordia et misera, 20). Este revoluția iubirii, ai cărei protagoniști sunt martirii din toate timpurile. Și Isus ne asigură că nu va fi zadarnic comportamentul nostru, impregnat de iubirea față de cei care ne fac rău. El spune: "Iertați și veți fi iertați; dați și vi se va da [...], căci cu măsura cu care măsurați, vi se va măsura și vouă!" (v. 37-38). Este frumos acest lucru. Va fi un lucru frumos pe care Dumnezeu ni-l va da dacă noi suntem generoși, milostivi. Trebuie să iertăm pentru că Dumnezeu ne-a iertat și ne iartă mereu. Dacă nu iertăm complet, nu putem pretinde să fim iertați complet. În schimb, dacă inimile noastre se deschid la milostivire, dacă se pecetluiește iertarea cu o îmbrățișare fraternă și se creează legăturile comuniunii, proclamăm în fața lumii că este posibil să învingem răul cu binele. Uneori pentru noi este mai ușor să ne amintim de greșelile pe care ni le-au făcut și de relele pe care ni le-au făcut și nu lucrurile bune; până acolo încât există oameni care au această obișnuință și devine o boală. Sunt "colecționari de nedreptăți": își amintesc numai de lucrurile urâte pe care le-au făcut lor. Și acesta nu este un drum. Trebuie să facem contrariul, spune Isus. Să ne amintim de lucrurile bune și atunci când vine cineva cu o bârfă și vorbește rău despre altul, să spunem: "Eh da, poate că... dar are acest aspect bun...". A răsturna discursul. Aceasta este revoluția milostivirii.

Fecioara Maria să ne ajute să ne lăsăm atinși la inimă de acest cuvânt sfânt al lui Isus, arzător ca focul, care ne transformă și ne face capabili să săvârșim binele fără răsplată, să săvârșim binele fără răsplată, mărturisind peste tot victoria iubirii.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În această dimineață s-a încheiat aici în Vatican o întâlnire foarte importantă despre tema protecției minorilor. Erau convocați patriarhii, președinții tuturor Conferințelor Episcopale, conducătorii Bisericilor orientale catolice, reprezentanții superiorilor și superioarelor congregațiilor călugărești și diferiți colaboratori ai mei din Curia Romană.

Așa cum știți, problema abuzurilor sexuale față de minori din partea membrilor clerului a provocat de mult timp scandal grav în Biserică și în opinia publică, fie din cauza suferințelor dramatice ale victimelor, fie din cauza neatenției nejustificabile față de ei și a acoperirii vinovaților din partea persoanelor responsabile în Biserică.

Deoarece este o problemă răspândită în fiecare continent, am voit ca s-o tratăm împreună, în mod coresponsabil și colegial, noi, păstori ai comunităților catolice din toată lumea. Am ascultat glasul victimelor, ne-am rugat și am cerut iertare lui Dumnezeu și persoanelor ofensate, am conștientizat responsabilitățile noastre, obligația noastră de a face dreptate în adevăr, de a refuza în mod radical orice formă de abuz de putere, de conștiință și sexual.

Vrem ca toate activitățile și locurile Bisericii să fie mereu pe deplin sigure pentru minori; să se ia toate măsurile posibile pentru ca asemenea delicte să nu se repete; Biserica să redevină absolut credibilă și de încredere în misiunea sa de slujire și de educație pentru cei mici conform învățăturii lui Isus.

În acest mod vom ști să colaborăm cu toată inima noastră și cu eficacitate, împreună cu toate persoanele de bunăvoință și cu toate componentele și forțele pozitive ale societății, în toate țările și la nivel internațional, pentru ca să se combată până la capăt, în orice formă a sa, plaga foarte gravă a violenței față de sute de milioane de minori, fete și băieți, tinere și tineri, în toată lumea.

Adresez un salut cordial vouă tuturor pelerini din Roma, din Italia și din diferite țări.

Salut credincioșii din Dieceza de Sevilla; pe cei din Trieste, Agropoli și Venegono Inferiore.

Salut grupul venit cu ocazia "Zilei bolilor rare" și doresc ca pacienții și familiilor lor să fie susținuți cum se cuvine în parcursul greu, atât la nivel medical cât și legislativ.

Și vă urez vouă tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 895.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat