Onești: Întâlnirea persoanelor consacrate
Duminică, 3 februarie 2019, persoanele consacrate din zona Onești s-au întâlnit în casa fraților capucini, pentru a sărbători cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Persoanelor Consacrate. Pentru a celebra sfânta Liturghie, în cripta sanctuarului "Fericitul Ieremia", ne-am unit într-o procesiune cu lumânări aprinse, apoi depuse la picioarele altarului, reprezentând lumina lui Cristos pe care fiecare persoană consacrată o urmează în chemarea sa.
Voi reda câteva pasaje din predica părintelui Albert Goșman: "Viața consacrată - spune Sfântul Părinte papa Francisc - este un mare dar al lui Dumnezeu: darul lui Dumnezeu făcut Bisericii, darul lui Dumnezeu făcut poporului său".
Precum bătrânul Simeon și profetesa Ana, persoanele consacrate sunt persoane ale întâlnirii; întâlnirea cu Dumnezeu și cu aproapele. Sunt persoane ale apropierii omului cu Dumnezeu. Întâlnirea cu Domnul ne pune în mișcare, ne forțează să ieșim din eul nostru. Relația cu Domnul nu este o relație statică, nici intimistică: Cine îl pune pe Cristos la centrul vieții sale se descentrează! Cu cât te unești mai mult cu Cristos și el devine centrul vieții tale, cu atât mai mult el te face să ieși din tine însuți, te descentrează și te deschide față de celălalt.
Citând din cuvintele sfântului părinte, papa Francisc, părintele a continuat: "Consacrații îl urmează pe Domnul într-o modalitate specială, în mod profetic. Eu aștept de la voi această mărturie. Persoane consacrate, bărbați și femei, capabile să trezească lumea. Aceasta este frumusețea consacrării: este bucuria.... Bucuria de a vesti tuturora mângâierea, iubirea duioasă a lui Dumnezeu. Vă îndemn, așadar, dragi persoane consacrate - a spus părintele Albert - să ne oprim privirea și sufletul nostru pe cadrul de plecare a chemării noastre: «Bucuria momentului în care Isus m-a privit». A sta cu Cristos necesită împărtășirea vieții, alegerile, ascultarea prin credință, fericirea celor săraci în duh, radicalitatea iubirii. Este vorba de a renaște vocațional.
Privește, așadar, suflet iubit de Dumnezeu încă din sânul mamei! Privește în adâncul inimii tale, privește înlăuntrul tău și întreabă-te: ai o inimă care dorește ceva măreț sau mai degrabă o inimă adormită, înghițită de preocupările exterioare? Inima ta a păstrat neliniștea căutării sau ai lăsat-o să fie sufocată de lucrurile care o duc la împietrire? Dumnezeu te așteaptă, te caută: tu ce ai de spus? Bucuria evangheliei umple inima și viața celor care se întâlnesc cu Isus. Cei care se lasă mântuiți de el sunt eliberați de păcat, de tristețe, de golul interior, de izolare. Cu Isus Cristos mereu se naște și se renaște adevărata bucurie".
După predică, toate persoanele consacrate prezente au reînnoit voturile de ascultare, curăție și sărăcie.
La ora 11.00, părintele Flavian Gondoș, guardianul comunității din Onești, a ținut o conferință cu tema: "Bucuria în viața consacrată", inspirată din cuvintele papei Francisc: "Unde sunt persoanele consacrate, acolo este bucuria." Isus așază asupra celui chemat o privire de predilecție. În evanghelie Isus l-a privit pe acel tânăr și l-a îndrăgit. Să revenim și noi la acea iubire pe care am simțit-o în momentul în care Dumnezeu ne-a chemat.
Un alt lucru despre care părintele a vorbit a fost iertarea lui Dumnezeu. Noi, persoanele consacrate, avem această convingere că Dumnezeu ne-a iertat și în mod continuu ne iartă. Dumnezeu este mai mare decât păcatul nostru și decât nevrednicia noastră. Dumnezeu ne este Tată. Bucuria este semnul distinctiv al celor chemați. Trebuie să ne întrebăm: Suntem cu adevărat interesat de bucurie? Avem interesul de a fi bucuroși, de a trăi bucuria? Bucuria este punctul spre care noi încontinuu trebuie să tindem. Bucuria este un proces, provine dintr-o pedagogie interioară care are pașii ei, care are etapele sale. Dacă vrem cu adevărat bucuria, trebuie să ne interesăm de frumos. Frumosul văzut în întregimea lui. Dacă vrem într-adevăr bucuria, trebuie să ne interesăm de simplitate, de claritate, de curăție, de generozitate, într-un cuvânt de virtute. Așa cum spune sfântul apostol Paul, "tot ceea ce este bun, tot ceea ce este plăcut, tot ceea ce este desăvârșit, să fie rodul minții voastre", să constituie interesul nostru. Aceste idei relatate ne-au ajutat să reflectăm în mod concret la cum trăim și cum manifestăm bucuria în propria comunitate călugărească și în societate.
După conferința părintelui Flavian, a urmat un moment de împărtășire, cu intervenții ale persoanelor consacrate prezente.
La ora prânzului, s-au adăugat bucuriei noastre și părintele paroh, Gheorghe Cojocaru, însoțit de preoții vicari.
După-amiază, părintele decan Costel Țăranu ne-a informat despre cum se va desfășura vizita Sfântului Părinte papa Francisc în Dieceza noastră de Iași.
Cu un moment de adorație euharistică s-a terminat ziua noastră de întâlnire, fraternitate, împărtășire și rugăciune.
Sr. Petronela Farcaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
3 februarie: Onești: Întâlnirea persoanelor consacrate
lecturi: 1130.