Dumbrăveni și Berindești: "Un Crăciun cu familiile în familie"
Începând cu noaptea de Crăciun până în ziua de 27 decembrie 2018, în Parohia Dumbrăveni și în filiala Berindești au avut loc câteva zile dedicate familiei, intitulate sugestiv: "Un Crăciun cu familiile în familie".
Inițiativa este parte a Oficiului pentru Pastorația Familiei și s-a desfășurat la invitația părintelui paroh Iulian Pascaru. Părintele Felician Tiba a propus predicile special adaptate atât la mesajul sărbătorii cât și temei familiei.
Noaptea de Crăciun ne-a adunat ca de obicei în biserică în jurul altarului și la ieslea lui Isus. Părintele Felician ne-a invitat să vedem în Cuvântul lui Dumnezeu care s-a întrupat în sânul Mariei și s-a născut în ieslea de la Betleem prototipul iubirii umane. "Înainte să existe iubirea dintre oameni exista iubirea lui Dumnezeu. Vorbim de o iubire care prin natura ei se împarte, se dăruiește, iar cel mai mare beneficiar este omul, familia fiind locul predilect în care ea trebuie să se simtă acasă".
Între mâinile deschise ale pruncului din iesle și mâinile gata să-l îmbrățișeze ale Mariei, Mama lui, vedem îmbrățișarea lui Dumnezeu care prin Fecioara-Mamă este gata să cuprindă întreaga lume, model pentru îmbrățișarea dintre soți. Cercul care se formează între cele patru brațe deschise nu este altceva decât siguranța pe care o dă trăirea iubirii.
Nu vă temeți să vă îmbrățișați, spunea părintele. Papa Francisc își amintește și astăzi de îmbrățișarea pe care tatăl său i-a oferit-o într-o zi mamei sale atunci când a revenit de la serviciu. "Încă mai trăiesc și astăzi acea siguranță pe care mi-a dat-o îmbrățișarea dintre părinții mei", spunea papa.
Sărbătoarea sfântului Ștefan a fost ocazia foarte potrivită de a ne aminti că soții sunt chemați să fie împreună, căsătoriți, nu pentru a trăi în teamă, nu pentru a fi nevoiți să se apere mereu de "pietrele" care pot să vină din partea unuia dintre ei. "Dumnezeu nu v-a oferit în dar unul celuilalt pentru a fi violenți sau suspicioși, cu atât mai puțin pentru a vă distruge reciproc, ci v-a oferit pentru a vă face fericiți".
Iar sărbătoarea sfântului Ioan apostolul și evanghelistul a fost din prilej de a vorbi despre iubire. De data aceasta, iubirea ca "a voi binele celeilalte persoane". Iubirea, spunea părintele Felician, se concretizează în binele pe care soții sunt chemați să și-l facă în mod reciproc. Acel "și la bine, și la greu", din cadrul celebrării sacramentului căsătoriei nu trebuie să fie o expresie sterilă, lipsită de conținut, ci trebuie avut în vedere binele integral al persoanei, în orice moment, nu doar atunci când ne convine.
La Liturghia de încheiere au fost sărbătorite și binecuvântate și familiile care împlinesc anul acesta 25, respectiv o sumă cu zero sau cinci la urmă.
Dincolo de mesajul fiecărei predici putem spune că am fost provocați, răscoliți și fără să greșim, putem spune că orice cuvânt și-a atins scopul. Nu ne rămâne decât ca și comunitate de familii să reînnoim dăruirea noastră reciprocă și să ne reamintim mereu acel "da" pe care ni l-am spus la începutul căsniciei.
Felicitări părintelui Felician, părintelui paroh pentru ideea avută și din partea familiilor din Dumbrăveni și Berindești tuturor sărbători frumoase în continuare.
Comunitatea din Dumbrăveni
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
24-27 decembrie: Dumbrăveni și Berindești: "Un Crăciun cu familiile în familie"
lecturi: 20.