Papa Francisc în Bulgaria și Macedonia. Mons. Proykov (episcopii bulgari): "Toleranță și acceptare a celuilalt au fost contribuția noastră la UE"
De Iva Mihailova (de la Sofia)
De la 5 la 7 mai 2019 papa Francisc va vizita comunitățile catolice din Bulgaria și Macedonia: un eveniment unic și special. Chiar dacă numeric este vorba despre realități mici (circa 70.000 în Bulgaria și 20.000 în Macedonia), catolicii locali păstrează credința lor de secole. Pentru ei a-l întâlni pe papa Francisc reprezintă o ocazie pentru a confirma credința și pentru a se ruga pentru pacea în Balcani, dar și în lume.
Trecutul comunist. Când se vorbește despre Biserica din Bulgaria și Macedonia, pentru a înțelege contextul este inevitabil de a reevoca trecutul comunist care a marcat istoria celor două țări balcanice distrugând structurile ecleziastice și împiedicând orice formă de apostolat. "Am trăit o perioadă ateistă dură", explică Mons. Christo Proykov, exarh apostolic și președinte al episcopilor bulgari: "Am pornit de la zero, trebuia să reconstruim structurile și încet-încet au venit noile vocații la preoție și la viața consacrată". În Bulgaria sunt trei dieceze catolice, două de rit latin: dieceza de Sofia-Plovdiv și cea de Nicopoli și exarhatul pentru credincioșii de rit bizantino-slav. "Lucrăm mult cu familiile și tinerii", explică, prelatul, convins că educația în familia creștină va fi o garanție pentru viitorul Bisericii în țară. Pentru aceasta, "îi rugăm pe martirii noștri împușcați în timpul regimului comunist, între care fericitul episcop catolic mons. Eugen Bossilkov și alți trei preoți asumpționiști". Un alt ocrotitor important al catolicilor din Sofia este sfântul Ioan al XXIII-lea, papa Roncalli, care a petrecut zece ani în Bulgaria în funcția de vizitator apostolic. "Vizita papei Francisc - afirmă mons. Proykov - va fi sub motoul «Pacem in terris» amintind de enciclica omonimă a lui Ioan al XXIII-lea, foarte stimat de bulgari datorită marii iubiri pe care a nutrit-o mereu față de patria noastră și promotor neobosit al dialogului interreligios în țară".
O țară de întâlnire. De fapt, în Bulgaria conviețuiesc în pace de secole ortodocși, catolici, musulmani, protestanți, armeni și evrei. "Această toleranță și acceptare a celuilalt - afirmă Mons. Proykov - a fost contribuția noastră la UE, la care Sofia a aderat în 2007". Și în pofida progresului venit grație apartenenței europene, foarte mulți tineri au decis să emigreze în Europa occidentală. Episcopul relatează că "fiecare familie bulgară are rude în străinătate și asta influențează și asupra pastorației Bisericii". "Acum, marea speranță a catolicilor bulgari sunt tinerii - explică el - care așteaptă cu adevărată bucurie orice întâlnire eclezială, întâlnirile naționale, ZMT-urile și anul acesta și vizita papei".
Papa la Sofia și Rakovski. Deocamdată programul vizitei lui Francisc n-a fost anunțat dar este sigur că pontiful va vizita capitala Sofia și orașul Rakovski, unicul loc din Bulgaria cu majoritate catolică. "Printre credincioși se percepe mare bucurie și entuziasm. Pregătirile deja sunt fervente", afirmă Proykov. În toate parohiile a început recitarea "unei rugăciuni speciale" pentru călătoria papei în sintonie cu motoul "Pacem in terris". Așadar, urarea exarhului apostolic este ca să se realizeze ultimele cuvinte ale acestei rugăciuni: "Pentru ca să putem demonstra cu viața noastră că pacea pe pământ este posibilă".
În Macedonia. Și în Macedonia catolicii se pregătesc cu rugăciunea pentru venirea papei Francisc. În tânăra țară balcanică, credincioșii sunt subîmpărțiți în 15 mii de rit bizantin și 5 mii de rit latin, conduși de un păstor unic: Mons. Kiro Stoyanov, episcop de Skopje pentru catolicii latini și eparh de Strumitza-Skopje pentru cei de rit oriental. Acolo unica etapă a călătoriei este capitala Skopje. "Sfântul Părinte va merge în orașul natal și în parohia în care s-a născut Maica Tereza", ne spune Mons. Stoyanov, convins că "prezența papei va fi un dar al lui Dumnezeu nu numai pentru catolici ci și pentru credincioșii de alte confesiuni și pentru tot poporul macedonean". După părerea sa, vizita "va fi de mare încurajare pentru credincioșii din Macedonia care vor putea reconfirma credința lor și adeziunea la succesorul lui Petru". Călătoria - adaugă el - "va reprezenta cu siguranță un semn de speranță și de pace pentru fiecare macedonean". "Trebuie să transformăm această ocazie - explică prelatul - într-o oportunitate pentru a promova pacea și colaborarea dintre diferiții membrii ai societății pentru binele țării".
O comunitate în creștere. "Nu întâmplător papa Francisc a recunoscut recent că Biserica catolică din Macedonia a realizat un pas de creștere în credință - continuă episcopul de Skopje - proclamând ridicare exarhatului pentru catolicii de rit bizantin la rangul de eparhie". Și mons. Stoyanov a fost numit prim eparh al noii denominațiuni ecleziastice. După părerea sa, "gestul papei este o încurajare pentru credincioșii macedoneni, această «turmă mică», pentru ca să păstreze credința părinților lor și să mărturisească Evanghelia cu o viață creștină coerentă". Mons. Stoyanov amintește istoria Bisericii catolice în această țară, "impregnată de suferință și martiriu dar și marea angajare a clerului și a laicilor de a rămâne uniți cu Biserica din Roma".
"Nu te teme, turmă mică"! Motoul pentru călătoria în Macedonia este "Nu te teme, turmă mică" și dacă privind de afară, 20.000 de catolici pot să pară puțini, în spatele numerele modeste se ascunde o activitate însemnată, al cărei motor este noua generație de tineri preoți locali. "Comunitatea noastră este foarte compactă și vie grație unității și colaborării dintre preoți, călugări și credincioși", afirmă episcopul, citând cuvintele lui Benedict al XVI-lea: "Nu este important câți suntem ci cum suntem". Mons. Stoyanov asigură că "papa Francisc va găsi în Macedonia o Biserică ce încearcă să răspundă la provocările omului contemporan, o Biserică ce vrea să ajungă la periferii și să-i primească pe toți fără excluderea nimănui, o Biserică deschisă la ecumenism și la dialogul interreligios care nu privește la diferențele religioase, naționale, ideologice sau politice".
(După agenția SIR, 16 februarie 2019)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 461.