Gânduri dintr-un spital
Ziua Mondială a Bolnavului ne duce cu gândul la cei care sunt în suferință, la cei care sunt loviți de boală sau neputință și sunt îngrijiți de alții în casele lor sau pe paturile spitalelor.
Stând pe patul unui spital, sunt multe lucruri pe care le poți aprofunda. În primul rând, realizezi că mult din ceea ce nu gândeai cu săptămâni, luni sau ani înainte trăiești acum în propria persoană; că, în ciuda îngrijirii și analizelor bune, azi poți fi sănătos și mâine... nu se știe. Nu noi suntem stăpânii vieții, ci viața și zilele sunt în mâinile Domnului.
Zilele petrecute în spital sunt ocazie de analiză și de cercetare. Trenul vieții te poartă cu viteză spre ultima stație. Ești mai aproape de sfârșit cum n-ai fost niciodată. Și atunci te gândești la viața ta, la ce a fost bun, la ce a fost mai puțin bun și constați, asemenea lui Octavian Goga: "Nu câte au fost îmi vin în minte, ci câte ar fi putut să fie". Te gândești la ce ai face dacă ai mai avea o zi, două de viață și începi să faci ce gândești: să te îndrepți spre cel care e plin de bunătate și îndurare și să-l rogi să fie cu tine.
Pe patul unui spital realizezi mai mult ca oricând cât de benefic este ajutorul oferit de ceilalți: prin vizite, rugăciuni, încurajări. Cât de important este să fii înconjurat de rugăciunea celorlalți, mai ales când ești prăbușit, nu te mai poți ruga sau rugăciunea ta este slabă. Acum, mai mult ca oricând, a venit momentul ca alții, așa cum pot, să te sprijine. În inima ta își face loc și crește recunoștința față de toți cei care și-au făcut timp să-ți fie alături și să se roage pentru tine, care au pus în practică acele cuvinte ale Mântuitorului: "Dacă doi dintre voi pe pământ se vor uni să ceară orice lucru, le va fi dat de Tatăl meu care este în ceruri" (Mt 18,19).
Zilele dintr-un spital îți oferă ocazia să intri în contact cu durerile altora. Ascultându-i, îți dai seama că există suferințe și drame mai mari, că de multe ori, așa cum se zice, "viața bate filmul". De-abia atunci înțelegi pe deplin cuvintele apostolului Paul: "Dumnezeu... ne mângâie... pentru ca, prin mângâierea cu care noi înșine suntem mângâiați, să-i putem mângâia pe cei care se află în vreun necaz" (2Cor 1,4).
Însă mângâierea deplină în boală vine atunci când știi că doar Mântuitorul te poate înțelege cu adevărat, când peste toate realizezi că el e cu tine, te întărește și-ți dă putere. Atunci știi că vorbele spuse odinioară de profetul Ieremia în plângerile sale (3,22) sunt reale: "Bunătățile Domnului nu s-au sfârșit și îndurările lui nu sunt la capăt".
Pr. Cornel Cadar
(Din revista "Lumina creștinului", Ed. "Presa Bună", ISSN 1453-3758, serie nouă, anul XXX, nr. 2 (350), februarie 2019, p. 8)
lecturi: 1809.