Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dialogul vieții

Relațiile cu Bisericile ortodoxe orientale

de Hyacinthe Destivelle

oficial de la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor

Bisericile ortodoxe orientale formează o unică familie de tradiții diferite (armene, copte, siriace) unite nu numai de o credință comună în Cristos, așa cum a fost definită de primele concilii ecumenice, ci și de o istorie comună marcată de persecuție și de exod. Grație contactelor ecumenice stabilite după Conciliul Vatican II din cu aceste vechi comunități creștine, care adună circa cincizeci de milioane de credincioși, Bisericile noastre sunt acum mai apropiate decât au fost vreodată în decursul secolelor. De fapt, după o mie cinci sute de ani de despărțire, rămâne intact un fundament comun solid de credință și de practică sacramentală. Acest articol vrea să prezinte relațiile Sfântului Scaun cu Bisericile ortodoxe orientale în decursul anului 2018, an deosebit de bogat în pași făcuți în dialogul adevărului, în dialogul carității precum și în cel care poate să fie numit dialogul vieții.

Dialogul teologic cu Bisericile ortodoxe orientale este condus în cadrul unei comisii multilaterale și al trei comisii bilaterale. O comisie multilaterală, numită Comisie mixtă internațională pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Bisericile ortodoxe orientale, întemeiată în 2003, reunește anual reprezentanți ai Bisericii catolice și ai șapte Biserici care recunosc primele trei concilii ecumenice: patriarhia siro-ortodoxă de Antiohia, Bisericile apostolice armene (sediul din Etchmiadzin și catolicosatul din Antelias), Biserica coptă-ortodoxă din Egipt, Bisericile ortodoxe Tewahedo din Eritreea și din Etiopia, Biserica ortodoxă siro-malankareză. După adoptarea unui prim document în 2009 despre natura Bisericii și a unui al doilea în 2015 despre comuniunea în viața Bisericii, comisia continuă a treia fază a dialogului despre tema sacramentelor. Despre această temă s-a ținut, de la 29 ianuarie la 5 februarie 2018, a cincisprezecea sesiune plenară a comisiei, pe lângă catolicosatul de Etchmiadzin din Biserica armeană apostolică. Sub copreședinția cardinalului Kurt Koch și a mitropolitului ortodox copt Bishoy de Damiette, membrii au studiat îndeosebi sacramentele reconcilierii, ungerii bolnavilor și preoției. Discuția a permis să se evidențieze un amplu consens în teologia acestor sacramente, chiar dacă există obiceiuri diferite în administrarea lor.

Comisia va continua această reflecție în timpul următoarei sesiuni, prevăzute la Roma de la 28 ianuarie la 1 februarie 2019, concentrându-se asupra sacramentului căsătoriei, temă deosebit de delicată ținând cont de abordarea teologică diferită în Occident și în Orient. Membrii ortodocși orientali vor avea și misiunea de a găsi un succesor mitropolitului Bishoy, copreședinte al comisiei încă de la întemeierea sa, decedat în septembrie 2018. Ne dorim ca dialogul, ale cărui lucrări se desfășoară într-un climat deosebit de fratern, să poată continua cu seninătate drumul său rodnic.

Sunt membri ai acestei comisii două Biserici ortodoxe malankareze din Kerala (India de Sud): Biserica ortodoxă siriană malankareză și Biserica siriană ortodoxă malankareză (iacobită, parte din patriarhia siriană ortodoxă de Antiohia). Cu amândouă, din 1989, s-au stabilit două dialoguri bilaterale paralele, menținute în pofida întemeierii Comisiei teologice multilaterale, care se concentrează asupra a trei tematici principale: istoria Bisericii, mărturia comună și ecleziologia.

Comisia mixtă internațională pentru dialogul teologic dintre Biserica catolică și Biserica siriană ortodoxă malankareză a ținut întâlnirea sa anuală la 10 decembrie 2018 la Spirituality Center din Manganam (Kottayam), coprezidată de monseniorul Bria Farrell, secretar al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, și de mitropolitul Kuriakose Mor Theophilose, vicar patriarhal în Germania, Elveția și Austria. Pe ordinea de zi a reuniunii figura îndeosebi un proiect de "reflecție comună" cu privire la orientările pastorale despre căsătoriile mixte semnate de autoritățile din ambele Biserici, ca urmare a acordului obținut despre această temă în 1994. În același loc s-a ținut, în zilele următoare, 11 și 12 decembrie, întâlnirea Comisiei mixte internaționale pentru dialogul dintre Biserica catolică și Biserica ortodoxă siriană malankareză, coprezidată de monseniorul Farrell și de mitropolitul de Delhi, Yuhanon Mar Demetrios. Comisia a examinat actualizările cu privire la diferite proiecte practice: publicarea izvoarelor istoriei creștinilor din India de Sud, lecturi patristice comune pentru fiecare zi a anului, linii călăuzitoare cu privire la cooperarea pastorală.

Un al treilea dialog bilateral important este în curs cu Biserica asiriană din Orient, care nu face parte din comisia multilaterală menționată mai sus. Comisia mixtă pentru dialogul teologic între Biserica catolică și Biserica asiriană din Orient, întemeiată ca urmare a declarației cristologice comune din 1994 între Ioan Paul al II-lea și catholicosul-patriarhul Mar Dinkha al IV-lea, a încheiat în 2017 prima sa fază de lucru cu semnarea unei Declarații comune despre "viața sacramentală" și a început o nouă fază de dialog despre misterul Bisericii. De la 5 la 9 noiembrie 2018, la Domus Sanctae Marthae, comisia a ținut sesiunea sa plenară, coprezidată de monseniorul Johan Jozef Bonny, episcop de Anvers, și de Mar Awa Royel, episcop asirian din California, și a studiat cele patru caracteristici ale Bisericii, una, sfântă, catolică și apostolică, în patrimoniul liturgic, biblic, patristic al Bisericii din Orient. Membrii comisiei au fost primiți la 9 noiembrie de papa Francisc, care a subliniat un important principiu al dialogului, declarând că "diversitățile practice și disciplinare nu sunt întotdeauna piedică în calea unității" și că "unele diferențe în exprimările teologice pot să fie considerate mai degrabă complementare decât conflictuale".

Dialogul adevărului n-ar fi posibil fără fraternitatea trăită și promovată în domeniul "dialogului carității". În această privință trebuie să fie menționate trei evenimente cu privire la relațiile cu Bisericile ortodoxe orientale în 2018. Primul este vizita în Vatican a patriarhilor armeni Karekin al II-lea și Aram I la 5 aprilie, cu ocazia binecuvântării unei statui a sfântului Grigore de Narek în Grădinile Vaticane din partea papei Francisc, celebrare la care a participat și patriarhul armean catolic Krikor Bedros al XX-lea. Grigore de Narek, sfânt armean din secolul al X-lea introdus în martirologiul roman în 2001 și proclamat învățător al Bisericii în 2015, este o mărturie clară că recunoașterea reciprocă a sfințeniei este o cale privilegiată pentru unitate. Patriarhul Karekin l-a întâlnit a doua oară pe Francisc în Vatican la 24 octombrie cu ocazia unei vizite pastorale în Italia, însoțit de arhiepiscopul Khajag Barsamian, nou reprezentant al Bisericii armene la Roma.

O altă vizită semnificativă la Roma a fost aceea a catholicosului patriarh Mar Gewargis al III-lea, conducător al Bisericii asiriene din Orient, la 9 noiembrie. La sfârșitul unei rugăciuni comune pentru pace cu papa Francisc în capela Redemptoris Mater din Palatul Apostolic, a fost semnată o importantă declarație comună cu privire la situația creștinilor în Orientul Mijlociu. Documentul reafirmă îndeosebi că "Orientul Mijlociu fără creștini n-ar mai fi Orientul Mijlociu" și subliniază valoarea martiriului comun pe drumul ecumenic: "După cum sângele lui Cristos, vărsat din iubire, a adus reconciliere și unitate și a făcut să prospere Biserica, tot așa și sângele acestor martiri din timpul nostru, membri ai diferitelor Biserici, dar uniți de suferința lor comună, este sămânță a unității creștine" (nr. 4).

Despre aceeași tematică a Orientului Mijlociu, un al treilea eveniment de relevanță, ba chiar istoric, a avut loc în relațiile dintre Sfântul Scaun și Bisericile ortodoxe și ortodoxe orientale în 2018. La 7 iulie, Francisc a primit la Bari pe conducătorii Bisericilor din Orientul Mijlociu pentru o întâlnire de rugăciune și de reflecție. Pentru prima dată în istorie erau adunați, alături de episcopul de Roma, patriarhul ecumenic, patriarhul de Alexandria precum și patru conducători de Biserici orientale: papa copt Tawadros al II-lea, patriarhul sirian Ignatius Aphrem al II-lea, catholicosul armean de Cilicia Aram I și catholicosul patriarh asirian Mar Gewargis. Dincolo de "dialogul carității" se poate vorbi despre un adevărat "dialog al vieții" provocat de o preocupare comună și de o speranță comună pentru un viitor de pace în Orientul Mijlociu. În pragul bazilicii "Sfântul Nicolae", papa Francisc împreună cu conducătorii Bisericilor au dat drumul câtorva porumbei. Așa cum a comentat fratele Enzo Bianchi, "de pe pragul acelei biserici, împreună cu porumbeii care anunță pacea, cine știe dacă nu și-a luat zborul și dorința cea mai arzătoare pentru unitatea vizibilă a creștinilor, cine știe dacă întâlnirea împreună ca frați în jurul mesei unice nu este profeție care grăbește ziua în care la aceeași masă se vor putea împărtăși din unica pâine și din unicul potir, cu trupul și cu sângele unicului Domn al Bisericilor noastre și al vieților noastre".

(După L'Osservatore Romano, 25 ianuarie 2019)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 499.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat