Cu ocazia celebrărilor legate de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor, la 24 ianuarie 2019, PS Petru Gherghel, însoțit de șase preoți de la Episcopia Romano-Catolică din Iași și de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, a participat la manifestările din această zi, desfășurate în Piața Unirii din Iași.
Manifestările oficiale legate de sărbătorirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor au avut loc, la fel ca în anii precedenți, în Piața Unirii din municipiul Iași, începând cu ora 10.30, rostindu-se rugăciuni pentru popor, din partea Bisericii Ortodoxe, dar și din partea Bisericii Catolice. Din partea Bisericii Catolice, rugăciunea a fost condusă de Mons. Benone Farcaș, rectorul Seminarului "Sfântul Iosif", însoțit de alți cinci preoți, aceștia rugându-se "pentru țara noastră, pentru poporul nostru, pentru conducătorii patriei noastre și pentru toți cetățenii țării noastre".
Pe lângă discursurile politicienilor și ale altor reprezentanți, în programul manifestărilor de la Iași au fost incluse și discursurile PS Petru Gherghel și al ÎPS Teofan, arhiepiscop și mitropolit al Moldovei și Bucovinei, depuneri de coroane la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, parada militară, dar și Hora Unirii. Ceremoniile s-au încheiat în biserica Mănăstirii "Sfinții Trei Ierarhi", unde a avut loc o rugăciune comună pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, înmormântat aici, și pentru făuritorii Unirii de la 1859.
În mesajul său, PS Petru Gherghel, scoțând în evidență cinstirea ce trebuie dată înaintașilor, "celor care au făurit unirea principatelor române", a vorbit despre importanța actului unirii de la 1859: "Fără Unirea de la 1859, nu ar fi existat perioada de înnoiri în care românii au trăit sub domnia lui Cuza Vodă, nu ar fi existat actul Independenței de la 1878 și Marea Unire de la 1918, care a consfințit desăvârșirea unității statului român. E firesc și este datorie de onoare ca să-i reamintim pe cei care, începând cu actul Unirii de la 1859, au înfăptuit o țară frumoasă, au săvârșit un act atât de măreț, cu gândul mereu la viitorul patriei și la împlinirea idealului național", a spus PS Petru Gherghel. În continuare a amintit despre faptul că Sfântului Părinte papa Francisc îi este cunoscută importanța Iașului și a unirii înfăptuite aici și că Sanctitatea Sa va cunoaște mai bine acest oraș și Moldova, ducând apoi în lume numele Iașului.
Cu o zi înainte, 23 ianuarie, PS Petru Gherghel a participat împreună cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei și primarul Mihai Chirica, la Mănăstirea "Trei Ierarhi", la vizita președintelui Klaus Iohannis, care a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iași, aflat la această mănăstire. După această vizită de 20 de minute, PS Petru Gherghel a participat și la evenimentul organizat în Sala Voievozilor a Palatului Culturii, unde a fost semnat decretul pe baza căruia Iașiul a primit oficial titlul de "Capitală Istorică a țării".
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 * * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat