Reflecție: Astăzi, cuvântul te mântuiește
"Isus s-a întors în Galileea cu puterea Duhului și faima lui s-a răspândit în toate împrejurimile. Iar el învăța în sinagogile lor și era glorificat de toți. A venit la Nazaret, unde fusese crescut, și a intrat în sinagogă, după obiceiul lui, în zi de sâmbătă, și s-a ridicat ca să citească. I s-a dat Cartea profetului Isaia și, deschizând cartea, a găsit locul în care era scris: «Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea și celor orbi recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de bunăvoință al Domnului». Apoi, închizând cartea, și dând-o înapoi slujitorului, s-a așezat. Ochii tuturor din sinagogă erau ațintiți spre el. A început apoi să le vorbească: «Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre»" (Evanghelia după sfântul Luca 4,14-21)
- Isus părăsise deja casa și localitatea natală; își începuse activitatea publică, conformându-se planului pe care Dumnezeu Tatăl îl avea cu el. Acum este deja un personaj a cărui faimă se răspândise în Galileea, unde învăța în sinagogi și era glorificat de toți. Ajunge și în localitatea natală, Nazaret, și în ziua de sabat (zi de cult și de odihnă), intră în sinagogă unde i se dă să citească din cartea sfântă. Deschizând sulul ei, citește din cartea profetului Isaia un text al cărui conținut și-l atribuie sieși: "Duhul Domnului este asupra mea: pentru aceasta m-a uns să duc săracilor vestea cea bună; m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea și celor orbi recăpătarea vederii, să redau libertatea celor asupriți; să vestesc un an de bunăvoință al Domnului". Isus din Nazaret, pe care toți îl cunoșteau ca fiul lemnarului și al Mariei, acum se prezintă în postura lui Mesia. Cum și ce au înțeles concetățenii lui din ceea ce a citit și le-a explicat în sinagoga din satul natal, vom vedea duminica viitoare.
Deocamdată ne oprim atenția asupra a două aspecte importante: Isus dă dovadă de mare curaj în a-și face cunoscută identitatea lui de Mesia, Fiul lui Dumnezeu. Mai târziu, reafirmarea acestui lucru va fi considerată o mare blasfemie pentru care capii religioși ai neamului său vor cere autorității romane condamnarea lui la moarte. Al doilea aspect care reiese din fragmentul evanghelic este umilința lui, adică supunerea totală față de Duhul lui Dumnezeu care este asupra lui, Duh care îl conduce spre îndeplinirea unei misiuni primite de la Dumnezeu Tatăl. În sinagoga din satul natal, Isus nu se prezintă în nume propriu; și aici se vede umilința sa profundă. Dar pe cât de mare i-a fost umilința, pe atât de măreț este planul pe care Tatăl îl are cu el, Fiul lui preaiubit în care își găsește toată plăcerea.
- Ceea ce ne mai surprinde în textul citit de Isus este afirmația lui clară și fără echivoc: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre". Acest "astăzi" se repetă și este prezent în orice loc unde se citește Evanghelia, căci în orice cuvânt al ei este însuși Dumnezeu cel care ne vorbește. Motiv pentru care după fiecare citire a ei în cadrul celebrării Sfintei Liturghii, cel care a citit-o ridică cartea în văzul celor prezenți și proclamă (declară) solemn: "Cuvântul Domnului", iar toți cei prezenți exclamă: "Laudă ție, Cristoase!"
Acolo unde este proclamată și explicată Evanghelia, aceasta devine mântuire pentru cel care o ascultă și o primește în inima lui. Orice suferință omenească (sărăcia, captivitatea, orbirea etc.) își găsește alinare și vindecare în Cuvântul viu și plin de putere al lui Dumnezeu. În orice celebrare a cultului în care este citită Evanghelia, comunitatea celor prezenți este mântuită de cel care este Cuvântul întrupat, Isus Cristos.
- Însă în mântuirea oferită de cuvântul eliberator și mântuitor al lui Dumnezeu, un rol activ îl au și cei care îl ascultă și îl primesc în spirit de credință. Noi toți, care formăm poporul ascultător al Cuvântului divin, suntem asociați la misiunea lui Mesia. Prin mâinile noastre, El își întinde mâna asupra oricărei forme de suferință a omului. Evanghelia proclamată cândva în sinagoga din Nazaret se împlinește în fiecare "astăzi" al vieții fiecăruia dintre noi. Nu trebuie să amânăm pentru mâine acest astăzi al Cuvântului mântuitor. Astăzi, aici și acum, Dumnezeu ne vorbește și vrea să împlinească prin noi mântuirea sa; să răspândească prin fiecare dintre noi, într-un mod direct și personal, Împărăția lui, adică prezența lui mântuitoare. Creștinul experimentează în ființa lui forța eliberatoare a iubirii divine și știe că "la Dumnezeu nimic nu este imposibil" (Lc 1,37).
- Astăzi, în biserica în care eu ascult Cuvântul se realizează mântuirea mea, o mântuire pe care o duc în casa mea și vreau să o trăiesc împreună cu oricine îmi va ieși în cale.
Pr. Emil Dumea
lecturi: 544.